Huddersfield. Där storhetstiden började.
Jag var uppe i Blackburn på tjänsteresa för ett år sedan och då jag landade i Liverpool och körde norröver, så körde jag förbi avtagsvägen på M62 till Leeds och till Huddersfield.
Man tänkte lite granna redan då. På Huddersfield och hur allting egentligen började med Gunners storhetstid.
När jag var och tågluffade i England på 80-talet; 1988 närmare bestämt (ja, jag är så jävla gammal), så var jag i London, besökte Highbury för första gången i mitt liv(det var stängt, men jag gick utanför) och köpte mig "The Official History of Arsenal". Den tog mig då till 1987 och Littlewoods Cup segern och beskrev de första 100 åren i Gunners historia. 1988 var jag en stor Gunnersfan och visste massor om klubben, men jag var ganska begränsad historiskt och Herbert Chapman var för mig bara ett namn. Hursomhelst, under en av mina stopp på tågluffen- i Lake Windermere(fantastiskt ställe f.ö) - så lade jag mig ned med min ryggsäck som stöd och började plöja i boken. Döm av min förvåning när allting började med en match mot Huddersfield 26 April 1930.
Det var slutet på en epok och början på en ny epok.
Båda epokerna hade en gemensam nämnare.
Herbert Chapman.
Två kaptener stod redo i korridorerna i Wembleys katakomber. Tom Wilson för Huddersfield och Tom Parker för Gunners. Båda två var handplockade en gång i tiden av Chapman.Den fantastiske tränaren lämnade Huddersfield 1925 för att ta över Gunners. Han hade sagt att det skulle ta fem år att bygga ett vinnande lag. Fem år efter tillträdet vann de FA-cupen mot Huddersfield.
Hans karriär i laget från norr var dock enastående. Chapman anslöt till "the Terriers" 1921, då de precis klivit upp till första divisionen och spelat FA-cup-final 1920. Han gjorde samma sak i Huddersfield som han senare skulel göra i Gunners. Han inledde med att värva en spelare med rutin och erfarenhet som han byggde laget runt. I the Terriers hette spelaren Clem Stephenson; i Arsenal senare var det Charlie Buchan. Sedan ställdes spelet om. Den berömda WM-uppställningen prövades inte i Huddersfield, men han utnyttjade den gamla klassiska "Smash-and.Grab"-taktiken, som gjorde Gunners kända också; dvs snabba omställningar och starkt försvarsspel. Det ledde till FA-cup-vinst 1922, ligatitel 1923/24, 1924/25. Chapman lämnade Huddersfield för att söka lyckan i London 1925, men hans efterträdare Cecil Potter fixade hattrick i ligatitlar. Det första laget i ligans historia som mäktade med detta. (Gunners, Liverpool och ManU(2 ggr) är de andra).
Chapman anlände till Gunners 1925 och helt plötsligt svängde hela tyngdpunkten i brittisk fotboll från norra England till södra England. Det tog några år. Först var Gunners uppe i final 1927 i FAcupen och fick spö mot Cardiff, men när 1930 kom, så kom vändningen.
Typiskt nog mot just Huddersfield FC.
Tom Wilson och Tom Parker. Två kaptener som ledde ut sina lag denna dag. Den ene - Wilson - skulle spela sin sista viktiga match denna dag. För Parker var det bara början. Han hade kommit till Gunners 1926 från Southampton och spelade högerback i Gunners. Som kapten var han karismatisk i omklädningsrummet, men ganska tystlåten på plan. Känd för att vara pålitlig, felfri och med ett bra öga för passningen. Tom Parker ledde ut laget denna dag mot Huddersfield i en match som senare slutade 2-0 efter mål av Alex James och Jack Lambert. Typiskt för brittiska fotbollen, så var detta endast andra gången som ett London-lag vann FA-cupen och inget London-lag hade vunnit ligan fram till 1930.
Året efter bärgade Gunners ligatiteln med Tom Parker vid rodret, sedan följde FA.cup-final 1932 innan Gunners själva samlade ihop en trippen 1932/33, 33/34 och 34/35, man vann FA-cupen 1936 och ligan 1938. Tyngdpunkten hade svängt till London. Rejält.
Dock fanns Parker bara med till till 1932 och Chapman avled tragiskt 1934, men finalen 1930 är deras.
Imorgon möter vi laget från Yorkshire. Det är med viss glädje jag ser på laget, som en gång bistod med att forma Gunners.