Vem äger Arsenal efter Kroenkes 10%?
Kroenke investerar i Arsenal. Hur påverkar detta klubben?
Det börjar lukta Barbecue och buffelhjordar om Norra London. Ja inte så mycket, men det finns tendenser som visar att amerikanska intressen börjar bli allt tydligare kring den engelska fotbollens sista engelska utpost. Efter ryska Chelsea, och amerikanska ManU och Liverpool, så kliver nu näste ägare in i engelska klubbfotbollen och det med 10%, ja 9,9 %, av vårt kära gamla Arsenal. Stan Kroenke heter han. En multimiljardär med pengar som självaste Joakim von Anka har köpt de 9,9 % och 6200 aktier som ITV Granada haft ute för försäljning i över ett år. Tydligen köper han också 50% av dotterbolaget Arsenal Broadband. Köpet skedde via KSE Incorporated UK, ett företag som ägs av Stan Kroenke.
Försäljningen följer ett nästan givet schema, ty amerikanen äger också Colorado Rapids, med vilken Gunners skrev på avtal i vintras om ett samarbete.
Vem är Stan Kroenke? Jo, enligt Forbes magasin så har han en förmögenhet på ungefär 13 Miljarder och placerades på plats 153 bland de rikaste amerikanerna. Några platser före Malcom Glazer. Född 1947 i Missouri och gift med en av arvtagarna till Wal-Mart, stor shoppingkedja i USA. Han byggde upp sin förmögenhet inom fastighetsmarknaden, där han byggde upp områden kring just Wal-Mart-etableringarna. Han är också mycket intresserad av sport och via sitt Kroenke Sports Enterprise(KSE), så har han delägarskap i St Louis Rams(amerikansk fotboll), men äger ensam både Denver Nuggets, Colorado Avalanche och Colorado Rapids. Till detta även ett Lacrosselag, något collegelag och en TV-kanal kallad ASE, som konkurrerar med Fox Sports. Stan Kroenke kommer med ett genuint idrottsintresse minsann.
Nu kanske gemene man blir orolig över att detta kommer att ha en stor påverkan på Gunners ägande, men jag är inte helt säker. 10% är en stor del av aktierna, men ändå långt ifrån ett komplett ägande. Att Kroenke på sikt kanske har för avsikt att köpa in sig mer i klubben kan befaras och tiden fram tills dess få se om det är positivt eller negativt. Att Kroenke kommer med idrottsintresse och pengar är positivt. Han är ju van vid vinnande hästar, då Rams vann Superbowl 2000 och Avalance Stanley Cup 2001. Han kommer att få ett inflytande, javisst, men långt ifrån avgörande inflytande.
För att närmare förklara hur det hänger ihop, så gör jag ett försök nedan.
* Bolaget
Arsenal Holdings PLC är namnet på holdingbolaget som bland annat ror runt fotbollslaget, ser till att investeringen i Emirates Stadium har finansiell bärkraft och därtill liggande uthyrd egendom.
* Ägande
Arsenal har publikt ägande och handlas på en av de mindre börserna kallad PLus Market Group. De handlas här i syfte att senare bli en integrerad del av London Stock Exchange.
Principiella ägare är följande personer med aktier och andel (status Mars 2007, fakta från www.arsenalsupportersclub.co.uk)
1) Danny Fiszman 15,000 (24.11%)
Danny Fiszman(född 1945) är en diamanthandlare som varit Gunners trogen i alla år, men klev in i klubben som stor aktieägare 1999, då han köpte en stor post av Dein och då ägde 25,7 % av alla aktier. På senare tid har han sålt av 1,6% av sina aktier, men är ändå den klart största innehavaren i klubbens ledning. Fiszman var magistraten bakom Ashburton Grove-investeringen och har gjort en ansenligt mängd pengar på sin Gunnersinvestering. Bland annat tjänade han 25 miljoner på att sälja av de 1,6% för någon vecka sedan. Han bor idag i Schweiz
(2) Nina Bracewell Smith 9,893 (15.9%)
Av indisk börd och ingift i Bracewell-Smith-klanen, som varit en del av Gunners sedan efter kriget. Är en hängiven Gunnerssupporter och sitter som enda kvinna i högsta ligan med i styrelsen i en fotbollsklubb.
