Lagbanner

Bandybloggen: Vad säger en försäsong?

Försäsongen har så smått kommit igång och redan kan en supporter tillåta sig att spekulera kring vad Västerås och Brobergs stora förluster säger om deras slagstyrka kommande säsong. För även om det med munnen är lätt att säga att "resultaten på försäsongen inte betyder något" är det svårt att inte känna något kring dem. Framför allt tror jag att vi supportrar har lätt att se bra resultat som ett bevis för att laget är på rätt väg, medan en storförlust alltid kan förklaras bort med att laget tränat tungt, saknade nyckelspelare, ville testa något nytt eller helt enkelt inte klarade av att tagga till just den här måndagskvällen i Uppsala.

Men jag tänkte ändå ge mig på ett försök att undersöka sambanden mellan lagens resultat på försäsongen och hur långt de sedan når i SM-slutspelet.

Genom att kolla vilka lag som placerat sig topp-fyra i de tre försäsongsturneringarna Champions Cup, Svenska Cupen och World Cup åren 2006-2012 och sedan vilka som nått semifinal i slutspelet våren efter har jag lyckats få fram att det finns ett samband. Men särskilt förutsägbart är det inte. Här är några av huvudpunkterna.

- Hoppas du fira på Friends i mars bör ditt lag vinna en försäsongsturnering, eller åtminstone gå till final. Endast en gång sedan säsongen 2004/2005 har ett lag vunnit SM-guld utan att ha nått final i någon av försäsongscuperna - Västerås 2008/2009. Edsbyn vann guld 2006/2007 utan att vinna någon försäsongscup, liksom Hammarby 2012/2013. Ingen gång har ett lag som inte nått en topp-fyra-placering under försäsongen vunnit SM-guld.

- Om ditt favoritlag vinner någon av försäsongscuperna kan du vara ganska säker på att laget åtminstone når semifinal. Undantaget är Bollnäs som 2005/2006 vann World Cup, men inte nådde semifinal (faktum är att laget försvann redan i åttondelsfinal). Även en finalplats i någon av turneringarna ger hopp om en lyckosam säsong. Utöver Bollnäs är det enbart Villa som nått final under försäsongen för att sedan missa semifinal 2008/2009 (även Villa missade kvartsfinal, så går det illa verkar det gå illa på riktigt).

- Att sätta några stora förhoppningar efter enbart en bra insats på försäsongen (topp-fyra) är däremot inget att rekommendera. 14 gånger har lag som placerat sig topp fyra en gång under försäsongen missat slutspel. Särskilt gäller denna farhåga Broberg. Fyra gånger har laget varit topp-fyra under försäsongen, men inte har det blivit någon semifinal för det.

- Om ditt lag däremot placerar sig topp-fyra vid två eller flera tillfällen under försäsongen kan du vara närmast säker på en semifinalplats framåt våren. Åter är det Bollnäs säsong 2005/2006 som är undantaget.

- Men att framgång under försäsongen inte är någon garanti för samma framgång i SM-slutspelet är Edsbyn ett bevis för. Säsongen 2008/2009 vann byn Champions Cup, World Cup och Svenska Cupen. Men Västerås vann SM-guld.

- Vad kan du då förvänta dig om ditt lag inte presterar som du hoppas under försäsongen? Är hoppet helt ute? Det beror naturligtvis på dina förhoppningar. Jag konstaterade ovan att om du när gulddrömmar är det bäst att ditt lag åtminstone spelar en final under försäsongen, helst ska de dessutom vinna en av dem. Under perioden är det utöver Västerås endast Bollnäs som lyckats nå final utan att ha varit i final på försäsongen (2009/2010). Faktum är att Bollnäs då inte ens var topp-fyra under någon av försäsongscuperna.

- Ser du en semifinalplats i vår som en framgång finns det inget skäl att ge upp hoppet om ditt lag inte lyckas fullt ut under försäsongen. Vid 12 tillfällen har lag som inte kvalificerat sig för någon final under försäsongen nått semifinal. Men, åtminstone en topp-fyra-placering bör laget gärna nå. Under perioden har Bollnäs (2009/2010), Villa (2009/2010) och Sirius (2008/2009) nått semifinal vid SM-slutspelet utan att ha varit bland de fyra bästa under någon av de tre försäsongsturneringarna.

- Slutligen, är någon av turneringarna en bättre indikator än någon annan? Av naturliga skäl är sambandet mellan slutsegrare i svenska cupen och SM större än för Champions Cup respektive World Cup (ryska lag vinner oftare World Cup än Svenska cupen). Därför kan konstateras att vid två tillfällen har finallagen i svenska cupen också mötts i SM-finalen. Vid tre tillfällen har samma lag vunnit svenska cupen och SM. Vid samtliga tillfällen har minst ett av finallagen i Svenska Cupen också spelat SM-final.

- Tittar vi på den andra cuperna, så är sambandet mellan bäst placerade svenska laget i World Cup ungefär på samma nivå som framgång i svenska cupen. Vid fyra tillfällen har det bäst placerade svenska laget sedan vunnit SM-guld. För Champions Cup är motsvarande summa tre.


För att sammanfatta ett långt och möjligen något rörigt inlägg: Jo, det finns ett samband mellan lagens resultat på försäsongen och i SM-slutspelet. Men någon tydlig linje för hur sambanden ser ut är svårt att hitta. Särskilt oförutsägbara synes Bollnäs vara.

* * * *
Fotnot 1: Siffrorna kommer från ett spreadsheet som ni kan se här. Som vanligt reserverar jag mig för något fel här och var. Påpeka dem gärna om du ser dem.

Fotnot 2: Naturligtvis går det att ifrågasätta varför jag valt just dessa tre cuper. Jag funderade ett tag över om Champions Cup skulle vara med. På senare år har den ju tappat väsentligt i styrka och blivit mer av ett öppet hälsingskt mästerskap. Men under periodens tidigare år var startfältet starkt.

Daniel Engström Stenson2013-08-28 23:00:04
Author

Fler artiklar om Sverige

Veckans Topp 5

Veckans Topp 5

Sverige

2024-12-02 11:30:00 - Torleif Wikström (Bandyredaktör)

Veckans Topp 5

Veckans Topp 5

Sverige

2024-11-25 11:05:00 - Torleif Wikström (Bandyredaktör)