Suddenseger tog Villa till final

Efter stor dramatik så kunde Villa besegra Edsbyn med 4-3 och avancera till SM-final.

Till denna semifinal #3 så var Felix Pherson tillbaka i spel igen efter sin avstängning. Hans intåg i laget gjorde att lördagens succéspelare William Arvidsson fick se matchen från läktaren. Edsbyn saknade Joakim Svensk som blivit avstängd fyra matcher för sin crosschecking mot just Arvidsson. Fredrik Åström gjorde en överraskande comeback och ersatte istället.

Det märktes direkt att Edsbyn inte skulle bjuda på någonting alls i den här matchen. Så fort Villa klev in på offensiv planhalva så kröp man ner runt eget straffområde och spelade väldigt lågt. Ganska väntat att man skulle spela på detta viset. Hade man försökt bjuda upp till offensiv bandy så hade Villa förmodligen utnyttjat ytorna och vunnit rätt så klart.

Felix Pherson hade rejält med smör på grillorna och övertygade i sin återkomst. Med sin fart och tyngd så skapade han Villas tre första hörnor i matchen. På den andra av dessa så skyfflade Jocke Andersson in en retur till 1-0 efter 13 minuter. I matchminut 27 så utökade Villa till 2-0. Brechen avancerade framåt och sköt. Anders Svensson i Edsbyns mål lämnade en lite sölig retur och där fanns Davva och satte bollen i mål.

Här hade Villa bra kontroll kändes det som men det skulle ändras när Edsbyn i slutet av halvleken tilldömdes en straff i en av sina fåtaliga attacker. Jonas Edling reducerade till 2-1 som också blev halvtidsresultat. I andra halvlek så hade Villa väldigt mycket boll men det var svårt att ta sig fram igenom Edsbyns täta defensiv. Man försökte ta sig runt mycket på kanterna och skapa inspel och hörnor men de riktigt heta chanserna var ganska lätträknade. När de väl dök upp så storspelade Anders Svensson i målet.

Edsbyn hade inte mycket framåt men när man väl kom i sina omställningar så blev det farligt ändå. Främst så var det Tuomas Määttä som ställde till oreda och det var också han som kvitterade efter 67 minuter. Burvall Jonsson skickade iväg ett långt lyft in i Villas straffområde där en ensam Määttä tog ner bollen och sköt in 2-2 riktigt snyggt.

Villa fortsatte trumma på framåt och med kvarten kvar så dribblade sig Johan Esplund in i straffområdet med fällning och straff som följd. Det blev en hel del protester från Villaspelarna eftersom spelet fortgick och bollen förpassades i mål efter att Esplund blivit fälld. Men det var ju straff dömt först. Straffen sköt Davva knallhårt i ribban. Hans första straffmiss för säsongen. Villa kändes lite vimsiga direkt efter detta och Hasse Andersson kom fram i ett läge där han avslutade med ett skott mellan Jesper Thimfors benskydd. 2-3 istället för 3-2 alltså.

Villa tog timeout med tio minuter kvar. Man flyttade upp folk och försökte pressa tillbaka Edsbyn ännu mer. När klockan tickat in på tilläggstid så kom 3-3 på ett läge som egentligen inte kändes så farligt. Johan Löfstedt skickade in bollen stenhårt i straffområdet där Jocke Andersson snyggt styrde in kvitteringen bakom ryggen på sig själv. En styrning bakom ryggen var alltså det som krävdes för att få hål på Edsbyn i andra halvlek. Nu snackar vi överklass.

Matchen gick till sudden 2x10. Spelet såg ungefär likadant där. Mycket boll för Villa med en och annan farlig omställning från Edsbyn. Ett par hörnor för båda lagen noterades och lite halvfarliga lägen utöver det men det verkade ändå som att matchen skulle avgöras via straffläggning.

Då med en minut kvar så beslutade sig Johan Esplund för att det var dags för ett avgörande. Han fintade och dribblade och drog sig förbi en två tre fyra fem sex sju Edsbynspelare innan han fri med Anders Svensson lyfte in 4-3. Merparten av de 5400 på läktarna gick totalt bananas och vrålade så att taket på Arenan lyfte och landade på en åker någonstans ett par kilometer utanför Lidköping.

Edsbyn gjorde det väldigt svårt för Villa. Man ställde upp med en extrem defensiv där man spelade väldigt lågt och varje spelare uppträdde mycket disciplinerat. Cyniskt och tråkigt? Jo visst, men vad hade man för alternativ? Framåt så hade de inte jättemycket men det lilla de hade blev ändå farligt. Framför allt Määttä sysselsatte nästan Villas försvar på egen hand.

Nu ser vi fram emot en final mot Västerås. Laget som vunnit World Cup och Elitserien möter laget som vunnit Svenska Cupen och kommit tvåa i Elitserien. Värdigare final än så finns inte att få. Hoppas att vädergudarna är någorlunda softa och ger spelarna bra förutsättningar att bjuda upp till en riktigt skön match.

Ser man till säsongen hittills så får man väl lov att säga att Villa har varit Sveriges bästa lag. Men nu är det en match kvar. En enda match mot ett väldigt bra lag som bevisligen är i mycket bra form. Dessutom har Västerås vunnit förr och slipper den pressen som Villa har på sig att ro hem föreningens första SM-guld. Det kommer bli riktigt tufft.

Vi syns och hörs någonstans i vimlet på Studenternas läktare. Over & out.

Villa vs Edsbyn 4-3 (2-1)
1-0 Joakim Andersson 13
2-0 David Karlsson 27
2-1 Jonas Edling 39
2-2 Tuomas Määttä (Daniel Burvall Jonsson) 66
2-3 Hans Andersson 77
3-3 Joakim Andersson (Johan Löfstedt) 90+1
4-3 Johan Esplund 109