Lagbanner

Om Steaua Bukarest

Något mera om det rumänska storlaget

Den Sjunde Maj 1986 skrevs historia. Med Helmuth Ducadam i målet tog fyra straffar från Barcelona-spelare och Steaua Bukarest hade vunnit Europacupen. En makalöst historisk seger för detta rumänska lag, som under 80-talet var ett av Europas absolut bästa, mest systematiserade och mest toppstyrda lag. Året efter vann man supercupen, året därefter gick man till semifinal i Europacupen och 1989 var man åter i final. Denna gång gick det dock inget vidare och AC Milan vann med 4-0. 

Steaua Bukarests storhetstid som stärnlag på den europeiska himlen slutar 1989. Paradoxalt samtida med sammanbrottet av den rumänska diktaturen, östblockets fall och öppningen av järnridån. 

Historia

Laget grundades 1947, som en Arme-klubb under namnet Armé Sport Association.Det var några rumänska generaler under ledning av Mihail Lascar som startade upp en liten klubb där man kunde kicka boll helt enkelt.

1951 ändrade man namnet till CSKA. CSKA var det östeuropeiska namnet på ett klassiskt Armé-lag. (CSKA (Центральный Спортивный Клуб Армии på ryska) ) . Nu kom den första storhetstiden under stormogulen Gheorghe Popescu. Av en ren händelse så har det spelat en kille  med samma namn i Spurs en gång i tiden.  Bara det visar på degenerering. Under tio år vann man 6 rumänska titlar och var den förhärskande klubben i landet. 1961 ändrade man namnet till Steaua.

Laget var dock fram till mitten av åttiotalet meswt känt som ett starkt cuplag i Rumänien. Visst, här och där knölande man in en ligatitel, men åtta cuptitlar på femton år är ändå rätt hyfsat och vi tar oss långsamt in i det rumänska lagets storhetstid, som ovan kortfattat beskrivet. 

Under tränarna Angel Iordhanescu och Emierich Jenei hade ett mycket intressant och spelfrejdigt lag fostrats. Laget gick som en ångvält i den rumänska ligan och så när knep man också dubbeln 1985. Pådrivna av mittfältsdemonen Bölöni(sedermera Kim Källströms tränare i Rennes), forwardsen Lacatus, Piturca, Balint på mitten, gamle Chelsea-spelaren Petrescu, mittbacken Belodedici och målvakten Ducadam. Ett mycket väl fungerande lag, som 1986 tog Europacupen. 

1989 nådde man som ovan nämnt finalen igen och då hade en av klubbens stora män genom tiderna- Gheorghe Hagi- klivit in i laget och spelade stor fotboll tillsammans med Ion Dumitrescu(f.ö också Spurs ). 

Efter 1989 har det varit mindre med framgångar för stjärnlaget. Med flykten av bra spelare från Rumänien har det inte varit helt lätt för Steaua att etablera sig internationellt och det samma gäller för andra lag från Rumänien. Senaste framgången kom dock 1005/2006, då man tog sig till semifinal i UEFA-cupen. 

Totalt sett har laget 23 mästartitlar, 20 cuptitlar, sex rumänska supercuper, en Europcup och en europeisk supercup. Skapligt troférum således. 

Dagens Steaua

Laget styrs av den maktfullkomlige Gigi Becali, en kritdemokratisk politiker som dtyr klubben med järnhand och som också är riksbekant för sitt inte alltför vackra språk ibland. Becali gör vad han kan för att pumpa in pengar och resurser i laget, men lyckas inte alltid att behålla tränarna så länge. Senast var det just Hagi, som lämnade skutan och ersattes av italienaren Massimo Pedrazzini. 

Laget spelar i en riktigt gryta. Ghencea-Stadion är en riktig otäck arena, där publiken i princip äter upp dig under matchen. Inga löparbanor och ett fasansfullt liv. Om man inte spelat på Ghencea, har man inte riktigt spelat fotboll, således. Arenan tar 28 000 för övrigt.

Det brukar kunna gå hett till på arenan. Intre mindre än elva matcher har avbrutits de senaste tre åren på grund av våldsamheter och racistiska slagord. Steaua har en stor supporterskara, som mest finns i de södra delarna av Bukarest, men också runt om i landet och tack vara Becalis stram uttalanden och ändå stora popularitet, så skrivs sånger, diktas, målas och andra saker om Steaua Bukarest.

Laget

Den stora stjärnan i dagens Steaua är Nicolae Dica, ern duktig playmaker, som kan gära en hel del mål på fasta situationer. Högt hyllad i Rumänien och aktuell för spel i andra länder ungefär hela tiden. Den store mittfältsstrategen och känd som Steven Gerrard of Rumänien är Mirel Radoi, som också är lagets kapten, men som varit borta från spel en del. Valentin Badoi och Dorin Goian spelar centralt och är båda del av den rumänska landslagstruppen.  Det exkotiska inslaget kommer från Colombia i form av Robinson Zapata och står i mål. Han skrev på ett fyraårskontrakt i somras.  Adrian Neaga är en toppforward, som efter en turbulent tid i rumänska ligan och sedermera i Korea har återbördats till fadershuset. 


Då vet vi lite mera om Steaua Bukarest.



Källor: Steaua Bukarests hemsida, Wikipedia, www.UEFA.com

Magnus Falk2007-10-02 07:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal