Lagbanner
Redaktionen summerar: Januari
Henke, Leffe & Pelle summerar januari månad

Redaktionen summerar: Januari

Redaktionen på Svenska Fans summerar vår januari månad

Vi lägger oss bakom en januarimånad som hade mera att önska. En ynka seger men tunga poängtapp speciellt mot botten konkurrenten Southend vilket grämer. Månadens lirare är med majoritet vår anfallare Joe Pigott som riktigt steppat upp sedan Marcus Forss försvann. Vår viktigaste kugge framöver.
 
Vi ser till en transferfönster där vi hade hoppats på mer men vi skall icke förringa att det kanske inte är så illa som vi  vill tro. Ett finskt mumintroll försvann istället fick vi en dansk och en fransos samt en etablerad målvakt i Joe Day.
 
Vi klagar som så alltid på vår sviktande form problemet att vi alltid har svårt att föra matcherna mot sämre motstånd. Kommande februari månad kommer bli tuff många tunga möten som kan avgöra vårt öde om vi håller oss ovan eller under det berömda strecket. Sen följer vi med stort intresse hur det går med det Plough Lane Bond där vi gör allt för att säkerhetsställa finansieringen av nya arena bygget ute i Merton.
 
Häng med och tyck till, tyck lika, tyck olika eller tyck inget alls.
 
Kommentarsfältet är öppet för den som har något att säga.
 
Nu kör vi!
 
Månadens match:

Leffe: Med bara 4 matcher spelade under januari och en seger så blev valet tämligen enkelt denna gång. Hemmasegern mot Peterborough United den 18:e januari med 1-0.Trevligt att vi höll nollan samtidigt som vi även fick se en riktigt stabil debut av Mads Bech
Sorensen i backlinjen.
 
Pelle: I en tid då vi desperat jagar poäng kan man inte annat är välja månadens enda vinst. Matchen hemma mot Peterborough United kommer inte gå till historien som den mest välspelade matchen. Wimbledon vann inte många rader i statistiken, t.ex. 8 skott mot 18, menmatchen tog man efter ett evigt rensande 33 mot Peterboroughs 15. Joe Pigott satte Wimbledons mål med ett lågt skott efter att ha vänt bort sin försvarare.
 
Henke: Av fyra matcher i januari med endast en vinst så tillfaller denna matchen hemma mot Peterborough efter 1-0 vinsten. The Posh under Darren Fergusons ledning är inget dåligt lag flera av oss var upp och såg bortamatchen i september 2019 på ABAX Stadium och vi blev fullständigt avklädda. Nu men tanke på vår tabellposition så är alla poängen viktiga fjolårets kontrakt räddades på målskillnad i sista omgången.

 
Månadens spelare:

Pelle: Joe Pigott kan ibland se onödigt frustrerad ut, ibland nästan omotiverad ut, ibland verkar han inte komma in i matchen men trots hur det kan se ut så gör han mål. Speciellt nu efter Marcus Forss lämnat klubben efter sin skada samt avsaknaden av en ersättare så har förväntningarna på Pigott ökat något enormt. Så att han kliver in och regelbundet levererar mål är riktigt starkt och ger honom månadens spelare från mig i alla fall. 
             
Henke: Lägger min röst denna månaden på mittfältaren Callum Reilly som förutom två fantastiska fullträffar får vara som en kameleont på mittfältet. Är så sargat med skador som gör att vi saknar kontinuitet i denna lagdel. En otroligt meriterad herre på denna nivå som med sin rutin är och kommer bli viktig.

Leffe: Joe Pigott fortsatte leverera i Marcus Forss frånvaro och med sina två mål under månaden tillfaller därmed utmärkelsen denna månad Joe ”Feed The Pig” Pigott.

 
Månadens mål:

Henke: För mig så finns det en strut som sticker ut lite extra och det är kvittering till 1-1 i matchen mot Burton Albions som slutade 2-2. Wimbledons målvakt Joe Day plockar upp bollen rullar den till Paul Osew som finner Joe Pigott på offensiv planhalva tittar upp och hittar Mitch Pinnock på djupet lägger bollen förbi målvakten. Bollen går som på ett snöre helt klart imponerande, mera av sådant här detta visar att vi kan. Forna fotbollsmördaren Ego ”Drillo” Olsen hade varit stormförtjust i detta snabba mål med få tillslag.

Leffe: Även här ger jag utmärkelsen till Joe Pigott efter hans kliniska avslut mot just Peterborough United som innebar tre viktiga poäng. Fint förarbete till målet också signerat Nesta Guinness-Walker.