(3) David Dein 9,072 (14.58%)
Dein(född 1943)är en riktig fotbolsmogul, som klev in i klubben 1983 och som varit den som bland annnat tillsett att Wenger kommit till klubben. Chefar idag över G14 bland annat.
(4) Richard Carr 2,722 (4.37%)
Sonson till gamle Bracewell-Smith och med i styrelsen sedan många år tillbaka.
(5) Andra styrelsemedlemmar 645 (1.04%) Totalt i styrelsen: 37,991 (60%)
Peter Hill-Wood, Ken Friar, Sir Chips Keswick, Sir Harris of Peckham och Keith Edelman
(6) Stan kroenke 6,216 (9.99%)
Se ovan
(7) Lansdowne Holdings 1,675 (2.7%)
Ett bolag som arbetar med fonder. Hade tidigare intresse i ManU, men sålde till Glazer.
(8) Morgan Stanley Investments 1,000 (1.6%)
Investmentbolag.
(9) Clive Carr 2,120 (3.4%)
Richard Carrs bror och också med i den gamla Bracewell-Smith-släkten som varit Gunners trogna sedan decennier.
(10) Birol Nadir / Crystalix & friends (circa 7%) according to previous reports
En irländsk affärsman som köpte in sig i klubben 2004 och äger Crystalix, ett företag som jobbar med Outlets. Han har varit mycket inaktiv dock.
(11) Fiszmans sålda 659 aktier (1.06%)
Vem sålde Danny Fiszman till?
(12) KVar finns 8,862 (circa) (14.24%)
En intressant ägare i Gunners är Glasgow Rangers ,som lär äga 16 aktier historisktefter att gamle tränaren George Morrell 1910 fick dessa när han tränade Gunners.
Aktien
Gunners aktie har varit föremål för våldsamma spekulationer den senaste tiden och med Stan Kroenkes köp, så kanske detta stannar av. Danny Fiszman sålde av 600 aktiwer för några veckor sedan och då gick aktiepriset upp i spinn. Dagens aktiekapital när nära 420 miljoner pund, vilket skulle göra Gunners till Englands näst mest värderade klubb efter Manchester United.
Aktiepriset har katapulterat den senaste tiden. När Gunners gick in på PlusMarket 1995, stod aktien i 700 Pund. I början av året stod den i 4500 Pund, för några veckor sedan i 5300 pund och Danny Fiszman sålde för 5975. Kroenkes köp lär ligga på runt 8000 Pund per aktie och enligt PlusMarket är aktiens värde nu 6700 Pund.
Majoritet och ägarbyte
Att Gunners skall byta ägare från den inriktning man har idag, så krävs det att någon enskild ägare går in och handlar upp 50% av aktierna. Kroenkes 10% är således en bit ifrån. Men en viktig sak som har hänt är att Danny Fiszman, som tidigare som ensam aktieägare hade över 25%, numera endast har 24,11 %. Betydelse? Jo, om Fiszman hade ensam 25%, så hade han kunnat åberopa veto för ett övertagande. Denna möjligheten är nu borta och man kan fråga sig varför. Fiszman, Dein och Bracewell-Smith äger tillsammans dock över 55% tillsammans och det känns ändå ganska tryggt.
Har vi lärt oss något av detta? Jo, kopplingen till utländska investerare blir allt starkare. Gunners är oerhört attraktivt på marknaden och aktiepriset har stuckit i höjden. Hur stark är Fiszman? Vilka är hans intentioner med klubben. Det känns som en kuggfråga för framtiden.