Lagbanner
Arteta förlänger kontraktet
Mikel Arteta stannar i norra London.

Arteta förlänger kontraktet

Emirates Stadium invigdes med en avtackningsmatch för Dennis Bergkamp i juli 2006. Drygt arton år har passerat sedan den emotionellt uppslitande men nödvändiga flytten ifrån Highbury. Väldigt många har betytt väldigt mycket för Arsenal under den här perioden. Få, kanske ingen, har betytt mer än Mikel Arteta. Arsenal har idag bekräftat att klubben har kommit överens med Arteta om ett nytt treårskontrakt.

Arteta påbörjade sin första sejour i rödvitt i augusti 2011. Han blev klar för Arsenal precis innan midnatt under transferfönstrets allra sista dag. Mittfältaren anlände under en tid av stor turbulens, frustration och osäkerhet. Ett lika håglöst som riktningslöst Arsenal hade precis blivit kölhalade med 8-2 på Old Trafford och lagkaptenen tillika gallionsfiguren Cesc Fàbregas hade flyttat hem till Katalonien. Laget var i desperat behov av skickliga spelare i allmänhet men ledarfigurer i synnerhet. I den då tjugonioårige basken hittade klubben bägge delar. Arteta blev snabbt ett bärande fundament i Arsène Wengers nya lagbygge. När Arsenal till slut bröt sin nio år långa titeltorka genom att vinna FA-cupen 2014 var det Arteta som bar kaptensbindeln. Han och laget upprepade sedan samma bedrift redan ett år senare. Det skulle dock komma att visa sig bli Artetas sista stora dans som fotbollsspelare. En säsong senare, sommaren 2016, avslutade han sin spelarkarriär och flyttade från norra London till norra England för att bli assisterande tränare åt den då nyanställde managern för Manchester City Pep Guardiola.

Arteta spenderade drygt tre synnerligen framgångsrika säsonger under Guardiolas vingar innan det var dags att återigen ansluta till Arsenal. I december 2019 blev han presenterad som ny huvudtränare. Ännu en gång skulle han komma till ett Arsenal i fritt fall. De sista åren under Wenger och under efterträdaren Unaí Emery hade haft sina toppar men även bottendjupa dalar. Arteta ärvde en trupp som i sin helhet var för stor, för dyr, för gammal, för obalanserad och framför allt för alldeles för dålig. Han ärvde även en supportergrupp som var mer splittrad än någonsin tidigare, en inkompetent sportslig ledning och ointresserad ägarfamilj. Det är faktiskt svårt att tänka sig sämre förutsättningar under ett första tränaruppdrag. Arteta hade redan ett berg att bestiga våren 2020 och då kom coronapandemin till England och Europa. Blott trettiosjuårige Arteta blev plötsligt även tvungen att försöka navigera laget genom en av de märkligaste perioderna i fotbollens moderna historia. På något outgrundligt sätt lyckades han få ordning på laget i tillräckligt stor utsträckning för att faktiskt lyckas gå och vinna FA-cupen redan samma sommar.

De närmsta åren skulle dock laget blanda och ge. En del upp men mest ner. Arteta hade tillsammans sportchefen Edu påbörjat en lika omfattande som oumbärlig ombyggnation av såväl lag som klubb. Det var ingen liten sak och det tog av förståeliga skäl sin tid. Både Arteta, laget och klubbledningen behövde kliva på ett antal minor på vägen och det var egentligen först i under hösten 2021, nästan två år efter Artetas anställning, som framåtrörelsen på allvar gick att skönja. Resan har dock gått i en rasande fart framåt sedan dess. Laget har utvecklats till ett av Europas bästa. Det finns numera en enighet och energi inom det rödvita supporterskapet som vi inte har sett på årtionden. Arsenal har en ägarfamilj som är såväl delaktig som drivande och på grund av det även äntligen en sportslig ledning som vet vad fan de pysslar med. I september 2024 går det inte att beskriva Artetas andra sejour i Arsenal som något annat än en ren revolution. Något som märks och genomsyrar hela klubben. Från herrlaget till damlaget och vidare inom juniorverksamheten. Det är absolut inte bara Artetas förtjänst men det hade varit helt omöjligt utan honom. Att han väljer att stanna som manager är fantastiska nyheter för alla som bryr sig om Arsenal. Den som bedömer Artetas tränargärning endast baserat på vunna titlar kanske inte är så imponerad. Den som inte är imponerad har dock inte heller tittat tillräckligt nära och noga på vad han faktiskt har åstadkommit. Den som inte förstår vikten och värdet i hans värv har faktiskt missförstått alltihop.

Vamos Mikel!

Ola Regen@Ola_Regen2024-09-12 21:02:00
Author

Fler artiklar om Arsenal