EM-panelen: ”Laget känns inte särskilt spännande längre”

EM-panelen: ”Laget känns inte särskilt spännande längre”

Förväntningar, överraskningar, besvikelser samt snack om EM:s format.

Nästa vecka börjar EM. Här är några röster inför turneringen.

EM-panelen består av:
Johan Nilsson, Ryssland-red
Harald Åberg, Sverige-red 
Alexander Pereira, Portugal-red 

Äntligen är EM snart igång. I nästa vecka spelas de första matcherna i mästerskapet. Vad är era förväntningar på turneringen?

Johan: - Främst att den faktiskt spelas och att det kommer vara en del publik på matcherna. Det känns som ännu ett litet steg i rätt riktning och det ger oss en månad där man får tänka på något annat än självutnämnda experter som ska berätta vilket datum pandemin tar slut och vilket strategi som hade varit rätt... 

Harald: - Äntligen, sannerligen. Äntligen mästerskap? Ja, givetvis. De tre åren som gått sedan förra mästerskapet (VM) är längre än vad vi fått vänta på ett mästerskap sedan EM etablerades som turnering 1960 - och ja väntan har varit den längsta bokstavligt talat men även bildligt med tanke på omständigheterna. Äntligen mästerskap, ja givetvis - men fotboll på den stora scenen med publik igen - ord kan inte beskriva förväntningarna. 

Alexander: - Höga förhoppningar på att Portugal ska försvara sin titel. HERIOS DO MAR!! Allt har ju tagit nya former under pandemin och det känns som att fotbollen tappat lite av sin charm vilket jag hopps EM kan ändra på. Landslagsfotbollen är bland det renaste vi har kvar i elitfotbollen enligt mig, trots mutskandaler, köpta turneringar, medborgarskap etc.  

Vilken nation tror ni kommer överraska, och vilka kommer vi bli besvikna på?

Johan: - Tycker Danmark har gått under radarn. De har ett otroligt talangfullt lag med mycket bredd och flera spelare som tagit stora steg det senaste året. Bytet från Hareide till Hjulmand passar dem perfekt och deras prestationer och resultat under 2021 har varit av hög nivå. Bör inte kunna mäta sig med de absoluta topplagen men jag skulle nästan bli förvånad ifall Danmark inte spelar åtminstone kvartsfinal i sommar.

Kroatien nämns kanske inte bland favoriterna men jag tror många kan luras av att det nästan är samma lag som gick till final i VM. Men laget är tre år äldre och känns inte särskilt spännande längre. Nu fick de en relativt bra lottning och bör gå vidare från gruppen ändå men jag tror inte det blir mycket mer än så. 


Kroatien, en möjlig besvikelse i EM?

Harald: - Sverige och Sverige. Sverige kommer överraska med noll gjorda mål vilket blir en besvikelse som kommer ringa i öronen. Nej skoja, det har väl inte hänt på... jo just det, senaste gången vi spelade ett EM 2016. Nej, Janne och gänget löser detta och det blir varken en besvikelse eller överraskning.

Att nämna Spanien som ett lag som kommer göra oss besvikna vore ett självmord i jinx-vägar då giganten som bekant delar grupp med Sverige. Tror snarare Spanien kan överraska trots sin inte lika starka trupp som vi kommit att bli vana vid. Kalla det ett varsel, kalla det en anti-jinx - det spelar ingen roll.

Vet inte ifall det skulle gå under beteckningen besvikelse, men Kroatien går inte långt. Den hackiga vägen till en finalplats i VM kommer inte reflektera. Uttåget i åttondelen får väl räknas som en besvikelse för ett lag som för första gången får känna på pressen av höga förväntningar.

Alexander: - Jag tycker Belgien är överskattade och tror att de kan floppa, många tittar för mycket på den obegripliga FIFA-rankingen och VM-bronset för tre år sedan. Finns ingen EM-tradition i laget på många år. Jag tror att vi kan bli överraskade av "finnarna" som mästerskapsdebuterar. Inget att förlora, varje minut spelad är en vinst i sig. Årets Island. 

Finns det någon spelare som ni är extra spända på att se?

Johan: - Massor! Men utöver de givna världstjärnorna: Alexander Isak tror jag har alla möjligheter att få sitt stora internationella genombrott i sommar (om han inte redan har fått det). Andreas Skov Olsen, Mikkel Damsgaard, Jonas Wind är tre av de yngre spelarna i Danmark som har mycket potential och säkert kan spela upp sina transfervärden ytterligare i sommar.

