Intervju med Jonas Johansson. Del 3 - ” Slutmålet får inte vara att ta sig upp i Villas A-lag”
Efter en lång, om än en match för kort, säsong och med en händelserik Silly Season som börjar närma sig slutet fick Villaredaktionen möjligheten att sätta sig ned för en pratstund med Villas klubbchef Jonas Johansson. I en artikelserie uppdelad i tre delar pratar ”Sparris” om nyförvärv, förluster, bandyns framtid och om hur det kom sig att han för 5 år sedan hamnade på den positionen han har idag.
Hur kom det sig egentligen att du i augusti 2008 blev klubbchef i Villa?
Jag har från tid till annan varit mer eller mindre aktiv inom föreningen med undantag för den perioden då jag jobbade som mest på Dafgårds och reste mycket i tjänsten. Det har varit allt från att vara matchansvarig när vi spelade på Isstadion (sälja våfflor, ansvara för värmetält osv.) till att jag varit vice ordförande i supporterklubben och sänt bortamatcher i lokalradion. Då jag i grund och botten är kock var jag också med och lagade mat till A-laget efter träningarna och under cuper.
Förfrågan om att bli klubbchef fick jag av Anders Ahlén som då var avgående ordförande för föreningen och arbetskamrat till mig på Dafgårds. Anders visste om mitt stora intresse och hur mycket jag brann för Villa och man sökte då också efter någon som kunde arbeta mer aktivt på marknadssidan. Min företrädare, Lena Lannerås, hade jobbat hårt med ekonomin och då man fått bra ordning på ekonomin ville man ge sig på marknadssidan lite mer. Lena är förövrigt fortfarande kvar inom föreningens ekonomigrupp och gör ett kanonjobb där.
Jag hittade ett citat av dig i samband med att du tillträdde som klubbchef:
”Min uppgift är att skapa en produkt som ännu bättre attraherar våra två kundgrupper. Den ena är företagen som marknadsför sig via oss och den andra är publiken.”
Så här fem år senare, hur tycker du att du har lyckats med detta?
Det ska inte jag svara på då jag inte är kunden i det här fallet, men jag får ju säga att vi har lyckats utveckla våra arrangemang på ett fantastiskt bra och målmedvetet sätt där vi försöker att sätta våra gäster i fokus och jobba mycket med de mjuka värdena; från webb-intervjuer och annonsering inför en match till det att man kommer till arenan och får ta del av inramningen. Det är många saker som bidrar till den totala matchupplevelsen; allt från fasadbelysning, live-band och maskotar för barnen till mat och dryck, temakvällar och aktiviteter. Man kan konstatera att vi har kommit en bra bit på väg även om vi fortfarande har en del kvar att jobba på. Och det ska vi ha! Den dagen man känner sig nöjd är det dags för någon annan att ta vid för då har man inte tillräckligt med energi kvar för det här uppdraget. Sedan får man inte överarbeta det där och förädla sönder allting. Vi vet att vi har en bra grundprodukt och vi vill att gästerna ska känna igen sig i våra engagemang men samtidigt också känna en liten kittlande känsla över att det alltid händer någonting nytt som kryddar själva baspaktet.
Vad har ni då på gång? Vad blir nyheterna inför nästa säsong?
VI håller på att titta på lite olika idéer även om det inte är helt klart vad det är exakt vi ska göra. Jag försöker att åka runt på olika evenemang och se hur andra göra och jag var i Borås för att titta närmare på Elfsborgs arrangemang. Man kan konstatera att dem som är närmast oss i sättet att arbeta med matcharrangemangen är hockeyn, sedan får man tycka vad man vill om det. Jag vet att en del anser att vi har ”hockeyfierat” bandyn, men samtidigt har vi ju Sveriges största bandypublik och det visar ju bara på att det vi gör är bra. I grunden handlar det ju om att vi vill ha mycket åskådare, god stämning och att man ska trivas hos oss. Jag brukar säga att har man valt att gå på bandy en kväll har man valt bort alla andra aktiviteter och då är det vår uppgift att se till att dem inte bara är här 2x45 minuter utan faktiskt tillbringar några timmar i Arenan. Då man ändå vigt kvällen åt att vara hos oss gäller det att vi har ett arrangemang som är tillräckligt attraktivt så att man stannar hos oss en längre tid.
Lått oss titta in i kristallkulan och sia om framtiden. Hur tror du att det ser ut när man går på bandy om 5 år?
