Lagbanner
En nattsvart dag för engelsk fotboll.
Nästa klubb att falla offer för "den moderna fotbollen" blev Bury F.C. som igår upphörde att existera.

En nattsvart dag för engelsk fotboll.

Igår klockan 23:05 BST kom så det ödesdigra beskedet från EFL: Bury F.C. , grundad år 1885 och med två FA-Cup titlar på meritlistan, mister sin liga status och upphör därmed att existera som fotbollsklubb.

Buissness as usual i Premier League och imorgon stundar dessutom lottning till gruppspelet i glamorösa Champions League. 
Lite drygt en mil nordväst om Manchester ligger staden Bury med sina 78 000 invånare och där struntar man nog just nu högaktningsfullt i både Premier samt Champions League då man igår fick uppleva hur stadens 134-åriga fotbollsklubb, Bury F.C., dödsförklarades. 
Vi har varit med om det förr:
Luton Town, Leyton Orient, Bolton Wanderers, Portsmouth FC, Coventry City, Darlington, Aldershot, Leeds United, Wimbledon FC........
Listan kan göras lång med klubbar som varit i stora ekonomiska problem, och där vissa även har varit satta under administration, men inte sedan fallet med Maidstone 1992 har vi varit med om att en klubb uteslutits ur ligan.

Man kunde redan i säsongsinledningen av League One ana att något riktigt illa var på gång i Bury eftersom EFL ställde in match på match för The Shakers med hänvisning till att man inte fått tillfredställande rapporter hur man tänkte gå tillväga för att betala av på sina jättelika skulder.
Åratal av överspenderande och diffusa transaktioner signerade tidigare ägaren, Stewart Day, lade grunden till gårdagens drastiska beslut av EFL och fördes sedan vidare av näste ägare Steve Dale.
Dale köpte klubben i december förra året för den symboliska summan £1 och gav till en början sken av att han skulle göra allt som stod u hans makt att få ordning på klubbens finanser. 
Resultatmässigt gick det också bra, väldigt bra skall tilläggas, eftersom man slutligen hamnade på en andra plats i League Two vilket betydde direktuppflyttning till League One inför säsongen 2019/20.
Det gnisslades och grymtades dock redan en hel del både i spelartruppen samt klubbens övriga anställda då löneutbetalningarna försenades gång på gång för att i slutet av sommaren så upphöra att komma helt och hållet.

Steve Dale ursäktade sig med att han inte i sitt livs vildaste fantasi kunnat ana vidden av Burys finansiella problem men att han jobbade dag som natt med att försöka hitta en lösning så lönerna kunde betalas ut så fort som möjligt.
Då inget hände uppmanade spelarna ägare Dale att sälja klubben och dra sig tillbaka om han fick ett erbjudande från någon av de tre intressenter som dykt upp på arenan.

Inför säsongsstarten beslöt EFL att straffa Bury, tillsammans med Bolton Wanderers, med -12 poäng istället för uteslutning då Steve Dale lagt fram ett förslag på hur några av klubbens skulder skall lösas.
Spelarna hade dock fått nog redan så lejonparten av truppen valde att gå till andra klubbar istället vilket inte gjorde saken enklare för Bury direkt.
Misstankar om att Steve Dale inte skulle kunna betala av något alls på skulderna började även ta fart och EFL gav då klubben en deadline till den 29:e juli för att visa upp en hållbar ekonomisk plan för avbetalningar samt budgeten för kommande säsong.
Lyckades man inte med det skulle ligapremiären mot MK skjutas upp vilket den också sedemera gjorde.
Efter att ha fått lämna walk-over i första omgången av Carabao Cup och skjuta upp samtliga inledande ligamatcher kunde inte EFL låta det hela fortgå längre med respekt för övriga klubbar i League One utan gav Steve Dale en sista chans att sälja klubben före 17:00 BST igår.
En sista chans till överlevnad tycktes faktiskt uppstå i sista sekund då C&N Sporting Risk's visade intresse på att ta över klubben men drog sig sedan slutligen ur affären en timma före deadlinen igår.

Ridå ner.
Nu är det så slutgiltigen över och vi lider självfallet med alla Bury-supportrar som fått se sin älskade klubb upphöra att existera.
Det är ALLTID vi supportrar som drabbas hårdast och som får ta konsekvenserna av alla de ekonomiska ogentligheterna som skrupelfria, giriga och lismande ägare ställer till med då dom köper sig en alldles egen liten fotbollsklubb att ha som snuttefilt/statuspryl.

Måtte detta bara nu bli en varningsklocka till hela ligan, inklusive Premier League, att det är hög tid att dra i nödbromsen nu vad gäller skenande utgifter för spelarköp, löner, arenabyggen  mm.
The Championship slog rekord den gångna säsongen vad gäller utgifter för spelarköp samt löner och även i League Two har utgifterna ökat oroväckande snabbt i jämförelse med inkomsterna.

Vad händer nu med Bury FC då?
Inget mer kommer att göras från EFL sida då beslutet att utesluta klubben är definitivt och oåterkalleligt.
Man välkomnar dock supportrarna att göra exakt samnma sak som vi Wimbledonsupportrar gjorde 2002 nämligen att starta upp en ny klubb och ansöka om medlemsskap i EFL på nytt. Blir man antagen så startar man om längst ner i den engelska fotbollspyramiden.

Vad händer nu med League One då?
Spelschemat kommer redigeras och matcher mot Bury lyfts bort. Tre lag kommer flyttas ned till League Two istället för fyra men fyra lag kommer alltjämnt flyttas upp från League Two så man säkerställer antalet lag till 24 inför nästa säsong i League One.

Tyvärr slutar inte eländet här utan om 14 dagar får vi se om Bolton Wanderers kommer gå samma öde som Bury till mötes eller om man lyckas vända skutan på rätt köl igen.

WOMBLE TIL I DIE!



Edit.... Just i detta nu nås vi av nyheten att Bolton Wanderers precis sålts till "Football Ventures (Whites) Limited" och därmed kommer få behålla sin plats i ligan.....Edit



 

Leif Viklund 2019-08-28 19:37:23
Author

Fler artiklar om AFC Wimbledon