Lagbanner
Falkens Funderingar 21 Augusti 2021-Om filosofi och lagbygge

Falkens Funderingar 21 Augusti 2021-Om filosofi och lagbygge

Man kan fundera på om man skall tillgripa några av 1900-talets filosofer som Schopenhauer, Heidegger, Husserl eller författaren Jean-Paul Sartre. Kanske Franz Kafka kan läggas fram som variant. Pär Lagerkvist pratade om sin ångest som arvedel. Det handlar om känslan man bär när man långsamt går in mot en match mot Chelsea. Inte enkom Chelsea utan känslan man bär på i kroppen när man ser hur Arsenals trupp byggs. Legobit-för-legobit, förhoppningsvis med en stor masterplan bakom, likt Bo Bergmans Marionetter, som hänger i en tråd från en ådrig hand i herrans sal. 
Mikél Arteta har under fredagen plockat in Ödegaard och Ramsdale och två stora frågetecken under sommaren har förhoppningsvis ändrats till utropstecken. Man tittar på truppen nu och känner en blandning av förhoppning och ångest. Filosofen Martin Heidegger, en av 1900-talets mest svårförståeliga filosofer, som pratade om existensialismen, vår plats på jorden, hur vi skall se på varandra och om vi överhuvudtaget existerar menade i en av sina pamfletter om människans potential"Anyone can achieve their fullest potential, who we are might be predetermined, but the path we follow is always of our own choosing. We should never allow our fears or the expectations of others to set the frontiers of our destiny. Your destiny can't be changed but, it can be challenged. Every man is born as many men and dies as a single one".. 
Nu var tyske filosofen Heidegger ingen fotbollsspelare, tränare eller expert utan klurig och tänkvärd, men jag kan inte annat än att fundera på detta en stund och tro på att laget och spelarna verkligen kan lyfta sig från den mindre depressiva stämningen som rått kring laget efter 0-2 mot Brentford, kaskader och trummande av transferrykten, illasinnade uttryck på sociala media och en kakafoni av ljud som växer till ett rop som vill sparka Artéta, Edu och resten. Jag kan inte påstå att jag är en av dem som prompt vill att spanjoren skall stanna vid rodret, men samtidigt tittar jag på exempelvis Jürgen Klopp, som gavs några år att skapa ett lag som sedan vann Champions League och ligatitel. Rom byggdes inte på en dag, sade man redan på 1100-talet i olika uttryck och det är ett levande uttryck, som verkligen beskriver Arsenals väg mot en storra position än den de har idag. 

Har laget blivet ansenligt mycket bättre sedan nu Ödegaard och Ramsdale kom in?
Möjligen.
Flera s.k "pundits" som Martin Keown, Gary Neville, Rio Ferdidand och en fullständigt sjövild Jamie O'Hara(som likt Piers Morgan säger saker för att synas och utan sans och vett..å andra sidan så spelade han i Spurs..) menar alla att Arsenal har värvat spelare som mer breddar än förstärker laget. Jag kan förstå hur de tycker, men när man tittar på klubben och laget med förstoringsglas så behöver man inte får radikal Kafka-ångest. Om man tittar på laget utifrån och med några års perspektiv, så finns det en hel del positiva saker att ta med. Man behöver inte anamma den gamle tyske också verkligen svårbegriplige filosofen Schopenhauers ultrapessimistiska tankar om människan" A man is never happy, but spends his whole life in striving after something that he thinks will make him so; he seldom attains his goal, and when he does, it is only to be disappointed; he is mostly shipwrecked in the end, and comes into harbour with mast and rigging gone. And then, it is all one whether he is happy or miserable; for his life was never anything more than a present moment always vanishing; and now it is over."--utan blicka framåt och se det positiva. Schopenhauer hade nog behövs slå några straffar i sin ungdoms Gdansk för att fatta att Arsenals lag nu ger upphov till en del hurra-rop. 
Om man startar med Arteta, så har han fått en hel säsong med ledning, lag, matcher, spel i olika cuper, problem, möjligheter, lycka, glädje, krtik och förhoppning. Kan man tro att det ger honom en del erfarenhet som han har nytta av? Naturligtvis. 

Målvakterna Leno och numera Ramsdale skulle jag tillsammans med Chelsea och ManUnited klassa som ligans bästa duo. Här finns en mycket duglig Leno, som i sina bästa stunder är en av ligans bästa oich så en 23årig hungrig målvakt bakom, Klara framsteg. Bara de lär sig kommunicera med fyrbackslinjen.
Här kommer en av utmaningarna nämligen.
För att få ihop en spelande backlinje behöver man spela ihop den eller värva spelare som enkelt glider in i den. Misstänker att Arteta gärna startar med Bellerin,White, Gabriel och Tierney. Nu kan möjligen spanjoren försvinna under de nästkommande veckorna, men backlinjen kommer att vinna på att veta att Gabriel Magahaës, Pablo Mari och Cedric Soares alla har fått ett helt år ihop. Tierney utan skador är en av ligans bästa ytterbackar och Ben White är en bra mittback, så är det bara. Nu skall dessa spela ihop sig. Det kommer att ta några matcher, men sedan sitter det förhoppningsvis. Lägg på Holding, Chambers och möjligen Maitland-Niles, ja, det ser inte för oävet ut. 

Martin Keown förstod inte varför Ödegaard skulle in. Han och ESR spelar ju hyfsat lika. Keown menade att det skulle värvas en defensivt spelande mittfältare. Jag är inte övertygad för att jag tror att i kvartetten Sambi Lokonga,Xhaka,Thomas Partey och Mohammed Elneny kan skapas en bra harmoni. Sambi Lokonga behöver några matcher till, Xhaka har fått förtroende och Thomas Partey- har ni glömt att han höll på under 20/21 att hela tiden komma tillbaka från en skada. Jag tror att 21/22 kan bli ett lysande år för honom.
Offensivt finns mängder av möjligheter. Bara namnen Saka, ESR, Ödegaard och Pepe ger ju en skaplig intressant möjlighet. ESR får ett helt år, Pepe var stundtals mycket bra 20/21, Ödegaard injicerar kraft och i Bukayo Saka har vi en av Englands bästa unga spelare. Sedan Martinelli, Aubameyang, Lacazette och Willian, Kasta in Nketiah och Balogun i den cirkusen. 
Jag tycker ändå att Artétas vy på laget börjar att ta form. Man glömmer ofta bort att spelare tar ett tag att hitta sina roller. De köps in för dyra pengar, det hänger önskan, vilja och förhoppning på deras axlar och när de inte direkt presterar börjar medier, publik och de själva undra. Jag tror inte på något ligaguld, men med detta laget finns klara topp-sex-ambitioner och väl där..vem vet?
Winston Churchill sade "A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.". Nu samlar vi ihop detta, Gunners och rullar igång det. 

Magnus Falk2021-08-21 09:30:00
Author

Fler artiklar om Arsenal

Summan av året