Lagbanner
Inför SM-finalen: Edsbyn - Villa Lidköping

Inför SM-finalen: Edsbyn - Villa Lidköping

En bandymästare ska koras på ett folktomt ”Studan”. Blir det Edsbyn eller Villa?

Världen står stilla på många hörn men bandybollen kommer rulla och hoppa på isen under lördagseftermiddagen.

Edsbyn – Villa Lidköping, det är säsongens SM-final på ett folktomt Studenternas i Uppsala. Kanske kan man säga att det är den ”moraliska finalen”. Det är ju faktiskt serieettan mot serietvåan i Elitseriens tabell som möts. Nu blir det med hela andra förutsättningar, ingen publik, men matchen kommer att TV-sändas på SVT 1.
 
Vägen till final
 
Villa Lidköping valde vinnaren mellan AIK - Hammarby i sin kvartsfinal. Efter att AIK besegrat Hammarby i åttondelsfinalen så fick västgötarna gå upp mot elitserienykomlingen från Solna. Det blev tre raka vinster för Johan Sixtenssons manskap och ett ganska väntat utfall.
 
I semifinalen mötte man Bollnäs och där avgjorde fjolårets SM-vinnare den fjärde kvartsfinalen på Sävstaås IP. Det blev 3-1 i matcher och finalbiljetten var säkrad. 



Den suveräna tabellettan Edsbyn tog hem elitserietabellen i en ganska storartad stil. Det blev hela 22 segrar på 26 matcher och 12/13 segrar hemma i Svenska Fönster Arena. Oscar Wikblad tog hem poängligan med 57 pinnar på 26 matcher, fördelat på 49 mål och åtta assist.
 
I kvartsfinalen gjorde man slarvsylta av Vetlanda (den sista matchen slutade 14-3) och vann efter tre matcher. Semifinalserien mot Sandviken blev inte heller den speciellt spännande. Även där var Magnus ”Kuben” Olssons manskap starkare och tog sig vidare efter tre raka vinster.
 
Nu blir det ett hårdare test. Villa Lidköping på ”neutral mark”. Säsongens enda hemmaförlust kom mot just Villa, men man tog revansch i Västergötland i januari där ”bandybyn” segrade med 5-2.
 
Spelbolagen håller Edsbyn som knappa favoriter imorgon, men nu är det inte vanliga förutsättningar som råder. Det kommer bli en speciell final – på alla möjliga sätt.
 
Avslag på Studenternas IP klockan 15:15. Finalen sänds på SVT 1 och SVT Play.

--- --- ---
 
Spelare att hålla koll på…
 
Edsbyn: #99, Tuomas Määttä
Gjorde sex mål i kvartsfinalserien och ytterligare sex mål i semifinalserien. Edsbyns finländska anfallare är i gott slag. Hur många mål gör han i Uppsala?
 
Villa Lidköping: #75, Jesper Eriksson
Producerat två mål och två assists genom slutspelet och var den som avgjorde på Sävstaås och sköt Villa vidare till final i den åttonde förlängsningsminuten. Han var med och vann SM-guld ifjol och bör med sin rutin visa vägen även denna gång.
 
Inbördes möten under säsongen
Nov 2019: Edsbyn – Villa Lidköping 3-5
Jan 2020: Villa Lidköping - Edsbyn – 2-5

Läs mer: Bandyfinalen spelas utan publik

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-03-20 12:10:00

Fler artiklar om Sverige