Lagbanner

Jakten på supertalangen Chidozie Obi-Martin

Varje år brukar ha en transfersaga, 
Härom året var det Folarin Baloguns vara och icke vara. Det var Declan Rice och skrällen Kai Havertz. 
Det dyker upp något som medierna slår sina klor i och sedan rullas det i etern som en nedslagen cowboy rullas i tjära och fjädrar. En kataklysm av inlägg förväntas och under sommaren står man antingen förbluffad eller högeligen nöjd och nynnar på en glad sång.
Denna sommars transfersaga är förmodligen någon annan än Chidozie Obi-Martin, men denne supertalang är på allas läppar efter en säsong i U18, som slagit alla rekord. 20 matcher i U18 gav hela 32 mål. Helt osannolikt och hans 10 mål på LIverpool i U16 var ytterligare en bedrift. Under U17-Em ledde han Danmarks lag med två mål och då han fyller 17 år detta år så är det läge att fundera på nästa steg. 

Han är omsvärmad. Det rycks i honom från flera håll. Dortmund, Juventus och andra prominenta klubbar har ögonen på Arsenal-fostrade talangen opch naturligtvis vore det självklart att han skall stanna i klubben, men gör han det?
Obi-Martin har varit känd som en stor talang tidigare, men till hans fördel i U18 har ju varit att han är fullvuxen och både större och starkare än många av sina motståndare. Det har sett väldigt enkelt för honom att göra mål. Det sagt; danskfödde gossen är en supertalang och ett hett villebråd. 
Arsenals chanser är goda, men samtidigt beror det på vilken plan som Mertesacker lyfter fram för honom. Vis av erfarenhet från klubben så är Mikel Artéta oerhört trög när det gäller att lyfta in ungdomar i matcherna. Reuell Walters var ett mönsteralternativ. Satt han på bänken ett dussin gånger och inte fick en minut? Inte ens när laget ledde med 4-0, så gav man honom några minuter. Ethan Nwaneri är ett lysande undanag, men trots att han ses som något exceptionellt så gavs han bara en kvart under fjolåret. Charles Sagoe Jr var ett konstigt undantag i någon cupmatch. 

Detta analyserar naturligtvis spelare som är talangfulla. Amario Cozier-Duberry sågs som en "Saka light", men gavs bara bänkplatser och lämnade nu klubben. Chidozie Obi-Martin kan mycket väl göra samma sak, beroende på hur äregirig han är. Han kan mycket väl försvinna nästa säsong eller fortsätta utvecklas med speltid hos U18/U21 och träna med A-lag. Någon bänkplats och kanske hoppas på några minuter i Carabao Cup. Eller också ser han på hur Artéta behandlat sina talanger de senaste tre åren. En bråkdel minuter har givits och man kan naturligtvis kritisera detta och samtidigt buga sig för det faktum att Gunners återigen är en maktfaktor. Så är Artéta fel? 
Hursomhelst, den unge superjuvelen Chidozie Obi-Martin från lilla staden Glostrup i Danmark kommer att ha en intressant framtid. Är den hos Arsenal eller någon annanstans?

 


 

Magnus Falk2024-07-06 10:06:00
Author

Fler artiklar om Arsenal