SvenskaFans Bandyblogg: Tre presskonferenser - alla glada
Våffeldagen till ära fanns det kring 15-tiden idag tre olika presskonferenser som berörde tre olika områden inom bandyn. Landslaget presenterade en förbundskapten, Västerås SK presenterade två starka nyförvärv och Sandviken presenterade en ny samarbetspartner som räddar dem undan en tvångsdegradering. Alla såg ut att vara glada.
*
Det blev alltså Jonas Claesson som utsågs till ny förbundskapten. Att han är profil som drar till sig uppmärksamhet kan ingen förneka. Vid dagens presskonferens fanns Radiosporten, SVT och TV4 på plats, liksom DN och Svenska Dagbladet. Trots att fotbollsallsvenskan haft upptaktsträff precis innan.
Jonas Claesson är sannolikt en av de bandyspelare som är mest känd även utanför den bandyintresserade minoriteten. Därför är det ett val som skapar uppmärksamhet.
Jag var inne på det i bloggen – Claessons meriter som bandytränare är få. Han verkar inte själv hålla med om det, men jag tycker han hade ett bra spelarmaterial att jobba med i Vetlanda 2008/2009. Då tog det stopp i kvartsfinal mot formtoppade Sirius. Säsongen efter med förvisso svagare trupp missade man slutspel. Från Vetlandatiden är omdömena kring hans ledarstil skiftande.
Kanske kommer han mer till sin rätt när det är Sveriges absolut främsta spelare han ska arbeta med. Det återstår att se.
*
Västerås SK fortsätter att bygga för nästa säsong. När man fått ordning på ekonomin satsar man åter. Den klubb som vill ha en bättre silly season än Västerås får börja jobba nu. En ordinarie landslagsspelare och två spelare som ligger på gränsen till landslaget är en bra start. VSK behöver sannolikt inte oroa sig för att missa slutspel nästa säsong.
*
Det verkar inte heller Sandviken behöva göra. Idag presenterade man en ny samarbetspartner som gått in med en okänd summa pengar för att rädda Sandvikens elitlicens. Sedan Hammarby började vinna SM-finaler är SAIK:s räddade elitlicens det kanske säkraste vårtecknet vi har.
Från Sandvikenhåll säger man att man att till nästa säsong kommer ha ungefär samma spelarbudget som denna säsong. Den spelarbudget som bidrog till att klubben missade sitt budgetmål med sisådär en halv miljon.Fast den verkar inte ha haft något med saken att göra. För till nästa säsong måste Sandviken framför allt få mer publik till sina matcher. Samt hitta ny intäktskällor och och hålla kostnaderna för annat än spelare nere.
*
Nu är SAIK inte det enda exemplet på lag med dålig ekonomi som ställer stort hopp till publiksiffror. IFK Kungälv har gärna påtalat att klubben förlorade stora summor på att isen på Skarpe Nord inte var spelbar förrän några timmar senare på annandagen. Klubben menar att man förlorade 200 000 på annandagen, samt ytterligare 200 000 beroende på lägre publiksiffror som en följd av att laget gjorde en dålig avslutning på säsongen. Så tokigt det kan bli när ens lag och ismakare inte presterar som det är tänkt. Sedan fick man in 300 000 mindre i sponsorintäkter än förra årets, trots att man planerat för en ökning med 300 000. Nu verkar det väl som att även IFK Kungälv genom en kraftansträngning av klubben och dess supportrar klarar av att samla in de pengar som krävs för att rädda elitlicensen.
Det är fler klubbar än dessa som brottas med klen ekonomi. Det är lätt att få intrycket att bandyekonomi inte är särskilt hållbar. Särskilt inte när produktionsindustrin går svagt. Då blir det mindre pengar till bandyn. Så är det.
*
SVT presenterade idag siffror som visar att att bandy åter är Sveriges fjärde största lagsport publikmässigt. Vintertid är det bara hockeyn som drar mer folk. Roligt att bandyn kan behålla den ställningen.
Men det visar också vilka skillnader som finns - näst högsta serien i hockey lockar dubbelt så mycket folk och lagen har dubbelt så många hemmamatcher.