Harald: - Hela jädra Sverige. En otrolig dynamik har vi i vår offensiv för första gången på länge vilket ökar våra chanser att bryta ner olika typer av försvar. Emil Forsberg, Sveriges viktigaste spelare i mina ögon, och vår stjärna Alexander Isak kommer bli spännande att följa, helst i kombination. Mattias Svanberg är efter sin insats mot Finland en liten uppstickare jag inte riktigt hade förväntat mig. Med hans styrka, snabbhet och slitstyrka kombinerat med finess är han nästan en hybrid av Sebastian Larsson och Albin Ekdal. Det kan verkligen göra honom till en viktig kugge i Jannes landslag.

Hjärtat dunkar Kulusevski, men tror tyvärr inte det blir hans mästerskap. Som Barca-supporter måste jag även nämna Pedri i Spanien, som är en av endast tre (!) Barca-spelare i den spanska landslagströjan. Håll ett öga på pojken, blott 18 år gammal, men klok som ett orakel och lugnet själv sin ålder till trots. 

Kai Havertz? Kanske slår igenom ytterligare när han sparkar tillbaka tyskarna in i finrummet igen. 

Alexander: - Som vanligt är jag taggad på att se Ronaldo. Finns ingen större vinnarskalle än honom, han har INGET att bevisa men ändå är känslan att han ändå ska visa "dom jävlarna" vem som är bäst. Vidare så ska det bli väldigt spännande att se om det klickar framåt i truppen med alla stjärnorna: Bilva, Félix, Jota, Ronaldo, Silva och Fernandes. Det finns en otrolig offensiv i det portugisiska laget. Utöver Portugal så ska det bli superkul att se Benzema som är tillbaka. Sedan självklart, duon Kulusevski & Isak som jag verkligen vill ska uträtta stordåd.

Vad säger ni om formatet, att EM spelas i flera olika länder?

Johan: - Det är vad det är. Finns så mycket annat i (fotbolls)världen att uppröras över än att EM inte är som vanligt. 

Harald: - Utspritt har blivit sed i pandemi-tider. Det var som att fotbollsgudarna planerade för detta när man ruckade på den 60 år gamla traditionen om en eller två värdnationer flera år innan pandemin började diktera regler. Vad blir nästa steg, utspridda fotbollsplaner? Virtuella straffläggningar? Playstation? Hjälp.

Jag tycker det är jättesynd att EM spelas i flera olika länder, men ska det ske någon gång är det väl nu. Och vem vet, den komprimerade folkfesten kanske inte avtar bara för att den sprids ut, utan kanske bara blir en större jädra megafestival Europa över. Epidemiologernas våta dröm. 

Alexander: - Formatet? Idioitskt. Hopps verkligen att det bara är en engångsföreteelse. Miljöaspekten behöver vi inte ens gå in på. Finns för mycket som är så fel. 

Slutligen. Vilken match följer ni extra noggrant under premiäromgången? 

Johan: - Spanien-Sverige, naturligtvis. Utöver det kommer ju Grupp F bjuda på en potentiell final i varje omgång. När jag hypat upp Danmark som jag gjort blir deras inledningsmatch mot Finland extra intressant men mest av allt ser jag bara fram emot att det ska börja. 


Italien möter Turkiet i en het öppningsmatch.

Harald: - Den 11 Juni klockan 21:00 drabbar de gamla stormakterna samman. Ottomanerna mot Romarna. Turkiet versus Italien på Stadio Olimpico. Ett hett möte i en het grupp med Bales Wales och Schweiz som spelas dagen efter vid 15:00. Turkiet - Italien är ju inte bara premiärmatchen utan även en väldig drabbning. Turkiet har fått ett rejält uppsving och leder sin grupp i VM-kvalet efter bland annat seger över Nederländerna. Turkiet går in med iver och ambition i premiären men kommer förlora mot ett Italien med städade nerver och starka mästerskapsrutiner. Premiären blir spännande och efter första matchen befinner vi oss i fotbollsmästerskapens drömland och dagen efter är det bara att njuta och det spelar ingen roll vilka som spelar.

Alexander: - Många godbitar redan i första omgången. Ett nordiskt derby mellan Danmark - Finland, en (förhoppningsvis) bekväm vinst för mitt Portugal mot Ungern samt toppmötet mellan jättarna Frankrike - Tyskland.

*** *** *** 
Läs även:
Spelschema för fotbolls-EM 
TV-tider för fotbolls-EM

*** *** *** 
Alltid schyssta odds på EM hos Unibet. Åldersgräns 18 år | Regler och villkor gäller | stödlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Fredrik Wiberg2021-06-05 12:00:00

Fler artiklar om EM 2020