Lagbanner
Arsenal städade av PSG
Stabil seger för Arsenal i den europeiska hemmapremiären.

Arsenal städade av PSG

En tisdagskväll i London. Från den andra stora huvudstaden i västeuropa -Paris- kommer det besök. Paris St Germain - PSG- är på på besök i norra London för att spela Champions League. 

En match mellan två spanska tränare. Mellan Artéta och Luis Enrique. En match mellan två lag i olika skeden i lagbygget. PSG som försöker bygga nytt efter att Mbappé-Neymar och Messi flytt laget. In med en del nya intressanta spelare som Barcola, Zaïre-Emery, Vitinha och koreanen Lee. Gunners som mer och mer börjar få ett färdigt lagbygge och som valde samma lag som mot Leicester och annonserade att Mikel Merino fanns på bänken för första gången.
Från studion noterades att Fredrik Ljungbergs son med långt ljust hår fick springa in som maskott med PSG. Jag minns när min son fick gå in med Mjällby för jänge sedan. Han fick gå in med Chippen Wilhelmsson. Jag sade åt honom- då 10 år- om "Chippen" sade något. Min son tittade på mig "Han hette inte Chippen. han hette Christian". 

***
Nåväl. Vi rullade igång en match som var rätt händelselös i början. En hel del Arsenal-boll och en del närkamper. Saliba och Gabriel fick jobba med de långa PSG bollarna på Doue och Barcola, men de båda hade bra kontroll på dessa. Centralt var det mycket Rice och Partey medan Trossard, Havertz och Saka hade en del boll. Martinelli sin vana trogen rätt osynlig.
1-0 till Arsenal kom ur ingenting. Trossard vandrade in från högerkanten och slog en boll mot straffpunkten.Marquinhos missade Havertz och Donnarumma hade spikskor på sig. Havertz skarvade in 1-0. 

Sedan stannade spelet av något och PSG fick mer boll. Barcola och Mendes hade en del fart på kanterna. Calafiori fick jobba på sin kant, men de avslut som kom fick Raya undan. 
Mendes gled in från vänster och prickade utsidan av stolpen. Raya hade dock koll hela vägen. 
I 35e minuten fick Gunners frispark från högerkanten. Ganska långt ut. Återigen hade Jover pratat ihop sig med laget och spelarna radade upp sig i bortre delen av straffområdet. Innan bollen slås kommer fyra Arsenalspelare mot första stolpen, dit bollen kommer. Donnarumma ser ingenting och bollen går i mål. 2-0 av Saka. En s.k "luring". 

Vi samlar ihop 45 minuter och noterar en säker 2-0-ledning. Två snygga mål mot ett ofarligt - ok, stolpskott-PSG. 
***
Kiwior ersatte Timber. Skadad igen? Tröttsam start på andra halvleken. Några offside-avblåsningar, en armbåge av Havertz(han har ofta en armbåge i någons ansikte den gossen) och någon närkamp centralt. Strax efter kom en jättechans. Riktigt vacker fotboll av Arsenal i straffområdet då bollen lyftes över två backar till Martinelli, som tyvärr dundrade den i magen på Donnarumma. När han fäller ut kroppen, så är han lika stor som Sardinien, denne italienske målvakt. 
Havertz hade en nick, som var så lös att man kunnat gjort gräddsås av den.PSG försökte kontra, men de samlades upp av Gabriel eller Saliba som vecklade ut ben, kroppar och lemmar och fångade upp dem som om det skulle ha varit fallfrukt en höstkväll.
Efter 63 minuter kommer Mikél Merino in på planen. Med det namnet gav det mig en varm ullig känsla och spanjoren ersatte Partey på mitten. Hans första insats var att markera vid en PSG-hörna. Han var naturligtvis inte inblandad i PSGs farlighet, men en skarv av Barcola i ribban gjorde fansen lite nervösa. Ingen Leicester igen väl? Kolo Muani kom in också, sköt något skott och PSG satsade framåt. Gunners tappade helt plötsligt återigen övertaget. PSG fick trilla boll, flytta spelare och skapa en del farligheter. 
PSG försökte. Hakimi piggast. Han utmanade, gick på dribbling, ramlade lätt teatraliskt i straffområdet. Fast han om någon borde veta att man inte skall lura någon efter sin skilsmässa. 
Arsenal skapade sedan ånyo något efter att Havertz rivit sig loss och Martinelli skjutit ett skott som Donnarumma återigen tog hand om. 
Viss uppror blev det när Calafiori fick bollen på armen i straffområdet men domaren stod bra placerad och vinkade avvärjande. 
Fyra minuters tillägg och Artéta låter Myles Lewis-Skelly få testa lite hetluft. Kul att släpper in juniorerna. Saka ut. 
Sedan blåste domaren och Arsenal plockar sina första tre poäng i årets Champions League. 

****
Stabil insats av Gunners mot ett PSG, som slarvade en hel del, tog för lång tid för sig och missade en del passningar. Gunners hade det rätt enkelt centralt och klarade av matchen rätt enkelt. 


Betyg: 0-6(0= Spursklass, 6=Henry-klass)

Raya 3 - En stabil dag på jobbet
Calafiori - 3 - hade bitvis lite jobbigt men sgabiliserade upp det
Gabriel 3,5 - Tog bort det skulle bort, men hade lite svårt mot Kolo Muani någon gång. 
Saliba 3,5 - ssäkerheten själv. 
Timber 3- började bra, men klev av i paus med förmodad skadekänning
Rice - 3,5 - ägde mittfältet, stod oftast rätt
Partey 3- bra defensiv insats. Säker och bollvinnande
Havertz 4- Farlig, skapade mycket
Martinelli 3 - ingen större insats. Fick en del ytor, men skapade inget. Sprang dock hela tiden och spred en del oro hos motståndarna. 
Saka 3,5 - alltid spelbar och utmanade ofta
Trossard 3,5 - Bra arbetsinsats, men tröttnade i andra

Merino 3 - bra med boll, lugnade ned spelet. 
Kiwior 3 - stod rätt, bröt en del boll
Gabriel Jésus 2,5 - gjorde varken av eller till

Lewis-Skelly - spelade för lite för att betygsättas. 

 

Magnus Falk2024-10-01 23:10:00
Author

Fler artiklar om Arsenal