Pelle: Januari bjöd på en hel del fina mål från Joe Pigott, Mitch Pinnock och Callum Reilly. Joe Pigotts mål mot Peterborough var kanske det viktigaste men jag tycker nog att Callum Reillys mål mot Southend var månadens mål. Han fick bollen på vänsterkanten och drev fram, ställde mötande försvarare på fel fot, gick på insidan och drämde upp bollen i det bortre krysset. Riktigt snyggt men tyvärr räckte det bara till en poäng i den viktiga matchen.

 
Klagomuren:

Leffe: Bedrövligt rent ut sagt att vi inte kunde slå bottenkollegan Southend United på hemmaplan. Att släppa in ett kvitteringsmål på typ övertid av övertiden och dessutom i form utav en straff håller inte alls om vi tänkt oss hänga kvar även denna säsong. Vårt agerande under transferfönstret skrämmer väl inte heller någon motståndare direkt och att sedan få se Ryan Delaney skriva på för Bolton av alla lag säger väl en hel del om vår ekonomiska situation för tillfället.

Pelle: Varför är vi alltid så svaga mot nedflyttingskonkurrenter? 1-1 hemma mot Southend duger inte. Tur nog så brukar vi spela bra och ta poäng mot lag vi inte ska rå på. Peterborough har vunnit alla matcher efter förlusten mot oss. Frågan är om det är en motivationsfråga eller om vår taktik fungerar bäst när vi inte förväntas föra matcherna.
 
Henke: Man kan väl säga att ett konstaterade mera än ett klagande är på sin plats då man så himla tydligt se vår ekonomiska sits. Vi är ett League Two lag i ett League One lags kavaj. Vi kommer få slita hårt åren framöver med att värva och vi kan tydligt se att vi lever på lyckade lån se bara i år till Marcus Forss och fjolåret Aaron Ramsdale som höll oss kvar. Det som vi saknar och behöver bygga är en stabilare stomme och där har vi inga finansiella muskler att värva oss starka för stunden. Frågan är hur länge vi är ett lindansargäng som lyckas överleva säsongen efter säsong ovan strecket.

 
Vad vi ser fram emot nästa månad:

Pelle: Återigen är det en deadline gällande finansieringen av nya arenan. Den här gången är det Plough Lane Bond där vem som helst kan låna ut pengar till klubben för 0-4% ränta vilket i skrivande har dragit in över 3 miljoner pund för den nya stadion. Skulle vi kunnaöka summan ytterligare så vore det bra! Sen ska det ju spelas fotboll också och där ser jag fram emot varje poäng som om de vore en droppe vatten i den hetaste öken.

Henke: Arenan och dess finansiering själ det mesta av uppmärksamheten vilket även påverkar vår suveränitet som medlemsägd klubb. Totalt så erbjöd externa investerare att med 7,5 miljoner pund få 30 % av klubben vilket vi nu strider för att undvika. Ser man till det sportsliga på planen så är februari en tuff månad inledningen är ok men sen är det upp till bevis när följande matchserie skall avverkas Ipswich (h), Rotherham (b), Oxford (b), Blackpool (h) som om det vill sig illa kan februari vara månaden som i värsta fall petar ner oss under strecket.

Vårt januarifönster är inte så tokigt utan att vi förstärkte på målvaktssidan känns som en extra trygghet och i Joe Day har vi en grymt bra målvakt som Wimbledon jagat tidigare. Nathan Trott är inte självskriven så West Ham lånet kommer få bekänna färg. Danska dynamiten Bech Sørensen kommer gå direkt in i elvan och göra avtryck. Stora risken som man kan skönja är lånet från Rotherham Julien Lamy som vi verkligen önskar vara en ”jack-in-the-box”. Blir en tuff månad grabbar det kan jag lova och framåt ser det nattsvart ut när vi endast har Joe Pigott som kan leverera och prestera.

Leffe:  Med hela 7 ligamatcher på programmet är jag mycket spänd på att se om vår trupp håller för det tuffa spelschemat. Klarar vi februari utan några allvarligare skador på exempelvis Joe Pigott, Terell Thomas och Luke O’Neill kanske det finns en möjlighet att vi kan hålla oss över ytan fram till slutspurten i april. Sedan är man ju nyfiken på hur vår nye ytter, Julien Lemy, kommer att prestera när han gör sin debut under månaden som kommer. Ipswich hemma samt Rotherham och Oxford borta finns bland matcherna under månaden som kommer och det blir sannerligen inga enkla uppgifter för The Dons.

Slutligen skall det bli spännande att se hur mycket pengar The Plough Lane Bond kan generera till vårt nya arenabygge.
 

 
COME ON YOU DONS!!!

Henrik Persson2020-02-11 09:30:00
Author

Fler artiklar om AFC Wimbledon