Lagbanner

Om Twente

Hollandsredaktionens eminente skribent Simon Berglind förgyller vår vardag med ett instick om laget från Enskede eller Enschede, som holländarna säger och klappar med sina träskor. 

Då kör vi...

Twente grundades som många andra holländska klubbar på 60-talet då två mindre klubbar valde att slå sig samman för att öka sin slagstyrka. Den här gången handlade det om en fusion mellan Sportclub Enschede, som då spelade i högstadivisionen (Eredivisie) samt Enschedese Boys från andradivisionen (Eerste divisie). Diskussionerna kring en sammanslagning hade dock dragit igång redan ett decennium tidigare i samband med att Diekmanstadion byggdes. Enschede kommun ville ha ett stabilt, kompetent fotbollslag på arenan och vädjade därmed om en sammanslagning mellan åtminstone två klubbar. Det föreslogs då att Eerste divisie-lagen SC Enschede, Enschede Bos och VV Rigtersbleek skulle slå sig samman, men eftersom att de förstnämnda lyckades ta sig upp i högstadivisionen fick de planerna sig en törn, speciellt då laget faktiskt lyckades etablera sig i toppen av Eredivisie.

Men tids nog fick SC Enschede ekonomiska problem. 1961 började man återigen diskutera en sammanslagning, nu främst mellan två lag - SC Enschede och Enschede Boys, även om Rigtersbleek, Heracles Almelo och HVV Tubantia också diskuterades. Stora ekonomiska förluster 1962 gjorde att Enschede kommun återigen tryckte på för att få till en sammanslagning. SC Enschede och Enschede Boys var båda ganska motvilliga till förslaget, men tids nog kom man överens och den elfte februari 1965 bestämde man sig för att döpa den nya föreningen till FC Twente ཽ.

Twente spelar sedan 1998 på Arke Stadion, som sedan i år fått namnet Grolsch Veste då man numera är sponsrade av just Grolsch, kända för sin vidriga öl. Man påbörjade under januari en utbyggnad av stadion, en utbyggnad som inte kommer att vara klar förrän i september. Man kommer då att kunna ta in 24 000 åskådare, och om allt går väl planerar man att inom ett par år bygga ut stadion vidare för att kunna ta in 40 000 åskådare, och därmed kunna vara en av värdarenorna till VM-slutspelet 2018, som Holland och Belgien ansökt om att få arrangera.
Klubben har under större delen av sin existens varit strax under de tre klassiska topplagen, Ajax, PSV och Feyenoord. Senaste säsongen lyckades man sluta tvåa bakom PSV, den bästa placeringen sedan 1974. Vunnit ligan har man aldrig gjort, men med en ständigt växande skara av fans finns potentialen där.
Sedan ordföranden Joop Munsterman tog över 2004 har klubben andats positiv energi. De två raka topp 4-placeringarna man nu nått kan dock främst tillskrivas tränaren Fred Rutten, som tidigare i somras blev ny tränare i Schalke 04.

Rutten kom till klubben efter att ha varit PSVs assisterande tränare bakom Guus Hiddink under ett par år. I det samarbetet beskrevs Rutten som taktikern medan Hiddink var motivatören, och med tanke på PSVs framgångar under Hiddink-åren lär båda herrarna gjort bra ifrån sig i omklädningsrummet.
En annan källa till klubbens framgångar på senare år är den ungdomsakademi man delar med Heracles Almelo. Akademin är fyrstjärnig enligt det holländska fotbollsförbundets mått, vilket är det bästa man kan uppnå. Från den har man lyckats få fram många spelare som genererat många sköna miljoner, exempelvis köpte Feyenoord mittfältaren Karim El Ahmadi tidigt i somras för en stor påse guldmynt.
På Europa-fronten har det varit sparsmakat med framgångar genom åren. Dock har man spelat UEFA-cupfinal en gång, 1975, mot Borussia Mönchengladbach efter att ha slagit ut Juventus i semifinalen. Man förlorade dock mot tyskarna och fick således nöja sig med en andraplats.
Under sommaren har klubben brandskattats rejält av klubbar som fått upp ögonen för lagets fina spel. Tränaren Fred Rutten plockades av Schalke, likaså playmakern Orlando Engelaar och dennes parhäst Karim El Ahmadi. Som ersättare till den förstnämnde valde man något oväntat att plocka in Englands förre förbundskapten Steve McClaren, vilket naturligtvis verkar som rent vansinne för den oinitierade. Lägger man lite mer tanke bakom finner man ändå en intressant coach som fram tills tiden som engelsk förbundskapten stod för ett bra arbete i Middlesbrough och som varit assisterande tränare bakom en mästare som Alex Ferguson.

På mittfältet har man valt att ersätta duon Engelaar-El Ahmadi på ett övertygande sätt. Theo Janssen är en landslagsmeriterad mittfältare som hämtats från Vitesse, medan Cheik Tioté senaste säsongen gjorde ett bra jobb i Roda dit han var utlånad från Anderlecht. Dessa bägge herrar kan förväntas bli viktiga nycklar på lagets mittfält. Utöver dessa två har man lånat in målvakten Nikolaj Michajlov från Liverpool och Slobodan Rajkovic från Chelsea. Rajkovic spelade förra säsongen i PSV och har redan debuterat i det serbiska landslaget, en riktigt stor talang således.
I målet kommer Twente att ställa den evigt stabile Sander Boschker, som vaktat lagets bur sedan 1989. I höst fyller han 38 år, och med 480 ligamatcher för klubben i bagaget är det svårt att säga annat än att det blir en mycket rutinerad herre som fattar målvaktshandskarna. Bakom honom finns alltså lånet från Liverpool, Michajlov, samt Cees Paauwe som i olika perioder sedan säsongen 95/96 varit andremålvakt i klubben.

