2019-08-03 16:00

AFC Wimbledon - Rotherham
1 - 2

Matchrapport: Bedrövlig första halvlek la grunden till förlust i premiären för The Dons
Rod McDonald i AFC Wimbledon har hamnat på efterkälken i gårdagens förlustmatch då Rotherhams Freddie Lapado testar Nick Tzanev i Wimbledons mål.

Efter att ha legat under med 0-1 i halvtid skärpte sig Wimbledon betydligt till den andra men fick slutligen se sig besegrade av Rotherham United med 2-1.

Så var då premiären överstökad och första förlusten inkasserad. Rotherham visade sig vara numret för stort men vi hjälpte dom onekligen på vägen genom att underprestera å det grövsta under matchens inledande 45 minuter.
Två timmar före avspark fick vi reda på att Nathan Trott inte kunde komma till spel på grund av en ömmande ljumske vilket gjorde att Nick Tzanev fick ställa sig mellan stolparna direkt från start.
Nick skall absolut inte lastas för förlusten utan tvärtom gör han en mycket bra insats och räddar oss kvar i matchen vid några tillfällen under den första halvleken.
Wally Downes startade, inte helt oväntat, med en 3-5-2 uppställning och där tre av våra nyförvärv var med från start som mittfältare nämligen:
Luke O'Neill, Callum Reilly och Nesta Guinness Walker.
Will Nightingale hade dagen till ära även han plaserats på mittfältet tillsammans med Anthony Hartigan.
Tremanna backlinjen bestod av Paul Kalambayi, Rod McDonald och Terell Thomas.
Längst fram som spjutspetsar återfanns slutligen Michael Folivi och Joe Pigott.

När så matchen drar igång blir det snart ett konstant tryck av The Millers som pressar ner Wimbledon på egen planhalva under gott och väl matchens inledande 20 minutrar. Det är fysisk fotboll som Rotherham presterar och där det blir riktigt jobbigt för The Dons att stå emot pressen i längden.
Nick Tzanev gör en fantastisk räddning efter bara åtta minuter då Rotherhams rekordvärvning, Freddie Lapado, sätter huvudet till från nära håll efter en fin kross av Kyle Vassell.
Många på läktarna hade nog redan räknat in ett mål för The Millers där men Nick lyckas otroligt nog hinna dit och parera bollen.

I den 29:e matchminuten får så Rotherham en hörna från höger som sveper in i Wimbledons straffområde. Förre The Dons spelaren, Michael Smith, når högst i luften och skarvar bollen vidare fram till en helt ren Freddie Lapado som från nära håll trycker in ledningsmålet för Rotherham.
Usel markering från vår sida och ett alldeles för billigt mål att bjuda på.

1-0 till Rotherham i den 29:e matchminuten.

Wimbledon har sedan fullt sjå med att hålla siffrorna kvar vid endast ett måls underläge resten av halvleken och där man knappt tagit sig över egen planhalva.
Statistiken i halvtid talar verkligen sitt tydliga språk:
35-65 i bollinnehav till Rotherham
8-0 i skott varav fyra gått på mål.

Mirakulöst nog står sig 1-0 som halvtidsresultat.

Sedan kommer det en väldigt märklig scenförändring direkt när andra halvlek startar.
The Dons spelar helt plötsligt bollen inom laget och vårdar den dessutom fint.
Man får se prov på inspel från kanterna medan Rotherham ser aningen förvirrade ut och blir stillaståendes i eget straffområde.
En hörna till Wimbledon från vänster i den 50:e matchminuten resulterar i att Anthony Hartigan får tag på bollen och skjuter in den mot Rotherhams mål där massor av folk nu är samlade.
Joe Pigott visar då verkligen att han är en klasspelare då han tar sikte och kommer upp väldigt fint med alla sina 183 cm för att sedan få på en riktig kalas-nick som går stenhårt in  bakom en chanslös Daniel Iversen i Rotherhhams mål.
Riktigt snyggt på min ära!

1-1 i den 50:e matchminuten.

Wimbledonspelarna fortsätter med sin fina fotboll och märker att man har övertagit taktpinnen i matchen nu.
Fina chanser radar upp sig som på ett pärlband där både Anthony Hartigan och Will Nightingale är ytterst nära att ge The Dons ledningen.
Rotherham sticker upp vid några enstaka tillfällen och då givetvis med den hyperfarlige Freddie Lapado i spetsen.

I den 80:e matchminuten har Anthony Hartigan spelat klart och byts ut till förmån för Shane McLoughlin
Tre minuter senare är det dags för byte nummer två då Dylan Connolly kommer in istället för en rätt blek Michael Follivi.

Med sex minuter kvar att spela kommer så kallduschen, eller om man nu så vill det (o)rättvisa ledningsmålet för The Millers.
Ännu en gång är det på en hörna som vi tappar bort markeringen när den slås lång och hamanr slutligen längre bak framför försvararen Clark Robertson i Rotherham.
Mycket folk i vägen är det framför Nick Tzanev så möjligen kan han ha blivit lite skymd och inte hunnit se bollen som med väldigt låg fart rullar in över mållinjen.

2-1 till Rotherham i den 84:e matchminuten.

Sucken verkar sedan ha gått ur Wimbledonspelarna som nu spelar av de sista minutrana. Kwesi Appiah får känna på planen han också då han byts in istället för Callum Reilly med en minut kvar att spela av den ordinarie matchtiden.
Efter sex minuters tillägg så blåser slutligen domare Brett Huxtable av premiärtillställningen inför de 4657 åskådarna som tagit sig till Kingsmeadow denna afton.

En match med två ansikten blev det onekligen och hade vi bara varit mer på tårna vid de fasta situationerna under den första halvleken så kunde det rent utav slutat med en seger för de våra.
Ingen skugga skall dock falla över Rotherham som var helt överlägsna i den första halvleken och därmed var slutresultatet inte helt orättvist får man väl tillstå. (även om det tar emot förstås)
Nåväl....premiären har nu avverkats och härnäst väntar Fleetwood Town på bortaplan den 10:e augusti.
Vi hoppas att Natrhan Trott då kan vara med i truppen igen och att det förhoppningsvis är en skada av det lindrigare slaget han dragit på sig.