Något om Bradford och Bradford City
Man inser snabbt att Bradford inte är en stad man har semestrat i. När jag bläddrade genom Vingresors hemsida senast, så dök inte Sunwing Bradford upp. Inte heller Apollo flyger dit. En solstol, en barngrupp, en cocktail vid poolen, lite lekar med lite björnar och isbjörnar och en stor fet kvällsbuffé...känns väldigt lite Bradford. Så när nu Arsenal åker norrut så kommer man till en stad som är långt från alla allfärdsstråk och glada tillrop, men ändå en stad med stolt historia och för alla glada Arsenalfans, djur, människor och Spursfans(som kanske kan glädjas över att i alla fall ett lag från Norra London visar upp lite glad fotboll), så följer en kortare odyssé över Bradford.
Staden ligger i den vackra del av England där bergsryggarna från Skottland och Yorkshire löper ned söderut. Det kallas för "The Pennines" och för några år sedan var jag å tjänstens vägnar i Blackburn/Darwen och insåg hur fantastiskt vackert det är i detta område av England. Kullar med ljung, buskar och magiska vyer och områden som gjorda för långa promenader och melankoli. Bradford ligger i kanten av denna bergskedja och i Yorkshire inklämd mellan de störrs städerna Leeds och Blackburn/Manchester.
Stadens namn betyder "Bred överfart" eller "Broad Ford" í gammalengelskan och med sina nästan 300 000 invånare så har den nästan börjat växa ihop med Leeds och bildar ett av de stora industricentren i England. Detta var en av de grundläggande pelarna i den industriella revolutionen och yllets frammarsch var det som fick staden att växa sig stor. Under 1800-talet var detta en riktig centralort för denna fantastiska revolution i teknik, uppfinningar och framsteg. Exempelvis gick staden från 1500 invånare i början av 1700-talet till närmare 200000 i mitten av 1800-talet. Mycket handlade om herrar vid namn Titus Salt och Samuel Lister som var stora arbetsgivare inom kol, ylle och textilindstri. Samtidigt ökade föroreningar, avgaser och med tillströmmande folk som sökte jobb, så var Bradford känd som en oerhört skitig och nedsmutsad stad, där sjukdomarna härjade vilt.
På senare tid har staden etablerat sig som ett stort filmcentrum och här finns bland annat "The National Media Museum" som säkerligen är värt ett besök. The Wool Exchange och The cathedral skall inte heller underskattas och så finns det områden i staden som bär minnen av den stora invandring av tyskar och judar som ägde rum under 1800-talet. Little Germany är exempelvis ett område med trevliga ´kaféer och promenadstråk.
Men det som Bradford kanske är mest känt för är branden på fotbollsstadion 1985. Under en match mellan Bradford City och Lincoln Town, så började en läktarsektion på The Valley parade att brinna och med kraftig vind så var hela läktarsektionen snart övertänd och 58 personer omkom i en händelse som lamslog England och med tanke på det hemska som hände på Heyselstadion inom samma månad, så är Maj 1985 en av de mörkaste månaderna i brittisk fotbollshistoria,
Vi lägger några rader på Bradford City som klubb. Smeknamnet är som alla vet "The Bantams".
Klubben grundades 1903 och har spelat på Valley Parade sedan start. Arenan tar idag 25 000 ungefär och ligger i nordöstra delen av staden på väg mot Leeds. Publikrekordet sattes i en match mot Burnley 1912, då 39 000 var på matchen och det är fortfarande det äldsta publikrekordet för en arena i England. Intressant är att Archibald Leitch byggde arenan. Några år senare startade han ett annat projekt . Highbury, Bradfords största framgång är en FA-cupseger 1911. 'Jimmy Speirs avgjorde i ett omspel mot Newcastle och säkrade klubbens finaste pokal.
Mellan 1907/1908 och 1920/21 spelade laget i högsta divisionen. Sedan har man åkt hiss mellan divisionerna ända till 1999, då den store affärsmannen Geoff Richmond tillsåg att det flödades in lite pengar till klubben och man kunde stärka laget så pass att det blev två stycken säsonger i Premier League. . Med spelare som Ashley Ward, Benito Carbone, Dean Windass och Dean Saunders så höll man laget uppe i två säsonger innan det var dags för nästa tripp ned i divisionerna. En annan spelare med Bradfordhjärta var Stuart McCall, som varit i klubben som tränare och som spelare. Nyligen försökte han få upp klubben ur det träsk som är kring League Two och league one efter några år av mycket dålig ekonomi och konkurshot, men lyckades inte helt och avgick 2010, då laget var fast förankrat i League Two.
Dagens Bradford ligger i League Two. Ifjol landade man på en icke hedrande 18e plats. Bland annat spelade målvakten oscar jansson för klubben i några matcher. Man åkte också ur tidigt ur cuperna och säsongen var väl egentligen inget vidare alls. Laget tränas av den gamla hårdhänte tacklaren Phil Parkinson, som via en tränarkarriär i Colchester kom till Bradford och har fått bra ordning på lagets defensiv bland annat. Årets målsättning har varit att ta sig uppåt i tabellen och efter en imponerande start på året så ligger man strax nedanför uppflyttningsplatserna. Tre raka utan förlust i ligan och sedan kryss i FA-cupen senast. Dock verkar FA-cupen vara ett minne blott, då man spelat med en oregistrerad spelare och troligtvis blir utslängd ur cupen. I serien slog man Torquay med 1-0 efter mål av avbytaren James Connell.
*****
Då vet vi lite mer om Bradford