Klubben har fått behålla sin stabila backlinje. Brasilianaren Douglas, en tjugoåring som stod för en mycket bra vår, lär kampera i mittförsvaret tillsammans med mer rutinerade Rob Wielaert, som under Rutten växte ut till att bli en mittback för både landslags- och storlagsdiskussioner. Antagligen hade han redan varit ett namn för en sådan klubb om han inte varit så liten och tunn. Det finns en potentiell risk att Wielaert flyttar till Ajax eller PSV, men detta lär i så fall ske först efter kvalmatcherna.
Ersättare till mittbackarna finns i form av en säkerligen mycket hungrig Slobodan Rajkovic och den relativt stabile Ramon Zomer som på senare år fått nöja sig med att agera backup bakom mer framstående försvarare.

Flankerar i backlinjen gör med all sannolikhet snabbe Edson Braafheid, som under den senaste säsongen blommade ut rejält, tillsammans med den Premier League-meriterade Luke Wilkshire som tidigare jobbat med McClaren och som rekommenderades till Twente av Guus Hiddink, som ju var förbundskapten för Australien ett tag. Även på kanterna finns det god täckning i form av Niels Wellenberg och publikfavoriten Jeroen Heubach, som debuterade för klubben redan 1994.

Tremannamittfältet - Twente spelar 4-3-3 som nästan alla holländska lag - är lite nykomponerat och definitivt inte lika bra som tidigare, men det funkar i krig så att säga. Flexible frisparksspecialisten Theo Janssen och defensive Cheik Tioté har under försäsongen knipit så gott som givna platser, vilket gör att Sneijder-kopian Wout Brama får nöja sig med bänken. Under försäsongen har duon Janssen-Tioté jobbat bakom Stein Huysegems, vilket är lite anmärkningsvärt då denne brukar trivas bäst på en kant. Alternativet är evigt talangfulle Youssouf Hersi som förvisso lyckats etablera sig någorlunda i Eredivisie, men som förväntades bli så mycket mer. Hersi är en mycket teknisk och målfarlig spelare som dock väger alldeles för lätt mot tufft motstånd, vilket varken höll i moderklubben Ajax eller mot en klubb som Arsenal.

I anfallet återfinner vi naturligtvis lagets nuvarande stjärna, Blaise Kufo (eller N'Kufo som media av okänd anledning vill kalla honom), en mycket lojal schweizare som numera blivit kapten. Kufo har vunnit den interna skytteligan fem säsonger i rad och fått erbjudande från betydligt större klubbar, men känner sig rotad i Enschede och kommer fortsätta ösa in mål för Twente. Gammal börjar han dock bli - 33 - och en skada gjorde att han missade EM. Mer gedigen målskytt är dock svårt att finna och anfallaren är ett hot mot en backlinje som knappast kan beskyllas för att hålla samma nivå som resten av Arsenals fantastiska lag.
Under försäsongen har en verklig konkurrent till Kufo etablerat sig. Marko Arnautovic är en av Europas största anfallstalanger och har öst in mål i träningsmatcherna. Den storväxte österrikaren påminner mycket om Zlatan Ibrahimovic och när Feyenoord under sommaren försökte köpa loss honom fick de kalla handen av ordförande Joop Munsterman.

Eftersom att det numera inte finns några bra kantanfallare varken i Holland eller utanför får man helt enkelt hålla tillgodo med spelare som kan tänkas göra åtminstone ett hyfsat jobb. Romano Denneboom, Patrick Gerritsen och Eljero Elia heter spelarna som i det här fallet ska stå för en och annan vettig prestation. Denneboom är en 27-åring som provat på spel i landslaget och som också kan spela centralt. Han brukar göra hyfsat ifrån sig men håller egentligen ingen högre klass. Elia och Gerritsen är två talangfulla ynglingar som har mycket speed men lite annat.
Sammantaget kan man säga att det är ett ganska ungt men talangfullt lag Twente har. Man har gjort en bra försäsong och McClaren har åtminstone inte ännu lyckats slarva bort den rörlighet och dominanslusta som präglat lagets spel under Rutten. Givetvis borde man aldrig kunna hota ett storlag som Arsenal, men om Wengers mannar får för sig att det bara är att ställa ut skorna är man ute på hal is.

Arsenal bör också ha i åtanke att det här kommer att vara ganska ovant motstånd. Engelsk fotboll ligger rätt långt ifrån den holländska, och det kan komma att kännas som ganska ovant motstånd för Arsenals del medan Twente möter en bollinnehavsbetonad, teknisk fotboll vecka ut och vecka in. Som Arsenal-supporter och stor anhängare av holländsk fotboll förväntar jag mig två riktigt trevliga, välspelade kvalmatcher.

Simon Berglind(Hollands redaktion)2008-08-12 23:46:00
Author

Fler artiklar om Arsenal