Lagbanner
Emirates Stadium, 2024-08-17 16:00

Arsenal - Wolves
2 - 0

Arsenal besegrade Wolves i ligapremiären
Säsonger kommer och går. Bukayo Sakas vänsterfot består.

Arsenal besegrade Wolves i ligapremiären

Wolverhampton Wanderers gästade norra Londons ädlare delar i säsongsöppningen. Ringrostighet såväl som premiärnerver sken igenom ibland på Emirates Stadium men Arsenal vann i slutändan någorlunda komfortabelt och startade jakten på en synnerligen efterlängtad ligaseger på bästa tänkbara sätt.

Första halvlek

Arsenal mönstrade en väldigt väntad elva, precis samma lag som startade i genrepet mot Lyon, och det var hemmalaget som tog initiativet direkt i matchupptakten. Halvchanser radades upp men det var en del oskärpa och felbeslut i sista tredjedelen. Efter tjugofem minuters spel skulle det dock bli ändring på det. Bukayo Saka klev in i handlingen ifrån sin högerkant och fick utrymme för sin fantastiska vänsterfot. Den typen av utrymme kan man helt enkelt inte ge honom. Han skruvade in ett perfekt inlägg som Kai Havertz mötte distinkt med pannan på första stolpen. Arsenal var stadigt i förarsätet och vi hoppades att det här skulle vara början på en avslappnad eftermiddag. Så blev det inte riktigt. Wolves åt sig in i matchen och efter en dryg halvtimme slet sig nytillskottet Jörgen Strand Larsen loss ifrån sin bevakning i boxen och styrde en nick mot den bortre stolpen. I stunden kändes det som att kvitteringen var oundviklig, men David Raya höll inte med. Trotts att han var på väg mot den första stolpen lyckades han omdirigera kroppen i luften och få ett par fingrar på bollen. En lysande reflexräddning ifrån målvakten som höll flest nollor i ligan förra säsongen. Det är ingen slump. Den första halvlekens avslutning blev ganska händelselös och Arsenal gick till halvtidsvila i ledning.

Andra halvlek

Den andra halvleken inleddes ungefär som den första. Arsenal såg mycket av bollen och var ofta i eller i närheten av Wolves straffområde utan att egentligen lyckas gräva fram några kvalificerade målchanser. Efter den första kvarten vädrade dock vargarna återigen morgonluft. Luft som de fick rätt mycket till skänks. Såväl Thomas Partey som William Saliba slarvade med bollen och bara svaga avslut ifrån Wolves och en trygg Raya i kassen förhindrade att matchen i det här skedet tog en annan riktning. Så skulle det dock inte komma att bli. Det var återigen dags för Saka att kliva in och ta över huvudrollen. Än en gång fick han alldeles för mycket tid och plats för sin vänsterfot när han klev in ifrån kanten. Vid det här tillfället var han dock inte längre sugen på att agera framspelare utan bombade istället in en vänstervrist vid första stolpen. 2-0 till Arsenal. Ridå för vargarna. Tack och god natt. Det sista kvarten spelades av utan någon större dramatik. Jurriën Timber fick äntligen spela tävlingsfotboll igen efter ett år av rehabilitering av den korsbandsskada som han ådrog sig under premiären förra säsongen. Även Leandro Trossard och Gabriel Jesus fick hoppa in i slutskedet av matchen.

Sammanfattning

Arsenal vinner premiären. Två mål framåt. Nollan intakt bakåt. Gott så. Ett par nervösa moment men även några riktigt fina individuella prestationer. Säsongen har sparkat i gång och vi är på kurs. Nästa vecka väntar på nytt motstånd ifrån Birmingham. Då är det Unaí Emerys Aston Villa som väntar på bortaplan. En tuffare utmaning och så lär det fortsätta spelåret igenom. Det finns ingen tid att fundera eller känna efter. Matcherna kommer komma i rask takt hela vägen fram till Jul och sen ökar vi. Vi är äntligen i gång igen på allvar och det känns förbannat bra.

Full fart framåt!

Spelarbetyg (enligt följande skala):

1 = Underkänd
2 = Godkänt
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass
6 = Henry

David Raya – 4.5
Den nyblivne Europamästaren var trygg matchen igenom och stod dessutom för en helt makalös reflexräddning när matchen stod och vägde i första halvlek.

Ben White – 3
Vårdad i passningsspelet och påslagen i försvarsspelet. Precis som vanligt.

William Saliba – 3
För ovanlighetens skull stod han för ett par slarviga passningar som kunde ha blivit kostsamma men i övrigt väldigt stabil. Även när han inte är som allra bäst är han väldigt bra.

Gabriel – 3.5
Bäst i backlinjen och inte för första gången. Stadig som en betongvägg matchen igenom. De som ännu inte har förstått än vilken vanvettigt skicklig mittback han är kommer aldrig att förstå.

Oleksandr Zinchenko - 3
Trygg insats till vänster, även fast han allt som oftast är någon annanstans, och ukrainaren har tystat en del tvivlare de senaste veckorna.

Declan Rice – 2.5
Viktigt och hårt jobb hela eftermiddagen men såg lite ringrostig ut. Utbytt med vad vi hoppas är kramp och ingenting annat.

Thomas Partey – 2.5
I stora delar en bra insats men han mattades ordentligt efter en timme vilket ledde till en del felbeslut. Han har inte riktigt benen för vara centralpunkten längre men är fortfarande en väldigt skicklig mittfältare och en nyttig truppspelare när han är tillgänglig.

Martin Ödegaard - 2.5
Kaptenen jobbade som vanligt stenhårt men fick inte riktigt grepp om matchen idag på det sättet som vi är vana vid. Inte på något sätt dåligt men inte lika tongivande som han brukar vara.

Bukayo Saka – 4
Inte lysande i spelet men som vanligt helt avgörande i sista tredjedelen. En assist och ett mål av högsta klass på halvfart. Så satans bra är han numera.

Gabriel Martinelli – 2
Hans löpningar rev upp stora sår i Wolves backlinje under den första halvleken. Hittade inte riktigt rätt i sista tredjedelen och tröttnade under den andra halvleken. Skulle må väldigt bra av ett mål. Gärna mot Villa.

Kai Havertz – 4
Kloka löpningar och hårt arbete får vi alltid. Idag fick även slutprodukt. Ett mål och en assist av tysken lovar gott inför framtiden.

Jurriën Timber – 3
Pigg, bolltrygg och positionssäker i sin officiella comeback. Underbart att ha honom tillbaka!

Leandro Trossard - X
Spelade för kort tid för att bedöma.

Gabriel Jesus – X
Spelade för kort tid för att bedöma.

 

Ola Regen@Ola_Regen2024-08-17 22:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal