Lagbanner
Villa Park, 2024-08-24 18:30

Aston Villa - Arsenal

Inför Aston Villa-Arsenal: dags för revansch
Skriver Havertz in sig i målprotokollet igen?

Inför Aston Villa-Arsenal: dags för revansch

Måtte revanschlusten lysa när The Gunners springer in på Villa Park på lördag. Efter två raka förluster och 0-3 i målskillnad mot Aston Villa förra säsongen är det dags för seger mot förre tränaren Unai Emery.

Det bästa vore kanske att förtränga men det var ju ändå så att vi hade den där dystra veckan i april. Hemma mot Aston Villa åkte vi på den enda ligaplumpen i det annars så lysande ”efter Dubailägret-protokollet”. Vi släppte till två avslut på mål, i 84:e och 87: minuten, och förlorade med 0-2. Några dagar senare blev det respass i Champions League mot en Bayern München-upplaga som vi ärligt talat skulle ha slagit ut.

Nu är det dags att återställa ordningen.

Läget i Arsenal

Premiärnerver men tre poäng i bagaget efter Wolverhampton förra helgen. Det kan bli samma startelva nu men några frågor finns förstås. Får Martinelli fortsätta före Trossard? Vågar Arteta köra Zinchenko eller får vi se Timber från start? Eller kastas Calafiori in i hetluften? Får Partey fortsatt förtroende eller är han på väg ur startelvan?

Merino lär presenteras på arsenal.com när som helst. Nketiah ryktas nu vara på väg till Nottingham och flera klubbar rycker i Ramsdale.

Rice klarade inte av att fullfölja premiären men det verkade vara kramp som spökade. Tomiyasu och Tierney är fortsatt borta med frågetecken för Vieira. På fredagens presskonferens antydde Arteta att Timber ska matchas försiktigt in i laget. 

Läget i Aston Villa

Efter en fin fjolårssäsong väntar nu Champions League-spel och det har hänt en del i spelartruppen. Klubben förlorade Douglas Luiz till Juventus och ersatte med Amadou Onana från Everton. Onana skrev in sig i målprotokollet redan i premiärsegern över West Ham. Utöver det fick klubben en fin slant för att släppa Diaby till Saudiarabien.

I veckan har Moreno skickats på lån till Nottingham och Martinez förlängt sitt kontrakt.

Premiären vanns borta mot West Ham sedan inhopparen Duran avgjorde i 79:e minuten. Cash utgick skadad och det är oklart om han finns med i startelvan. Kamara, Mings och Olsen finns på skadelistan sedan tidigare. 

Historiskt kapitel

Klubbarna har mötts 203 gånger. Arsenal har vunnit 87, kryssat 45 och förlorat 71 av dessa.

Första drabbningen skedde 1904. Woolwich Arsenal vann med 1-0 inför 7 500 åskådare. Största segern kom 1935 när Arsenal vann på bortaplan med 7-1. Alla bortamål gjordes av Ted Drake som var en ribbträff från att göra ett åttonde. Arsenal vann ligan den säsongen och Drake kom upp i 42 ligamål.

Ett gäng spelare har genom åren representerat båda klubbarna. Två starka Arsenalprofiler som Paul Merson och Martin Keown hann göra avtryck även i Aston Villa, inte minst Merson som förde klubben till FA-cupfinal 2000 och blev framröstad till årets spelare. Detsamma går inte att säga om Robert Pires som mot slutet av karriären gjorde nio framträdanden för klubben innan han släpptes på fri transfer.

Martinez står numera mellan Aston Villas och inte Arsenals stolpar samtidigt som Unai Emery kör taktiksnacket i Aston Villas och inte Arsenals omklädningsrum.

Matchen

Helt klart väntar en tuff uppgift mot ett Aston Villa som möter sin hemmapublik för första gången den här Premier League-säsongen.

Det är svårt att dra för stora växlar av lagens premiärmatcher, däremot kan vi luta oss mer mot att Arsenal går in i matchen med starkt bortafacit i allmänhet och mot Aston Villa i synnerhet. Under Premier Leagues historia har vi inte vunnit mer någon annanstans än just på Villa Park. Under de senaste två säsongerna har vi bäst bortafacit av alla klubbar och inför lördagens drabbning har vi 8-1-0 på de senaste nio bortamatcherna i ligan. I sju av dessa höll vi nollan.

Jag tippar 0-2.
 

Patrik Nyström2024-08-23 13:00:00

Fler artiklar om Arsenal