Lagbanner

Arsenal är David i kampen mot Manchester United som jätten Goliat

Två lag med radikalt olika förutsättningar att lyckas och utan Arsene Wenger hade det inte ens blivit någon match.

De senaste 10 åren har Manchester United och Arsenal gjort upp om Premier League-titeln ensamma. Detta kan lätt få oss att tro att styrkeförhållandena mellan dessa lag är något så när jämlika. Så är dock alls inte fallet och Arsene Wenger har en kamp mot klockan för att hålla det Arsenal han hjälp till att skapa vid liv.

Numera finns det ett klart samband mellan ett lags ekonomi och dess prestationer på fotbollsplanen. För Arsenals del är en ny arena högsta prioritet om man skall kunna fortsätta att vara en storklubb. För redan idag är det Arsene Wengers förtjänst att man är med i toppen. Resurserna finns nämligen inte och detta förvånar säkert många men en titt på de respektive klubbarnas ekonomi bekräftar detta.


Nyckeltal 2001-2002

Arsenal/Man Utd
Publikkapacitet: 38 500/68 210
Matchintäkter: £ 12,3M/£43M
Souvenirer: £4,9M/£12M
Finansiella intäkter: £6,9M/£10,7M
Resultat före skatt: £ -9,47M/£20,3M
Omsättning: £90,9M/£146,1M

Vinst: £ -22,3M/£32,3M


Faktum är alltså att Arsenal har enormt mycket sämre förutsättningar att lyckas än Manchester United men trots detta har Arsene Wenger lyckats få laget att framstå som Uniteds naturliga rivaler. Han har därmed lyckats med ett illusionstrick. Tittar man på utläggen för spelarköp så är Arsenals princip att man inte kan köpa för mer än man säljer. Manchester United plöjer däremot ned miljon efter miljon. Det senaste året har Arsenal gjort en nettoförlust på £1,04M. Manchester United har under samma tid gjort en nettoförlust på £29,5M. Till och med Tottenham lägger ned dubbelt så mycket pengar på transfers som Arsenal gör.

Att vinna ligan med Arsenal är därför, även enligt Arsene Wenger, en mycket större prestation än att göra det med United. Angående sommarens transferbudget inom Arsenal, ca £10M, noterar Wenger lakoniskt att han naturligtvis hellre har £50M att sätta sprätt på men att han har lärt sig att hålla sig inom ramarna och samtidigt få de förstärkningar han behöver. Marknaden är lugn och många spelare vill till Arsenal. Sedan Wenger kom till klubben 1996 har han spenderat £113,8M och fått in £85,5M på spelaraffärer. Hans totala underskott under sju år är alltså fortfarande mindre än Manchester Uniteds underskott för en enda säsong. Som jämförelse har Tottenham under samma period haft ett underskott på £59M, alltså dubbelt så stort och till tröst har man bara en seger i Ligacupen.

Arsene Wenger har alltså lagt grunden till sina framgångar med Arsenal i samband med att han agerat som sportchef. Han sålde Anelka, Overmars och Petit för sammanlagt £53M utan att någon av dem saknades. Vieira, Pires och Henry kostade sammanlagt £20M.

Så när Silly Season drar igång och kontrakt skall förlängas gäller det att komma ihåg hur Arsenals ekonomiska verklighet ser ut.

Det är en kamp mot klockan för Arsenal att få den planerade arenan vid Ashburton Grove, några kilometer från Highbury, klar i tid. Arsene Wengers kontrakt går ut 2005 och arenaprojektet för £400M är nu så försenat att det inte blir klart till säsongsstarten hösten 2005. Faktum är att klubben inte ens vill spekulera om när den kommer att stå klar. Först när arenan är klar och börjar användas kan styrkeförhållandet mot Manchester United börja jämnas ut. Frågan är om Arsene Wenger är villig att stanna så länge?

Sedan han kom till Arsenal har han blivit som sämst tvåa i ligan. Den brittiska fotbollspubliken är ett stort tack skyldigt till Arsene Wenger för att han har bjudit upp Sir Alex Ferguson till en match om ligatiteln.


Faktauppgifterna är hämtade från artikeln Champions on the cheap are triumph for frugal Frenchman som publicerades i The Guardian Europe den 3 maj 2003.

Marcus Toremar2003-05-19 09:00:00

Fler artiklar om Arsenal