Lagbanner
FA-cupen: AFC Wimbledon – West Ham 4–2
Scott Wagstaff jublar efter ett av sina två mål när Wimbledon slog ut West Ham

FA-cupen: AFC Wimbledon – West Ham 4–2

Wimbledon är vidare till den femte omgången av FA-cupen efter en underbar skräll mot Premier League-laget West Ham.

Direkt från avspark kunde man se att det var en helt annan energi i laget jämfört med tisdagsmatchen mot Fleetwood. Wimbledon pressade, jagade och gick in i närkamperna på ett helt annat sätt. Wally Downes hade gjort en hel del ändringar i laget där Paul Kalambayi, Jake Jervis, Andy Barcham, Joe Pigott och Anthony Hartigan ersattes av Rod McDonald, Anthony Wordsworth, Dylan Connolly, Scott Wagstaff och Kwesi Appiah. Alla som kom in gjorde ett fantastiskt jobb men Dylan Connolly och Scott Wagstaff var de som imponerade mest.

Wimbledon började som sagt bra och i den sjätte matchminuten hittade Dylan Connolly fram till Terell Thomas i straffområden, men en ganska så fri Thomas drämde bollen över ribban och in bland fansen bakom målet. Mitch Pinnock skapade en del chanser men inget som gav Adrian i West Ham-målet några större problem. West Ham hade svårt att skapa något mot ett hårt kämpande Wimbledon, Andy Carroll hade en nick efter en hörna som gick över ribban och Javier Hernandez hade ett avslut som missade målet annars så stod Wimbledon emot bra.

Inte helt oväntat, sett till matchbilden, var det Wimbledon som i den 34:e matchminuten gjorde matchens första mål efter att Anthony Wordsworth hittat fram till Kwesi Appiah vars skott via en West Ham-spelare gick in vid den närmsta stolpen. Bara sju minuter senare pressade Wagstaff och Appiah West Hams Pedro Obiang så att han tappade bollen till Wagstaff som tog bollen och fri mot Adrian placerade han bollen perfekt till vänster och 2–0 var ett faktum. Innan halvleken var slut hade Terell Thomas ytterligare en chans men han fick inte till avslutet.

Pellegrini kände att han behövde göra något för att ändra matchbilden och i halvtid gjorde han tre byten där Felipe Anderson, Ryan Fredericks och Lucas Perez kom in för Andy Carroll, Pedro Obiang och Grady Diangana. Förväntningarna var att West Ham nu skulle skärpa till sig och att Wimbledon skulle få koncentrera sig mer på att försvara sin ledning. Men nästan direkt efter avspark så tog sig Wimbledon fram på vänsterkanten med ett flertal snabba passningar via Pinnock till Wordsworth som hittade Appiah på vänsterkanten och han slog in bollen i mitten där Scott Wagstaff dök upp och styrde snyggt in bollen med yttersidan av klacken vid den bortre stolpen. Återigen exploderade Kingsmeadow och känslan av att en skräll var nära blev mer påtaglig. Men West Ham hade inte gett upp och tog över spelet när Wimbledon koncentrerade sig på att försvara sin 3–0-ledning. De lyckades reducera först efter en hörna där Lucas Pérez tryckte in 1-3 otagbart för Aaron Ramsdale i Wimbledonmålet och sen genom en frispark från Felipe Anderson i den 71:a matchminuten. Frisparken var bra slagen men gick över en duckande West Hamspelare i muren och kanske skulle Ramsdale kunnat nå den men det var reducerat till 3–2. West Ham pressade nu på för att åtminstone få till ett omspel men Wimbledon stod upp bra främst genom starka insatser av Deji Oshilaja, Terell Thomas och Aaron Ramsdale. I den 88:e matchminuten avgjordes matchen när Wimbledon återigen tog sig fram på vänsterkanten där Wagstaff hittade in till Wordsworth som slog ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där nyss inbytte Toby Sibbick dök upp och nickade in 4–2 för Wimbledon. Återigen exploderade Kingsmeadow och fansen hade under hela matchen skapat en fantastisk atmosfär och nu hade man lyft fram sitt lag till den femte omgången av FA-cupen!


Stämningen var hög även på O’Connells i Gamla Stan där en handfull Wimbledonsupportrar hade följt matchen och inte ens ett signalfel på tunnelbanan kunde dämpa glädjen. Wimbledon är vidare i FA-cupen och bland de 16 lagen i den femte omgången, helt fantastiskt!

Pelle Blomster2019-01-27 12:30:00
Author

Fler artiklar om AFC Wimbledon