”Sveriges främste artist”

”Sveriges främste artist”

Han finns på Åbybanan, varje hemmamatch ! Om nu inte en illa insatt bentackling av en motståndare gör den lille konstnären indisponibel. Kan inte skridskoåkningen med kroppsfinter utföras är det som om en konstnär blir utan både färgpennorna, papperet och staffliet. Jo, du anar att det är FREDRIK RINALDO ,nr 42 i Åbys dress som avses.


Vid senaste hemmamatchen mot Åtvidabergs BK blev jag också  upprymd av en granne på läktaren som både upptäckt och gladde sig till fullo över Rinaldos raider.
-Nu, nu, sa han tom  innan vår lille lirare ens fått bollen och sen sken ansiktet upp i ett gillande som var ett mellanting av solvargsleende och helgarv.
Och som ni vet, kroppsspråket ljuger aldrig.

Min okände vän på läktaren började först att referera raidern, men insåg snart det omöjliga och tystnade.
Det går bara inte att hinna med och se vad som egentligensker när Fredrik Rinaldo möter attackerande motståndare.Ibland var det en klunga av 5-6 östgötar som ville bli historiska med att kunna säga till barn och barnbarn ”Jag har tagit bollen av ” av det fd ryssproffset, Svenske mästaren och landslagsmannen. Men de blev snuvade på högviltet.

Precis som norrbottningar, hälsingar, västgötar, tatarer och sibirier nu misslyckats  med i ett trettiotal år.
”Än slank han hit, än slank han dit” men under de två senaste hemmamatcherna är det bara två, tre gånger som han gått omkull och ”slank ner i diket”.
Och dikeskörningen är då orsakad av en ojusthet.

Herr rättskipare Håkan Grunditz, från Nässjö?,varför  borttagning av ortsnamnet ,har  i de två senaste hemmamatcherna skött sig utomordentligt bra.Elitserieklass !Men så finns också välbekante Christer Johansson,fd Bodafors med i bakgrunden som stöttare.
Ni skall veta att det inte är lätt att alla gånger göra de rätta avvägningar när Rinaldo gör sina finter mycket tätt inpå motståndarna och oftast via den” raka vägens åkning”. Motståndarna kan ju inte försvinna från isen helt…
Undrar om de inte ibland hade önskat det…

Hade tänkt att gå in i ÅBKs  kabyss efter matchen och försöka få någon typ av fördjupning, kommentar av detta unga lag med nio spelare födda -95 och senare. Men när inte Åtvidpappan Börje Johansson var med, fegade jag ur och vände i dörren. Entusiasten Börje var kvar hemma och reparerade den havererade hemmaisen.Som ni vet skulle denna match egentligen gått i Åtvidaberg.Erfarna  Stig Thuresson och Mats Melin från Åbybanan, skulle kanske stöttat in?
Ursäkta ni alla spelare (och ledare) i Åby som sliter och ligger i för att maskineriet skall funka.Ni är nog alla unika på ert sätt.

Men Fredrik Rinaldo är förföraren på isen. Han står över alla andra bandyspelare!
Någon anför att nu har Curt Einarsson fått för mycket Helgasjöns luft.
Varsågod, vem kan ta upp kampen om platsen Sverigebäst? Jo, låt oss inte stirra på tempot, orken,utan  se på det oförutsedda, spektakulära och sevärda istället!
Såg Sjötorpsonen Johan Esplund i Villa ett dygn tidigare, även lurige Nässjösonen Daniel Andersson i samma match. Väldige Daniel Berlin och elegante Per Hellmyrs i Bollnäs är kanske Sverigebäst(när de släpper bollen) men de är inte de sevärdaste.

Erfarne SR-reportern Magnus Wahlman sa i etern för omkring fem år sen när Vetlanda hade skakat hemmalaget Sandviken ända fram till några minuter före matchslutet och Fredrik Rinaldo hade bla gjort två mål,(Björn Einarsson ett):
-Hade jag varit förbundskapten i bandy ,hade jag struntat i allt vad prästbetyg heter och omgående tagit ut Vetlandas Fredrik Rinaldo i landslaget.
Ingen ordagrann återgivning.

Besök Åbybanan och låt er bedåras!

Curt Einarsson

Curt Einarsson2016-01-05 20:56:00
Author

Fler artiklar om Åby/Tjureda

Försäsongen drar igång och spelschemat för division 1 södra klart.