Lagbanner
Villa Park, 2024-08-24 18:30

Aston Villa - Arsenal
0 - 2

Arsenal tog revansch mot Aston Villa
Super sub! Trossard byttes in i mitten av andra halvlek och ordnade tre tunga poäng mot Aston Villa.

Arsenal tog revansch mot Aston Villa

Efter förra säsongens dubbla förluster tog Arsenal en mycket viktig bortaseger mot Aston Villa. Raya höll oss kvar i matchen och Trossard hoppade in och avgjorde den.

Första halvlek

Timber fick chansen från start i stället för Zinchenko. I övrigt ställde Arsenal upp med samma elva som mot Wolverhampton i premiären. Aston Villa startade med samma lag som i sin premiär mot West Ham.

Arsenal tog snabbt kommandot utan att för den delen komma till särskilt många vassa lägen. I 15:e minuten var det dock endast en klassräddning av Martinez som hindrade ett klassiskt Saka-mål när vår poängspelare på sedvanligt manér sköt mot bortre stolpen.

Tio minuter senare satte en stunds obeslutsamhet Gabriel i trubbel och Watkins i friläge. Där borde det blivit 1-0 men vi får tacka att Watkins inte ser helt redo ut för den nya säsongen ännu.

Aston Villa jämnade ut spelet under den andra halvan av första halvlek och kom fram i några farliga omställningar. Arsenal försökte kombinera sig fram men hade svårt att tränga igenom hemmaförsvaret. 

0-0 i halvtid.

Andra halvlek

Efter fem mållösa halvlekar i rad mot Aston Villa, och med Emerys starka facit mot oss i åtanke, kändes inget självklart när spelarna kom ut efter paus. I 54:e minuten såg det riktigt mörkt ut men då visade Raya varför han ska vara nummer ett i Arsenal. Skott utifrån styrdes upp i ribban, bollen damp ner till Watkins som bara hade att sätta pannan till. På ett imponerande sätt lyckades Raya resa sig och rädda nicken.

När matchen stod och vägde hoppade Trossard in och blev tungan på vågen. I 67:e minuten höll han sig framme och sköt in 0-1 - efter viktigt förarbete av Saka som med nöd och näppe lyckades hålla bollen i spel vid kortlinjen.

Med Trossard på plan såg Arsenal genast farligare ut och tio minuter senare var han delaktig i 0-2. En fin passning av Gabriel hittade fram till Trossard som skickade vidare till Saka. Snett inåt bakåt dök Partey upp som säkrade segern med ett skott vid stolproten.

Värt att notera i övrigt:

  • Saka vann sin 100:e Premier League-match.
  • Calafiori gjorde sin tävlingsdebut för oss (inhopp i 79:e minuten).

Sammanfattning

Mycket viktig seger och 4-0 efter två matcher går inte att klaga på. Vår fina bortaform håller i sig och skönt att Aston Villa-spöket fick gå och lägga sig i dag. Många kommer att ha problem på Villa Park och det är ett styrkebesked att vi lyckades vinna trots att en del spelare har mer att ge.

Nu återstår att se vad som hinner hända innan transferfönstret stänger. Sedan blickar vi framåt mot Brighton hemma.

COYG!

--

Spelarbetyg (enligt följande skala):

1 = Underkänd
2 = Godkänt
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass
6 = Henry

David Raya – 4,5
Imponerande att han kom upp och hann rädda Watkins nick. Med på noterna hela tiden. Har följt upp förra säsongens 16 hållna nollor på bästa tänkbara sätt.

Ben White – 3
Hyfsat vanlig Ben White-insats. Det vill säga: tryggt och stabilt utan att direkt sticka ut i någon bemärkelse.

William Saliba – 4
Det mesta har sagts om vår lugna, trygga mittback. Förutom en lysande brytning i slutskedet roade han sig, och oss, med att dribbla upp Aston Villa-spelare på läktaren eller in i varandra.

Gabriel – 3
Inte lika bra som sin mittbackskollega och höll på att ställa till det i första halvlek. Men med det sagt: ännu en gedigen försvarsinsats.

Jurriën Timber – 2,5
Kul att se honom från start och en klart godkänd insats. Finns dock mer att hämta när han är helt inkörd i laget. 

Declan Rice – 2,5
Vi vet vad vi har och vad vi kan få, men det har varit tydligt i säsongsupptakten att Rice inte riktigt är där ännu.

Thomas Partey – 3
Blandar och ger men ett steg i rätt riktning jämfört med Wolves senast. Får ta extra ansvar när inte Rice är på topp.

Martin Ödegaard - 3
Sliter och försöker hela tiden, men det är inte lätt att dyrka upp ett kompakt Aston Villa-försvar. Har några fina kombinationsförsök med framför allt Saka och borde i ärlighetens namn tryck in trean.

Bukayo Saka – 3,5
100 Premier League-segrar - vid 22 års ålder. Grattis! Viktigt förarbete till Trossards mål, sedan assist till Partey. Med där det händer, helt enkelt.

Gabriel Martinelli – 2
Svagast i Arsenal. Har förtvivlat svårt att få till det där sista, utmanar inte när han borde och överarbetar i andra lägen. 

Kai Havertz – 3
Mycket nyttig för oss och gör ett stort jobb även om det inte alltid blir mål och assist på hans konto.

Inhoppare

Leandro Trossard - 4
Vilket inhopp! Mål i första bollkontakten och inblandad i det mesta efter det. Gör ofta störst skillnad som just inhoppare men behöver få visat förtroende från start.

Riccardo Calafiori  – X
Spelade för kort tid för att bedöma.

Reiss Nelson - X
Spelade för kort tid för att bedöma.
 

Patrik Nyström2024-08-24 23:11:00

Fler artiklar om Arsenal