Lagbanner
Etihad Stadium, 2024-09-22 17:30

Manchester C - Arsenal
2 - 2

Inför: Manchester City - Arsenal

Inför: Manchester City - Arsenal

Från Bergamo reser Arsenal nästan direkt till Manchester för årets viktigaste möte. Manchester City är laget som väntar på Etihad Stadium i en stekhet seriefinal.

Det var ingen sprakande insats Arsenal stod för i torsdags när man åkte till Bergamo för att möta Atalanta i sin Champions League-premiär. Slutsiffrorna skrevs till 0–0 men det var nog Arsenal snarare än Atalanta som var nöjdast med det resultatet. Framför allt med tanke på att Atalantas Retegui missade från elva meter tidigt i den andra halvleken. Men också för att Arsenals kreativitet eller kvalité i bollinnehavet var långt ifrån tillräcklig. När highlightsen rullade efter matchen var det endast en frispark från Bukayo Saka och ett skott av Martinelli som seglade högt över ribban som visades i rutan. 

Precis som i matchen mot Tottenham såg Arsenal väldigt uddlösa ut i den sista tredjedelen. Givetvis är båda dessa möten inte av den lättare sorten. Ett North London Derby är alltid ett North London Derby och att plocka tre pinnar i Bergamo är inte heller en enkel uppgift. Men känslan är att Artetas inställning har varit att backa hem, prioritera defensiven och låta det kännas okej att inte styra majoriteten av matchen. När bollinnehavet är mindre och Martin Ödegaard inte är på plan så kommer chanser däremot inte lika ofta. Rimligtvis kommer det inte bli många fler i den här matchen. 

För även i den här matchen tror jag Arteta vill att laget ligger rätt i sina positioner och låta City styra majoriteten av matchen. När man saknar några av sina bästa spelare så är det just det spelet man kanske måste spela ifall man möter Manchester City på bortaplan. Men utan viljan att gå framåt kommer detta sluta i ett magplask. Arsenal måste fortfarande åka till Islands och visa att ambitionen någonstans är att vinna. 

Skadeläget

En ljusglimt är däremot att Declan Rice återvänder efter sin avstängning vilket är helt avgörande i den här matchen. Dessutom är Calafiori också tillbaka efter sin skada från landslagsuppehållet. För Manchester Citys del ser skadeläget bättre ut än för Arsenal där Nathan Aké och Oscar Bobb är de enda som sedan tidigare befunnit sig på skadelistan. Men i Champions League-mötet mot Inter fick Kevin De Bruyne en smäll och klev av i halvtid. Pep Guardiola har inte uteslutit belgaren men det finns en stor risk att han missar matchen. 

Trots att vi bara är framme vid den femte omgången så krävs det nästan minst ett oavgjort resultat för att Arsenal ska ha en realistisk chans att utmana om titeln. Med Citys försprång på två poäng kan de redan efter denna omgång utöka det försprånget till fem. Ett försprång som man nästan kan räkna med att City inte kommer släppa taget om. 

Trots skadorna, det tajta matchandet och den tredje raka bortamatchen, så måste Arsenal ha med sig ett resultat från den här matchen. Nu kör vi!

Matchstart 17:30 på söndag, COYG!


 

Jacob Olin Karlsson2024-09-21 14:36:00
Author

Fler artiklar om Arsenal