Svajig cuphelg för Villa

Villa förlorade semifinalen i Svenska Cupen mot Edsbyn.

Efter att ha avverkat fem träningsmatcher senaste månaden så var det under den gångna helgen dags för Villa att spela Svenska Cupen hemma i Lidköping. Eftersom denna turnering var det enda Villa inte vann förra säsongen så fanns det förhoppningar om en hemmaseger denna gång. Av det blev det intet skulle det visa sig.

Inledningsmatchen mot Vänersborg gick stundtals lite halvknackigt även om det till slut blev en ganska så trygg seger med 3-1. Kvällsmatchen under fredagen spelades mot Hammarby och där var det inte mycket som stämde första 45 minuterna. Villa hade väldigt svårt att ta sig igenom Hammarbys täta defensiv och vid underläge 0-3 i andra halvlek kändes det nattsvart.

Slutkvarten blev dock Villa mer desperata och svarade för en stark forcering. Efter två reduceringar från Jocke Andersson så kunde Martin Karlsson kvittera med bara sekunder kvar. Martin satte sedan även segermålet i sudden. Något som visade sig ha sekundär betydelse eftersom det målet bara gällde om lagen kom på samma poäng och samma målskillnad i gruppen.

Avslutningsmatchen mot Bollnäs bjöd på mer öppna spjäll. Båda lagen var redan klara för semifinal och kunde spela avslappnat. Villa vann till slut med 6-3 och vann därmed också gruppen och skulle få spela första semifinalen okristligt tidigt på söndagen. Matchstart redan 09:00.

Motståndare i semifinalen blev Edsbyn. Första 40 minuterna var Villas bästa period i turneringen. Man gick rättmätigt fram till en 3-0-ledning efter två mål av Jocke och ett av William Arvidsson. I detta skeendet kändes en finalplats väldigt nära. Kanske trodde spelarna det också och slappnade av en smula.

Man sjönk lite för djupt med laget, blev stillastående och bolltittande. Vips så var ledningen försvunnen efter tre likartade mål. Inspel från kanten, lite flipperstudsar i straffområdet innan en fri Edsbynspelare kunde näta.

I sudden så gjorde Edsbyn också segermålet genom Oscar Wikblad och Villas turnering slutade precis som förra året med semifinal. Edsbyn vann sedan också finalen mot fjolårsvinnarna Västerås med 5-0.

Som vanligt när Villa spelar nu för tiden så är det en missräkning när man inte vinner. Varför det blev som det blev under den här turneringen är lite svårt att svara på för en amatörtyckare som mig själv. Kanske inte heller någon större idé att analysera ihjäl sig. Det handlar om försäsong och 2x30-matcher. Det blir lite speciellt då.

Vill gärna pusha för tre spelare efter denna helg. Målmaskinen Jocke Andersson som också blev utsedd till turneringens bäste anfallare, lagkaptenen Martin Karlsson som var en härförare på mittfältet och nyförvärvet Albin Thomsen som visade prov på mycket positivt spel.

Nu är Villa spellediga fram till World Cup som för deras del börjar torsdag 10 oktober med match mot ryska Baikal Energy. På fredagen väntar nytt ryskt motstånd i form av Vodnik innan sista gruppspelsmatchen mot Vetlanda på lördag. Endast gruppsegraren är garanterad en kvartsfinalplats.

Något som vi förhoppningsvis kan se fram emot då är en comeback av Villas golden boy Joel Broberg som dragits med en skada och inte spelat någonting alls hittills under försäsongen. Det där vet ju ni Villafrälsta redan allting om såklart.