Andra raka segern för Villa

Villa vann sin andra match i Elitserien med 5-1 hemma mot Hammarby.

Efter premiärsegern mot Vetlanda i lördags så var det under onsdagskvällen dags för Villas andra match i Elitserien. Motståndet stod Hammarby för som vann sin premiär hemma mot Åby/Tjureda med 7-0.

Första halvlek bjöd på massivt bollinnehav för Villa mot ett Hammarby som tämligen omgående flydde ner i skyttegravarna runt eget straffområde. Ganska likt hur det såg ut i premiärmatchen mot Vetlanda alltså. Hammarby försvarade sig väl men Villa lyckades ändå skapa ett antal målchanser genom Joel Broberg främst som var riktigt het i den första halvleken.

Bland annat så hade Joel ett solodribbel efter ett par minuters spel där han lurade ett stort antal motståndare bara för att i friläge snuvas på mål av Hammarbys målvakt Filip Mörkdal som storspelade matchen igenom. Efter tio minuter så fick Villa en rätt så tveksam straff med sig. William Arvidsson sköt, fick ingen bra träff och bollen gick dessutom i rätt höjd för målvakten. Det blev väl inte Mörkdals svåraste räddning i matchen om man säger så. Kulramen har inte räckt till för att räkna alla straffar som Villa missat den här säsongen.

Strax därefter så satt ändå 1-0 när Joel höll sig framme och nätade på en hörnretur. I matchminut 32 så fick Villa ännu en straff. Om första straffen var lite tveksam så var denna helt kristallklar men vem skulle skjuta då? Det verkade stå mellan Jocke Andersson och Martin Andreasson som hade en kort diskussion. Det blev till slut Jocke som klev fram och dunkade upp bollen högt utan chans för målvakten. Äntligen mål på straff men att strafförbannelsen skulle vara bruten nu vågar man väl inte hoppas på riktigt än.

Halvleken avslutades med att Martin Andreasson på övertid satte en vänsterhörna där skottet till slut letade sig in i mål. 3-0 precis innan paus. Välbehövligt efter att Villa bränt ett antal chanser. Till viss del orsakat efter storspel av Hammarbys målvakt som skrivits tidigare men också lite väl småfjösiga avslut emellanåt från Villaklubborna kanske. Det kändes som det saknades lite beslutsamhet och killerinstinkt vid de vassa lägena.

Jesper Thimfors i Villas mål gjorde också en mycket bra match även om han inte alls hade lika mycket att göra som kollegan i andra buren. Vid ett tillfälle höll det på att sluta olyckligt när ett till synes ganska harmlöst skott slank igenom Thimfors benskydd men som tur var stannade bollen precis framför mållinjen. Lite senare så gjorde Thimfors istället en prakträddning när han stoppade Ted Bergströms volleyskott med en fenomenal parad.

Andra halvlek blev något av ett sömnpiller. Villa bevakade sin ledning samtidigt som Hammarby hade väldigt svårt att skapa några heta lägen. Det blev någon ströchans här och var för båda lagen men resultatet stod sig fram tills bara kvarten återstod. Då fick helt plötsligt Pontus Nordenfors, en av de mer anonyma spelarna i Hammarby, rejäl sprutt på prylarna och fintade sig förbi ett antal Villaspelare och helt fri satte han bollen i mål till 3-1. Villas defensiv var mycket bra men just i denna situationen glappade det lite. För övrigt var det i stort sett klockrent.

Skulle det behöva bli spänning av detta som Villa haft sådan kontroll på? Nej, Villa replikerade tämligen omående. Jesper Eriksson satte fram bollen till Felix Pherson som kom forsande på sin vänsterkant. Han tog sig förbi 5-6 Hammarbyspelare + målvakten innan bollen satt i nät. 4-1 och det kändes väl som att det målet avgjorde matchen.

Det blev lite öppnare spel på slutet. Det var nog en kombination av att Hammarby försökte chansa lite grann och att man också inte orkade hålla uppe sin defensiv riktigt. Martin Karlsson gav sig iväg på en solorusch som avslutades med ett skottläge mitt framiför mål och bollen satt fint nere vid ena stolpen fram till slutresultatet 5-1.

Villa kontrollerade den här matchen från start kändes det som även om man hade fasligt svårt att sätta sina chanser i första halvlek. Precis som i premiären mötte man också en motståndare som såg till att packa ihop rejält med folk runt eget straffområde. Kanske inte den mest underhållande matchen man sett men det såg ut så här i början av förra säsongen också och det slutade ju rätt så så bra om inte minnet sviker mig totalt.

Enligt Villatränaren Johan Sixtensson så är laget bara uppe på 70-80 procent av sitt kunnande så här tidigt i serien och det stämmer säkerligen. Det är ju väldigt långt kvar av säsongen om man säger så. Man får inte glömma att Villa också saknar några hyfsade lirare som bara med sin blotta närvaro höjer nivån ytterligare. Av trion Johansson/Löfstedt/Thomsen så verkar Johan Löfstedt vara närmast en comeback. Hemmamatchen mot Bollnäs nästa vecka är den han siktar på enligt egen utsago.

Till sist så var det kul att få se Theo Lewerin spela sina första minuter i Elitserien. När Martin Andreasson blev utvisad i andra halvlek så fick Theo hoppa in och skötte sig helt fläckfritt som back under den tiominutersperioden han var på isen.

Nu stundar bortamatch mot Edsbyn redan på fredag. Det blir väldigt tufft.

Villa vs Hammarby 5-1 (3-0)
1-0 Joel Broberg 16
2-0 Joakim Andersson 32
3-0 Martin Andreasson (Felix Pherson) 45+1
3-1 Pontus Nordenfors (Jonas Söder) 74
4-1 Felix Pherson (Jesper Eriksson) 77
5-1 Martin Karlsson (Joakim Andersson) 82
Utv : Villa 2x10, Hammarby 4x10