Lagbanner

FA-Cup Final Countdown: D-Day - 28: Wales - Ingen bra FA-cup historia

Redaktionen fortsätter nedräkningen och landar idag på 28 dagar kvar och då tar vi oss till skräckens Wales.

19 APRIL : Wales - Ingen bra FA-cup historia

Man kan ta sig in i Cymru på många sätt. Jag har varit i "landet" ett dussin gånger och fullkomligt älskar det. Naturen, språket, lugnet, färgerna, kulturen, bergen, skogen, de vilda kusterna, slotten..ja man kan fortsätta. Fantastiskt litet område. Jag har knallat upp för Snowdonia, jag har druckit bärs i Betws-Y-Coed, jag har badat vid Llandudno, jag har besökt slottet i Caernarfon, jag har vandrat i Brecon Mountains.
Gunners däremot har inga större goda erfarenheter av Wales.Faktiskt är det så att just Wales och Gunners tangerar två stycken rejäla bottennapp, samt ytterligare en finalförlust och samtliga händelser har gått in i brittisk historia som unika.

Vi sätter oss i tidsmaskinen och landar 1927. I Maj. Platsen är Wembley och Gunners spelar sin första FA-cupfinal. Mot Walesiska Cardiff.

Det skulle på många sätt bli en historisk final. Det var första gången en FA-cup-final sändes på radio. Det var också första gången på länge som ett London-lag hade möjlighet att vinna bucklan. Endast Tottenham(hur nu det gick till?) hade vunnit FA-cupen tidigare och dominansen av lag från norr var ganska total. Det var Gunners första final. Men Herbert Chapmans lag var inte färdigt. När legendaren Chapman tog över 1925 hade han sagt att han behövde fem år för att bygga något stort. Efter endast två år hade laget inte formats och han saknade många av de klassiska spelarna. Av de spelare som under 30-talet skulle göra Gunners stort, så kan bara Joe Hulme noteras. Charlie Buchan och Jimmy Brain stod dock för anfallet och Bob John höll ihop backlinjen. Den som finalen skulle handa om dock var en walesare. Fast i Gunners tröja. Dan Lewis eller "Lewis the Milk" som han kallades, då hans far var mjölkbud, var målvakt i Gunners och född i Maerdy, Wales.
Han var oomtvistad målvakt i laget efter att den konkurrerande målvakten Bill Harper lämnat laget för att bli rikare i USA.
Matchen mot Cardiff var ingen vacker historia. Tråkig, rörig och spelad på en plan som snarare var en leråker än en plan. Det som saknades var några äldre damer och plockade betor, Men Gunners ägde matchen och fick också alla åtta hörnor. Men när det var en kvart kvar av matchen kom läget då Dan Lewis för evigt går till historien. Cardiffs kapten Keenor hittar sin ytter Ferguson på vänsterkanten. Denne går in i banan och skjuter ett skott, som går mot Lewis. Denne kastar sig mot högerstolpen och fångar bollen.
Men på något outgrundligt sätt, så glider denna under honom och retfullt över mållinjen till 1-0 för Cardiff. Mjölkbudets pojke hade givit målet till Cardiff och när domaren blåste av matchen, så förkunnades det historiska; Cardiff hade vunnit FA-cupen och än idag är detta den enda gången som bucklan lämnat de engelska gränserna. 
Tack Gunners och tack Dan Lewis.
Men den sistnämnde letade orsaker och fann att det kan ha berott på att hans målvaktströja var helt ny och otvättad. Han fick inte tag på bollen som gled på den otvättade ulltröjan och in i mål. Efter detta, så spelade inte Gunners fler finaler på många år med en ny och otvättad tröja. Samtidigt lämnade FA-cupen England.

Vi fortsätter framåt i tiden. 1992 och tredje omgången av FA-cupen.
Gunners kom från ett 1990/91, som är ett av klubbens bästa säsonger överhuvudtaget. Troligtvis bara överträffad av 2003/2004. En enda förlust i ligan - mot Chelsea - och en retlig cupförlust mot Spurs i FA-cupsemifinalen. I den tredje omgången var man lottad mot walesiska Wrexham. Så..var ligger nu det? Jo, nordväst om Birmingham, ungefär på gränsen till Wales och Cheshire - där katterna ler - och med en stadskärna som är väldigt trevlig. Jag har faktiskt druckit kaffe i staden. Wrexham kom sist i fjärde divisionen 1990/91 och räknar man placeringar, så kom de på 92:a plats. Det skiljde således 91(1) placeringar i ligatabellen från 1990/91 när lagen möttes i FA-cupen. En enkel match?
Jo, det trodde nog de flesta. Men inte riktigt.
Wrexham stretade nämligen emot. Ordentligt. De spelade bitvis brutalt på den leriga och otillgängliga planen och gjorde det väldigt svårt för Gunners. Två bussar i straffområdet förhindrade inspelen och när väl bollen damp ned i straffområdet så var det en hel skolklass av Wrexhamspelare runt bollen. Men till slut nådde Merson in med bollen till "Smiudger" Smith och det stod 1-.0 till Gunners.
Men det var ingalunda klart. I Wrexham fanns nämligen en gammal ManUnited spelare vid namn Mickey Thomas. Senare skulle han bli mera känd för bedrägerier och spelskandaler, men just den dag lade han upp en boll för frispark utanför Gunners straffområde och pricksköt in kvitteringen.
Men det slutade inte där. Ty efter att Gunners försökte återta kommandot igen, så fick Wrexham en chans till. En lång boll nådde Wrexhams ytter som hittade Steve Atkins framför mål och denne gjorde 2-1 bakom David Seaman. Sensationen var ett faktum. Lilla oansenliga Wrexham hade stått för en av de största skrällarna i FA.cupens historia. Att deras FA-cup äventyr tog slut i matchen efter..det är en annan historia.

När vi sedan landar med tidsmaskinen igen, så är vi åter igen Wales. Finalen 2001. Själv såg jag den på en bar i södra Frankrike. Liverpool tog en trippel detta år, då de tog FA-cup, "ligacup" och UEFA-Cup" och i just FA-cupen så möttes Liverpool-Arsenal. Platsen var Millennium Stadium i Cardiff. Som alla vet, så spelades finalerna i brittisk fotboll där, när Wembley byggdes om. Wales igen och Gunners åkte dit. Ljungberg inledde målskyttet med 1-0 och allt såg ju jättebra ut, men en viss Michael Owen ville mer och avgjorde matchen med två mål och Gunners förlorade cupfinalen. Plats. Wales igen.

Wales och Gunners hör således inte ihop. Mången historia och händelser hänger ihop med detta Cymru. Det är dock en del av Gunners härliga FA-Cup historia. Gunners var således det första laget som tillsåg att bucklan lämnade landet och var också det försla laget att spela en final utanför England. Något för historiebitaren helt enkelt.
 

Magnus Falk2014-04-19 13:40:00
Author

Fler artiklar om Arsenal