Derby Countyhistorik - Billy Steel

I juni 1947 slog Derby för första gången det gällande engelska transferrekordet. Summan var 15 500 pund och erhölls av Morton för Billy Steel. William Steel föddes i Denny i Skottland den 1:a maj 1923. Steel gjorde sensation i en match mellan Storbritannien och resten av Europa några veckor innan Derbys köp genom att prestera vad som kallades en "electrifying display" som bland annat resulterade i det mest spektakulära av Storbritanniens sex mål.

Steel hade bara hunnit med en handfull ligamatcher för sitt Morton samt en landskamp för Skottland innan genombrottet och flytten söderut. Även om Steel gjorde många fina insatser i Derbydräkten med sitt hårda vänsterskott och briljanta teknik, var han svår att spela med och gick sina egna vägar. Hans lagkamrater kände att han sparade sina bästa insatser till matcher för Skottland eller när Derby åkte ner till London för att spela.

I engelsk fotboll från förr fanns också en maximinivå för löner, men Steel kunde öka på sina inkomster genom att skriva artiklar för flera tidningar. Denna påspädning av maximilönen ogillades också av hans lagkamrater. Det sägs om honom att han var intolerant och en incident i omklädningsrummet sägs ha slutat med att en av hans lagkamrater hotade med att hänga honom. Många Derbyspelare från denna tid skyller klubbens fall i början av 50-talet på Steel då han fick många andra toppspelare så missnöjda att de valde att lämna klubben.

Billy Steel lämnade Derby i september 1950 då Dundee köpte honom för det då skotska transferrekordet 23 000 pund. Han hade då hunnit med att i Derbytröjan spela 124 FA-cup- och ligamatcher och på dessa göra 34 mål. I Dundee nådde han framgång med bl a två ligacupvinster och en cupfinal. Steel flyttade till USA 1954 och spelade ett tag för Los Angeles Danes. Denne Derbys kanske mest kontroversiella spelare dog 59 år gammal 1984.

Torbjörn Karlsson2003-12-12 10:00:00

Fler artiklar om Derby