John Harkes - Historiska floppar del 2

Genom åren har en hel drös "floppar" spelat för Derby County och just den här veckan presenteras sju av dem - en varje dag. Dessa spelare är inte de enda flopparna och kanske inte heller de värsta, men de "förtjänar" alla en närmare presentation.

I augusti 1993 kom så John Harkes till Derby County. Allför dyr och alltför dålig skulle det visa sig. Ingen kan säga att amerikanen Harkes inte fick chansen att visa upp sina konster, tvärtom, hela 78 chanser fick han - utan att visa upp någonting som inte kan kallas uselt eller medelmåttigt.

"Mittfältsstrategen" Harkes kostade 0,8 miljoner pund när han kom till Derby från Sheffield Wednesday. Han stannade i knappt två år innan returbiljetten hem till USA löstes ut. Väl hemma var han stor stjärna igen, och det var nog vad hans självförtroende behövde. Det säger faktiskt ganska mycket om standarden på ligafotbollen i USA.

I USA är John Harkes en hjälte, han har vunnit flera olika priser för sina fotbollskunskaper och han är dessutom utnämnd till kapten för det amerikanska landslaget på livstid, vad nu det betyder...

1999 spelade Harkes tre matcher för Forest utan att få särskilt många att lyfta på ögonbrynen. Nu för tiden sliter Harkes på träningarna för att kunna ta en plats i Columbus startelva.

Tidigare artiklar i samma serie:
Del 1 - Mikkel Beck

Jens Hallberg2002-10-29 08:00:00

Fler artiklar om Derby