Lagbanner
Gästkrönika: Kontakt
Gästkrönikören Mikael skriver om ämnet kontakt

Gästkrönika: Kontakt

November har passerat och eftermälet är en skadeskjuten spelartrupp som verkar vara stöpt i samma form som tidigare upplagor. London Colneys gräs verkar bestå av betong och att det tidigare låg en keltisk begravningsplats på exakt samma plats är mer ett faktum än en myt. Kanske är det Wengers otidsenliga träningsupplägg som orsakar skador eller är det så att Steve Bould och Pat Rice genom alla år väntat på spelarna i omklädningsrummet med cricketslagträ knogjärn? Eller kan det vara så att de kom

Thierry Henry har berättat om hur förbannat trött han blev på att gång efter annan bli nersparkad utan att domaren blåste så att han tillslut började förstärka sina fall. Domare har fått sig en skopa ovett från bland annat Wenger som tyckt att hans spelare inte får tillräckligt skydd och han ville mer än gärna visa upp Alex Hlebs ben som mer eller mindre såg ut som ett leopardskinn av nya och gamla blåmärken. På andra sidan stod de som tyckte att nog tusan ska man väl få sparka på spelare som håller på att springa ifrån en? Fotboll är en kontaktsport.
 
Kontakt, det kanske enskilt mest fördummande ordet som används av pundits, experter och tyckare inom fotboll. I takt med att filmningarna och anklagelserna mot enskilda spelare ökade, grävdes det allt djupare efter bevis att vissa spelare faktiskt inte filmade utan att det fanns kontakt. Kontakt nog för att kasta sig handlöst för att uppnå meta-kontakt med marken. Rättfärdigandet av företeelsen borde ha varit att om man inte skadade sig vid minsta lilla beröring så ska man nog allt kunna skrapa knäet ordentligt nog för att det ska bli frispark. Tillsammans med ”PK” är ”kontakt” ordet som verkligen får det att krypa i kroppen på mig. Lustigt nog är båda orden av samma innebörd väldigt ofta, om än i olika sammanhang, en ursäkt för ett tröttsamt och tvivelaktigt beteende. Så fort en spelare faller i eller i närheten av straffområdet så måste det finnas kontakt. Graden av kontakten är dock oväsentlig, vilket gör det hela bisarrt. Ska inte en man (ja, det filmas mycket mindre i damfotboll) i sin bästa fysiska form klara av att stå på benen vid minsta beröring?
 
I hobby-journalistikens anda vill jag ändå gräva lite i det hela och sätta lite perspektiv på det. Inte för att det är aktuellt i någon större mening men för att det är spännande hur det ibland diskuteras. Första fallet (pun not intended) är när Robbie Savage, knappast känd för att lägga fingrarna emellan, och Alan Shearer, killen som alltid sätter i USB-stickan på första försöket, pratar om kontakt. (https://www.youtube.com/watch?v=EpIYyhXcKRw) Det är lite svårt att hänga med i videoklippet eftersom båda två verkar ha varit ute och sparkat boll när det var retoriklektioner i skolan. Savage tycker att man ska filma om det är kontakt, om det nästan är kontakt, om man tror att det blir kontakt samt att man både ska bli belönad och bestraffad dvs. straff/frispark för den påstådda eller verkliga kontakten samt gult kort för den påföljande filmningen. Shearer påpekar att fotboll är en kontaktsport. Savage kontrar senare, helt i enlighet med sin logik, med att Chelseas spelare får kort när de filmar men inga straffar. Ridå.
 
För att göra det lite mer intressant har Shearer åsikter om en situation som inträffade för inte så längesedan. Då hoppade Loïc Remy över en målvakt, undviker därmed kontakt men lyckas trots ett gott försök inte riktigt att stå på benen. På grund av att Remy försöker att vara ärlig propagerar Shearer i MOTD för att han ska få straff. Kontaktsporten fotboll ska den här gången belöna de som undviker essensen i sporten.
 
Sen finns det naturligtvis motpolen när det blir lite för mycket kontakt. Motpolen representeras den här gången av Dan Smith, Ryan Shawcross och Martin Taylor. Tre helt vanliga engelska killar som har för vana sparka benen av Arsenalspelare. Att de kan bete sig lite hur som helst på en fotbollsplan är väl inget konstigt och under den fysiska aspekten av spelet vandrar de lite tyst ända tills någon råkar få ett skenben separerat från resterande lekamen. Det mest intressanta är väl egentligen stödet som visades för Shawcross efter hans tackling på Aaron Ramsey. Först och främst blev Shawcross väldigt upprörd och ledsen, jag menar, vem kunde visste att benet bara går av när någon med dobbskor hoppar på det? Kanske Francis Jeffers? Att Arsenalfans blev arga kan ju tyckas naturligt och det piggar väl inte upp Ryan så varför inte belöna honom (samma dag) med en landslagsplats? Sen rycker Stokes spelare ut till hans försvar och så även klubbledning och i efterhand är det väl rimligt att bua ut Aaron Ramsey varje gång han sätter sin fot (ha! pun intended!) på Britania. Om inget annat så ska Stokefansen ha en eloge för sitt engagemang. Klarar man inte lite kontakt så kan man söka sig till varmare breddgrader.
 
När jag tänker på onödig kontakt så tänker jag direkt på två incidenter. Det är två situationer som kategoriseras under samma fenomen, i det här fallet småknuffar utanför planen efter att bollen täckts ut. Första gäller Debuchy som blir helt onödigt knuffad av Arnautovic som spelar i… taaadaaaa Stoke. Påföljden uteblev och Debuchy skadar sig givetvis. Den andra situationen är Sanchez inblandad i. En Norwichspelare knuffar ner Alexis i kameragropen, påföljd? Ingen. Att det här stör mig något så vansinnigt mycket är en underdrift. Du kan slänga dig hur som helst på planen vid minsta beröring men om du blir utknuffad i ingenstans så är det ok?
 
Ett avslutande exempel på den här texten får ges till Coquelin och matchen mot Crystal Palace i augusti. I tre situationer försöker Palace spelare få honom utvisad genom att helt enkelt slå bollen förbi honom och lägga sig vid minsta beröring. Efteråt kommenterades det hela att han hade tur som inte fick ett rött kort. Jag må vara väldigt enögd men tittar man på kontakten i dessa situationer är den så minimal som den bara kan bli. Spelare som tränar varje dag måste i rimlighetens namn klara av att stå upp när de blir kittlade i armhålan. Anledningen till att kort överhuvudtaget är på kartan är för att situationerna skulle räknas som spelförstörande. Skulle denna regel tillämpas lite oftare hade man kanske äntligen fått se spelare få kort för verbala attacker mot domare, att springa iväg med bollen vid frisparkar och inkast samt när Seb Larsson håller på att kvävas av ilska för att någon tar bollen av honom.
 
Som grädde på moset (dags att pröva den kombon snart!) så kan man lyssna till Ray Parlour om en provtränande Kolo Toure (https://www.youtube.com/watch?v=e3zHiv0W-nI) som verkar gått över lik för att få ett kontrakt. Inte dumt alls.
 
Mikael Wellershaus el. meque på forumet.

Mikael Wellershaus2015-12-12 11:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal

Summan av året