På en femårssikt tror jag framförallt att de flesta lagen i Elitserien kommer att spela i en hall och jag tror och hoppas också att de flesta klubbar har fått ordning på sin ekonomi vilket skapar bättre förutsättningar för att jobba med både matcharrangemang och göra svensk bandy till en bättre produkt med fler stjärnor och en högre kvalité. På sikt bör spelarna bli halvtidsproffs för att få en bra utveckling på sporten, men där är vi ju inte riktigt än. Alla klubbar har dock klart för sig att man måste jobba mer målmedvetet och fokuserat på att få ihop ekonomin och väl där tror jag bandyn går en bra framtid tillmötes. Det finns ett stort medieintresse kring bandyn som inte funnits tidigare, bara i år sändes över 30 matcher i samarbete med TV4. Riksmedia har blivit mer ”på” bandyn än vad man varit tidigare även om det givetvis kan bli bättre även i papperspressen. Det finns nu också många renodlade bandymedier på webben som bevakar sporten och en tänkbar utveckling är att vi får se fler och fler webbsända matcher, vilket krävs för att bredda idrotten. Jag är inte rädd för att tappa en massa publik från matcherna bara för att dem sänds på nätet, sker det är det snarare ett tecken på att man gör för dåliga arrangemang. Däremot finns det ett antal som inte har möjlighet att komma och se matcherna live, till exempel på grund av jobb, brist på barnvakt eller att man befinner sig på annan ort. För att tillgodose de supportrarna och stärka produkten svensk bandy är webbsändningar rätt väg att gå. Det är dock oerhört viktigt att sändningarna håller väldigt hög kvalité, vilket krävs för att man också ska kunna kan ta betalt för produkten. Jag hade med lätthet betalat 80 kr för att till exempel se Villa spela borta i Söderhamn om jag inte kan ta mig dit och om jag bara visste att sändningen höll en bra kvalité. Hade jag däremot bott i Söderhamn hade jag kanske hellre betalat 120 kr för att se matchen live då det ”ger mer”.
Vi i Villa har arbetat med frågan om storbildskärmar i Arenan i snart två år, men det är inte intressant att installera dem om det bara har ett reklamsyfte. Ska vi installera storbildsskärmar ska det vara för att kunna visa repriser och highlights. Man ska dock ha klart för sig att själva produktionsdelen, med videoutrustning, redigering och reprismaskiner, kostar mer än vad skärmarna kostar installerade och klara. Vi har uppskattat kostnaden till ca 3,5 – 4 miljoner för ett sådant paket, men då har du HD-kvalité också.
Vad är de största hoten för bandyn som helhet?
Det största hotet är problematiken med att en mängd föreningar tvingas lägger ned och att det svårt att rekrytera barn och ungdomar till sporten. Detta är ett gemensamt problem som måste vi ta på allvar och vi elitföreningar måste vara beredda på att dra ett tyngre lass för att hålla igång intresset för bandyn i våra respektive regioner. Det gäller att hitta bra former för samarbeten, till exempel som det vi har med Lidköpings AIK. Samtidigt får man inte ta ifrån klubbarna sina egna identiteter; LAIK måste får var LAIK och jobba utifrån sin arbetsmodell och värderingar så att deras medlemmar känner igen sig. Utöver samarbetet med LAIK har vi bland annat skänkt pengar till bandyn i Borås som ska starta upp sin verksamhet och få konstfrusen is till nästa säsong. Vi var även med och hjälpte Otterbäcken när dem hade problem med aggregaten på sin anläggning.
Varje klubb måste klara av att reda ut sin egen ekonomiska situation men jag tror att vi elitföreningar måste ta ett större ansvar för att driva utveckling framåt. Hur mycket medial uppmärksamhet får vi och vad gör vi utav den? Hur kan vi göra bandyn mer attraktiv för ungdomar? Det är viktigt att vi får ut informationen om man faktiskt kan bli proffs i Ryssland och tjäna ett par miljoner som bandyspelare. I Villa har vi varit tydliga med att slutmålet inte får vara att man ska ta sig upp i Villas A-lag, för om du har det som slutmål kommer du inte bli tillräckligt bra för vår verksamhet. Att spela i A-laget ska absolut vara ett delmål, men vi får inte vara rädda för utvecklingen med fler bandyproffs i Ryssland utan snarare ”pusha” på den.
För Villa som enskild föreningen är det största hotet just nu den svikande konjunkturen där många företag i vår närhet har flyttat eller lagt ned sin verksamhet. Det går tungt i så gott som alla branscher just nu och företagen prioriterar inte marknadsföring genom vårt varumärke så högt som vi hade önskat. Vi jobbar hårt med att påvisa vilken exponering och genomslag man får i media genom att synas i samband med Villa och där vi har en bra faktagrund med rapporter och analyser som visar just detta. Samtidigt har vi ett stort publikintresse och mycket medieexponering och det är många som vill vara med att synas med oss. Vi måste fortsätta att anpassa våra erbjudanden utifrån kundens behov och intressen.
Detta var den tredje och sista delen av intervjun med Jonas Johansson, klubbchef i Villa Lidköpings BK. Vi på Villaredaktionen tackar Jonas för att han ställde upp och önskar alla en trevlig läsning!