Lagbanner
Intervju med Bollnäs-supportern: ”Måste få med sig några av de bättre spelarna först”

Intervju med Bollnäs-supportern: ”Måste få med sig några av de bättre spelarna först”

Den tidigare bandyredaktören Torleif Wikström om det senaste läget i hans klubb.

Det har nog inte undgått någon med bandyintresse att det har hänt mycket i Bollnäs nu på senare tid. I mars sades alla spelarkontrakt upp, klubben tampas med ekonomiska svårigheter och en ny ordförande är på plats sedan i tisdags. Vi på SvenskaFans låter den tidigare bandyredaktören och Bollnäs-skribenten, Torleif Wikström, svara på några frågor runt klubben.

Bollnäs sa upp alla spelarkontrakt i mars och föreningen lider ekonomiskt. Hur har du mått som supporter sedan säsongen tog slut?
- Som supporter (talar nog för de flesta i Bollnäs) känns det oerhört jobbigt just nu även om vi är vana att gå igenom nåt stålbad då och då genom åren. Man tycker det är märkligt att en förening som först vinner en World Cup-titel och sen tar sig till semi i SM, ändå ska lida så svårt ekonomiskt. Nånting har gått väldigt snett, frågan är bara vad och när det började spåra ur? Blir en sak för de nya ansvariga att jobba hårt med framöver det. Tur vi har otroligt många fantastiska supportrar i Bollnäs och i landet som samlar in pengar till klubben nu... över 500 000:- har man redan kommit upp i!

Hade du på känn att det scenariot som nu har uppstått kunde hända i närtid, eller kom det som en stor chock?
- Ja att allt kan hända är vi vana vid som jag skrev ovan... men visst kom det oväntat med tanke på de starka sportsliga resultat vi haft en tid nu. Tyvärr finns det en tradition att hamna i dessa svåra lägen sen tidigare... vad det beror på är svårt att säga, men man får komma ihåg med att det inte är lätt att bedriva elitverksamhet i dagens läge, då spelarna också kräver att få rätt bra betalt... Förmodligen så är det väldigt många bandyspelare som inte har nåt jobb på sidan om, och då kan ju alla räkna ut vilken lön de måste ha för att klara sig varje månad. Tror generellt att vi måste få ner spelarkostnader i alla lag för att kunna bedriva elitverksamhet på sikt. Finns säkert andra sätt att kompensera spelare på... ett jobb kan vara ett exempel.


Kapten Andreas Westh har tackat för sig i Bollnäs. Torleif vill se honom som tränare.

För lite mindre än två veckor sedan (fredagen den 17:e april) kom beskedet att lagkapten Andreas Westh avslutar sin karriär. Han var Bollnäs trogen under hela sin spelartid (bortsett från några år i SAIK). Hur minns du honom och hur tomt kommer det kännas utan kapten Westh i laget nästa säsong?
- Mycket bra fråga... ja alla i Bollnäs kommer att sakna honom på isen, vi pratar om en legend inom svensk bandy som vunnit det mesta utom ett SM-Guld, vilket känns oerhört trist i detta läge, då han nu som det låter mer eller mindre måste kliva av skutan av ekonomiska skäl. För mig personligen minns jag Westh som Bollnäs Hjärta som alltid stod för 100 procent varje match, en spelare som fick med sig de andra och var otroligt skicklig med att läsa spelet under matcherna! Hans skridskoåkning och hans skarpa skott på hörnor och straffar i utsatta lägen glömmer man heller inte... var det någon som klev fram då allt stod och vägde så var det Andreas! Sen är han en otroligt fin människa med, som folk har lätt att tycka om... och för mig vore det på sin plats nu att en sån bandyikon tar hand om tränarrollen i Bollnäs framöver.

Även i styrelsen har det skett en del förändringar på senare tid. Två ledamöter har hoppat av och i tisdags blev det klart att ordförande Marcus Nygren avgår och Johanna Strandberg kliver in som tillförordnad ordförande. Dina tankar om det?
- Nu kommer det svårare frågor då man inte är så insatt... klart man tycker det känns märkligt att folk kliver av nu då alla behövs som mest? Känslan vi supportrar har utan att veta, är att det pågår ett maktspel i "Gula Huset" som vi kallar det. Vissa får kliva av och nya tillkommer... om det är bra eller dåligt får framtiden utvisa, men den nya slogan "VI Gör Det Tillsammans" borde vara ett uppvaknande för alla som ska jobba för en framtid för Bollnäs bandy nu, oavsett vilka som är med i styrelse och annat. Helt klart måste vi ha prio ett nu på att få ner namnunderskrifter för A-laget, allt annat får man jobba vidare med senare. Har vi inte ett slagkraftigt lag så minskar sponsorintäkter, folk går ej på bandy och då är jag orolig att det rasar ekonomiskt på sikt med. Som supporter tycker jag att man i detta läge måste få med sig några av de bättre spelarna först, oavsett om det kostar en del, - vilket betyder att man får fler spelare med på tåget igen och att man även kan förhandla lite mer långsiktigt med dessa.


Kommer stjärnan Per Hellmyrs spela kvar i Bollnäs eller byter han klubb?

Slutligen. Vad tror du om framtiden? Kommer ni kunna ställa upp med ett elitserielag till hösten och vilka spelare kommer det bestå av? 
- Jag både hoppas och tror att vi ställer upp med ett lag såklart... vi har tagit oss igenom sånt här förr och med supportrarnas fina hjälp så fixar vi det... men hur truppen ser ut beror nu mycket på vad som händer de närmaste två veckorna? Det växer inte bandyspelare på träd som man säger, och nu är det oerhört viktigt att få behålla så många som möjligt ur säsongen 2019/20 års trupp. Att sen Bollnäs kommer att få ta några tuffa år, där säkert en elitserieplats blir nummer ett, det tror jag alla fattar. Men kan vi fixa det och på på sikt få till den här hallen nu så tror jag vi kan se Bollnäs bandy som ett topplag om så där 5-7 år igen!

Följ diskussionen och tyck till själv om det som sker i Bollnäs på deras forum:

Länk - Intervju med tf. ordförande Johanna Strandberg på P4 Gävleborg:

*** *** ***

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2020-04-30 15:30:00
Author

Fler artiklar om Sverige