Lagbanner
Emirates Stadium, 2024-10-22 21:00

Arsenal - Shakhtar Donetsk

Inför Arsenal-Shakhtar Donetsk

Inför Arsenal-Shakhtar Donetsk

Det är bara att skaka av sig förlusten i lördags och sikta på revansch och tre nya poäng till Champions League-tabellen. På tisdagskvällen väntar ukrainska Shakhtar Donetsk hemma på Emirates.

Det var de små tillfälligheterna som avgjorde borta mot Bournemouth. Men tänk då på att det var Arsenals första Premier League-förlust på bortaplan under hela kalenderåret 2024 - och den kom alltså en bra bit in i oktober. Det är inte tillfälligheter att bygga upp en sådan svit. Värt att påminna sig om.

Efter oavgjort borta mot Atalanta och vinst hemma mot PSG är Arsenal favorittippat att vinna mot Shakhtar Donetsk som i sin tur inlett med oavgjort borta mot Bologna (0-0) och förlust hemma mot Atalanta (0-3).

Om matchen

Det finns fortsatta frågetecken i truppen. Kan Saka spela, kan Timber spela? Får Nwaneri chansen från start eller åtminstone ett längre inhopp? På måndagens presskonferens antydde Arteta att både Saka och Timber kan vara aktuella för spel men Ödegaard har fortsatt en bit kvar.

Hos motståndarna kretsar mycket kring Georgiy Sudakov, som omgärdas av flyttrykten till exempelvis Arsenal. I ligaspelet har den offensive mittfältaren gjort sju mål och tre assists på nio omgångar. 

Spelare vi minns

Vad hade det blivit av Eduardos Arsenal-karriär om det inte vore för benbrottet borta mot Birmingham i februari 2008? Nu blev det 17 mål på 59 framträdanden och därefter över 50 mål i Shakhtar-tröjan.

Willian och Mkhitaryan är ett par andra spelare som representerat båda klubbarna.

Tidigare möten

När klubbarna senast möttes i Champions League 2010 gjorde nämnde Eduardo mål i båda gruppspelsmatcherna. Han tröstmålade när Arsenal vann hemma med 5-1 (mål av Song, Nasri, Fabregas, Wilshere och Chamakh) men i returen vann Shakhtar med 2-1 och därmed gruppen före Arsenal.

Patrik Nyström2024-10-21 20:16:00

Fler artiklar om Arsenal