Derbyseger för Villa
Segerjubel för Villa mot Vänersborg.

Villa vann lördagens derbymatch mot Vänersborg med 5-1.

Jesper Thimfors och Ludvig Johansson var tillbaka i Villas lag igen efter att ha missat onsdagens match mot Edsbyn. Martin Berggren fick fortsätta som reservkeeper eftersom Anton Johansson är satt i karantän. Detta på grund av att han har närstående med coronasymptom. Vidare så vilade Albin Thomsen av oklar anledning.

Derbyt i Arena Vänersborg började i högt tempo där båda lagen åkte kors och tvärs i alla väderstreck typ. Till stora delar en likadan inledning som i förra säsongens match i samma arena. Efter dryga tio minuter så gjorde Villa 1-0 när Johan Löfstedt lyfte fram bollen till Erik Säfström som blivit kvar offensivt efter en av sina raider. Säfström avslutade kyligt med en isare förbi Kyllönen i Vänersborgs mål.

Detta mål innebar att Villa tog tag i taktpinnen och Vänersborg fick mest inrikta sig på försvarsspel. 2-0 kom efter 24 minuter på en vänsterhörna genom Christoffer Edlund. Vänersborg stack igenom med ett läge där Lukas Forssröm kom helt fri men Thimfors bredde ut sig som en stor svart vägg och räddade.

Trots att Villa hade ett stort spelövertag så kom det ändå en reducering efter 34 minuter när man tappade bollen på mitten. Ilja Grachev avancerade framåt och kunde skjuta in 2-1. Där kom inte Villaspelarna ut på honom riktigt. Kändes lite onödigt. Villa hade därefter ett par situationer i offensivt straffområde som så när hade resulterat men det stod 2-1 i paus.

I andra halvlek så gick Villa ut direkt och tog ett gigantiskt grepp om spelet och tvingade ner Vänersborg djupt på egen planhalva. Joel Broberg var väldigt aktiv och snodde bollen nästan direkt och var på väg igenom när han blev fasthållen med utvisning som följd. Faktiskt matchens enda utvisning i ett väldigt snällt derby.

Bästa chansen inledningsvis fick Edlund framspelad av Joel. Därtill skapades en klase med hörnor varav två blev riktigt farliga och dessutom ett flertal nästanlägen. Efter 63 minuter så vältes Joel omkull och det flöjtades för straff. Den satte Edlund kanonsäkert fram till 3-1. Några minuter så showade Edlund på egen hand in 4-1 när han drog sig förbi ett par motståndare och avlossade en bomb som exploderade i krysset bakom Kyllönen.

Här kändes segern spikad och klar. Vänersborg tog timeout efter 77 minuter. Något sent kan tyckas. Man skapade därefter sin bästa chans i andra havlek efter ett inspel från kanten men Thimfors lyckades hålla rent. Annars var det väldigt lugnt i Villas straffområde. På slutet hade Villa flera lägen och slutresultatet 5-1 kom efter att Säfström dribblat runt lite och satt en passning till Edlund som avslutade med en backhand mellan benskydden på Kyllönen.

Det var väldigt tätt och trångt matchen igenom på Vänersborgs planhalva. Hemmalaget spelade med en extremt låg defensiv samtidigt som man också blev rejält tillbakatryckta av Villa som stod för en aggressiv och bra insats där framför allt Erik Säfström var väldigt farlig med sina aviga passningar. Christoffer Edlund måste givetvis också nämnas när han hängde in fyra kassar av varierande art. En hörna, en straff, ett avslut från nära håll och ett kanonskott i krysset.

Segern var väldigt välbehövlig för Villa efter två raka förluster. Nu är man åter serieledare i en haltande tabell där det är väldigt tätt bland topp 4-lagen. I nästa vecka så är det tre matcher inplanerade. Alla tre spelas hemma i Arenan. Hammarby på tisdag, AIK på fredag och den tidigare uppskjutna matchen mot Broberg på söndag.