Lagbanner
Gewiss Stadium, 2024-09-19 21:00

Atalanta - Arsenal
0 - 0

Inför: Atalanta - Arsenal
Den rödvita resan mot finalen i München tar sin början i Bergamo.

Inför: Atalanta - Arsenal

Ett alltjämt skadeskjutet Arsenal sparkar i gång sitt europeiska cupspel med en resa till Bergamo för att ta sig an de regerande Europa League-mästarna Atalanta.

Atalanta

En gång i tiden var det Glenn Strömbergs Atalanta. Nuförtiden är det sannerligen Gian Piero Gasperinis Atalanta. Den sextiosexårige managern har rattat laget i drygt åtta år och har under den perioden förändrat klubben i grunden. Atalanta var en provinsklubb med en fin akademi men som mest åkte jojo mellan Serie A och Serie B under lång tid innan Gasperini kom in i bilden. Numera är Atalanta en etablerad italiensk toppklubb som kontinuerligt utmanar om bucklorna såväl nationellt som internationellt. Under våren kom den stora kröningen på Gasperinis fantastiska arbete när klubben vann sin första europeiska titel någonsin genom att besegra Bayer Leverkusen i Europa League-finalen. De var faktiskt det enda laget i Europa som lyckades vinna mot Xabi Alonso och Granit Xhakas Leverkusen under förra säsongen. I lagets sedvanliga trebackslinje hittar vi förutom den svenska landslagsförsvararen Isak Hien även Sead Kolasinac. Mesut Özils forne livvakt som skrämmer skiten hur knivbeväpnade rånare med bara nävarna. Bosniern var även en del av det Arsenal-lag som vann FA-cupen 2020. Atalanta saknar anfallsstjärnan Gianluca Scamacca som är knäskadad och även lagkapten Rafael Tolói såväl som den engelska försvararen Ben Godfrey dras med skadebekymmer.

Arsenal

Det är alltjämt en skadedrabbad trupp som Mikel Arteta förfogar över för tillfället. Frånvarosituationen har dock ljusnat något sedan derbysegern mot Spurs i söndags. Declan Rice var avstängd då men är nu tillgänglig och nyförvärvet Riccardo Calafiori har också tränat för fullt de senaste dagarna och verkar vara redo för spel igen. Bukayo Saka haltade av senast men verkar vara okej. Arsenal saknar dock fortfarande Takehiro Tomiyasu, Oleksandr Zinchenko, Kieran Tierney, Mikel Merino och framför allt lagkapten Martin Ödegaard. Jag tror att Arteta kommer att mönstra en elva som påminner väldigt mycket om den vi såg under helgen. Rice borde gå rakt in i laget men i övrigt lär vi inte se några stora förändringar. Det är möjligt att Jurriën Timber vilas och då finns till exempel Jakub Kiwior som alternativ. Gabriel Jesus och Raheem Sterling är också möjliga startspelare om Arteta väljer att rotera i sista tredjedelen men min gissning är att båda påbörjar matchen på bänken. Det blir en balansgång och en utmaning för Arteta att välja väg ikväll. Givetvis vill Arsenal ha med sig ett bra resultat hem till norra London men det omöjligt att inte snegla lite mot vad som komma skall på söndag. Nämligen den tidiga seriefinalen på bortaplan mot Manchester City på söndag.

Matchen

Jag tror att det här kommer att bli en väldigt jämn match och att det kommer att finnas likheter mellan den här drabbningen och derbyt. Atalanta kommer förmodligen, åtminstone inledningsvis, att ha mycket boll och det tror jag inte att Arsenal har något emot. Den som förväntar sig att se ett Arsenal som åker till Gewiss Stadium och forsar på framåt tror jag kommer bli besviken. Det tror jag varken Arteta vill eller något som Atalanta för den delen kommer att tillåta. Arsenal har visat upp en fullständigt fantastisk bortaform nationellt. Tio segrar och ett kryss under årets elva bortamatcher i ligaspelet. I Europa har det dock sett helt annorlunda ut. Förra säsongen återvände Arsenal hem med tre poäng vid blott en av sina fem bortaresor. Jag tror inte att det blir någon seger för Arsenal den här gången heller även om jag såklart hoppas på det. Mitt tips är ett målsnålt kryss och det tror jag faktiskt att båda lagen i förlängningen kommer att vara ganska nöjda med. Det är, såvitt jag vet, första gången i turneringens historia som Champions League spelas på en torsdag. Undertecknad hoppas innerligt att det även är sista gången. Det här är en speldag som är vigd för perifera klubbar som Spurs i den europeiska klubbfotbollens undervegetation och bör så förbli. Nog om det. Matchstart 21:00 ikväll.

Alla till Bergamo,

COYG!

Ola Regen@Ola_Regen2024-09-19 11:35:00
Author

Fler artiklar om Arsenal