En guide genom sillydjungeln
Det är dags att redo ut vilka man faktiskt kan lita på i dessa galna tider. Kan man lita på Indykalia, Jeremy Wilson eller BBC? Svaret finns i denna artikel!
Arsenal har redan säkrat Granit Xhaka och är intresserade av Vardy. Hittills är fansen nöjda och det var länge sedan det hände saker så här tidigt när det gäller Arsenal. Sommaren 2011, någon? I dessa galna tider undrar man alltid vilka källor man kan lita på och vilja som basunerar ut koskit endast för att sälja lösnummer och få klick på internet. Nu ska jag gå igenom de källor som ofta nämns i samband med rykten kring Arsenal och toppfotbollen i Europa.
Vi börjar med de engelska tidningar som så ofta nämns under sommaren och januari. Här finns det en hel del skit och struntprat eftersom de vill ha sina läsare och de dras inte för att rentav hitta på historier för att få dessa läsare. BBC är i princip de enda som alltid talar sanning. Eftersom de är så stora och vill ha sin trovärdighet så tjänar de inget på att ljuga ihop historier likt Daily Star eller The Sun gör. Det finns också vissa lokala tidningar som är insatta i de lokala laget, exempel på detta är Liverpool Echo. De kan också ofta vara vinklade. Det finns också vissa twittrare som har extra koll på Arsenal - till exempel Jeremy Wilson på Telegraph eller David Ornstein.
BBC
Generellt kan man säga att det finns en enda källa som man i princip alltid kan lita på och det är BBC. Står det något på BBC så kan man räkna in det som sanning, i de allra flesta fall. Vill man ha extra koll på Arsenal; in på twitter och följ David Ornstein (@bbcsport_david).
Sky Sports
Sky Sports finns i många länder men Sky i England brukar tala sanning (till skillnad från typ Sky Italia). De är också ett stort bolag som sänder sport och har mängder med fotbollsprogram så de vill naturligtvis inte förlora sitt goda rykte. Det kan vara både bu och bä när det gäller sanning, men Sky brukar inte hitta på massa strunthistorier. De brukar också ha mycket andrahandsrapportering, alltså att de radar upp rykten från andra tidningar. Vilket kan ställa till det ibland då folk tror att det är Sky som rapporterar när de i själva verkar bara för vidare information.
The Guardian
Den sista av de tre största sanningstalarna. Guardian är en seriös tidning som är en av de största i England. Självklart finns det en del rykten utan substans, men Guardian är ändå något att lita på.
Telegraph
Här börjar det sjunka lite. Telegraph har några insatta journalister, som tidigare nämnda Jeremy Wilson (@JWTelegraph) men också en del struntprat. Alltså: om Wilson skriver något om Arsenal så stämmer det ofta, annars är det högt och lågt här.
The Times
Times har en av Englands största journalister, Henry Winter. Han har byggt upp ett gott rykte och är relativt trovärdig när det gäller sillysnack. Har över en miljon följare på twitter och nickar där @henrywinter.
Galningar?
Nu kommer vi till de klickgalna påhittiga stollarna som bara vill att deras tidning ska tjäna pengar på skithistorier. Här kan vi räkna in Daily Mail, The Sun, Daily Mirror, Daily Star och Express. Här får man verkligen låta informationen gå in i ena örat och ut i andra. Har dessa tidningar någonsin rätt så är det för att de har tur eller att de snappar upp vad andra stora källor säger och rentav kopierar informationen.
Abroad
Det finns utländska tidningar och hemsidor som man i de flesta fall kan lita på. Källorna i Frankrike brukar ha koll på sina grejer, här snackar vi L’Equipe och RMC till exempel. Bild i Tyskland brukar ha extremt bra koll på de tyska lagen och speciellt Bayern München. Rapporterar de något om fotbollen utanför Tyskland gäller det dock att salta en del. De italienska tidningarna har undertecknad inte någon större koll på. I vissa fall är det värt att lyssna till enskilda personer som Gianluca Di Marzio.
I Italien och Spanien finns det mängder av tidningar som är dedikerade till ett visst lag. Sport och El Mundo Deportivo är rena Barçafans medan AS och Marca är Realfanatiker. Alltså, säger AS att någon Barçaspelare vill flytta är det ofta för att förstöra för Barça eller sätta klubben ur balans. Säger AS/Marca något negativt om Real så är det dags att lyssna. Detsamma gäller för Sport och El Mundo Deportivo, fast med Barça då. Eftersom de är så vinklade har de ingen anledning att hitta på negativa historier och sin egna klubb. Gazettan i italien har en Milanredaktion och älskar Milan. Salta.
LOOK OUT!!
Förutom de engelska blaskorna finns det en del struntpratare på twitter och på tidningar. Exempel på dessa är Tancredi Palmeri och Indykalia, som i princip alltid hittar på sina historier. Tro aldrig på dessa två. Också varning på hemsidor som Goal. BeIN Sport ska man heller aldrig lita på - jag minns förra året när de skrek ut att Falcao var klar för Real. Jodåsåatt... En kopp kaffe på det?
ITK’s
Vad är en ITK? ’’In the Know’’, som de kallas, är enskilda twittrare som ibland har information som ingen annan verkar ha. Här är det ganska rörigt eftersom det faktiskt finns ITK’s som man genuint kan lita på. Ett exempel på en ITK som ibland är rejält fel ute och ibland faktiskt talar ren sanning är AFCCAMDEN. Han skrev till exempel detta den tjugonde maj: ’’Confirmed; Xhaka all done. At Colney today with his agent and partner. Expect announcement soon.’’ Vilket visade sig stämma. Dock var han rejält fel ute förra sommaren då han babblade mycket kring Benzema. Mycket svårbedömd. Det finns också GeoffArsenal som ibland har koll. Mer trovärdig än AFCCAMDEN. Det blir rentav pinsamt när dessa har fel, och AFCCAMDEN fick extremt mycket skit efter Benzemastoryn förra sommaren. Faktumet att han fortstätter dela information säger antingen att han struntar i vad folk tycker om honom och fortsätter basunera ut strunt och få retweets, eller att han faktiskt har en ingång i klubben - vilket tweeten om Xhaka verkar intyga.
Regeln som undertecknad kör på när det gäller ITK’s är: köp aldrig deras historier, bli bara lite upphetsad.
Det var en kort genomgång av de källor som ofta florerar runt på Svenska Fans och på Twitter.