Lagbanner
Gewiss Stadium, 2024-09-19 21:00

Atalanta - Arsenal
0 - 0

Mållöst i Bergamo
David Raya stal showen med en dubbelräddning som vi aldrig glömmer.

Mållöst i Bergamo

Atalanta och Arsenal delade på poängen under premiäromgången av Champions League. Ett kryss som nog bortalaget är mest nöjda med dagen efter sammandrabbningen.

Första halvlek

Arsenal gjorde två förändringar i jämförelse med segermatchen i derbyt mot Spurs i söndags. Declan Rice gick som förväntat rakt in i elvan i stället när han återvände efter sin avstängning och Gabriel Jesus fick chansen från start i stället för Leandro Trossard. Det var bortalaget Arsenal som öppnade piggast och skapade faktiskt en del tryck mot Atalantas mål under matchens inledning men Atalanta åt sig tålmodigt in i matchen. Närmast ett ledningsmål kom Bukayo Saka med en listig lågt slagen frispark som Marco Carnesecchi i hemmaburen fick sträcka ut sig ordentligt på och som även Gabriel Jesus var nära att raka in på returen. Mållöst i paus kändes dock både rimligt och rättvist.

Andra halvlek

Båda lagen var intakta när den andra akten sparkade i gång. Atalanta skruvade dock upp tempot ganska omgående och klev även upp allt högre i sin press. Arsenal blev avvaktande och en aning försiktiga och känslan var under egentligen hela halvleken att det var Atalanta som låg närmast ett ledningsmål. Den stora chansen dök upp redan i den femtioförsta minuten när Trossards brorsa blåste straff för Atalanta. Thomas Partey sålde sig först alldeles för billigt och var sedan klumpig i boxen. Inte den mest solklara straffsituation en någonsin sett men heller inget uppseendeväckande beslut. Fram mot straffpunkten steg den italienska landsanfallaren Mateo Retegui men det var inte han som skulle bli den stora frontfiguren under den här kvällen. David Raya kastade sig först kvickt åt höger och lyckades avvärja straffen men returen studsade rakt ut i gapet för en fri nick mot ett mer eller mindre öppet mål för den revanschsugna Retegui. Raya lyckades dock på något obegripligt likt en speedad superhjälte studsa upp från linjen och även få en hand på nickreturen innan bollen passerade mållinjen. En på alla sätt fullständigt makalös dubbelräddning. En modern klassiker. En av de bästa räddningar som jag någonsin sett, menade Mikel Arteta efter matchen. Gabriel Martinelli fick sedan en fin chans ifrån en misstänkt offsideposition men lyfte bollen över. Inbytte Juan Cuadrado sköt ett par halvfarliga distansskott för hemmalaget. Det var egentligen den hela. En poäng i premiären i en riktigt tuff bortamatch. Gott så. Hem till norra London med andan i halsen och ladda om inför söndagens seriefinal.

Spelarbetyg (enligt följande skala):

1 = Underkänd
2 = Godkänt
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass
6 = Henry

David Raya – 5
Stabil insats som toppades av med en dubbelräddning som vi aldrig glömmer. Yttersta världsklass!

Ben White – 3.5
Pigg offensivt under den första halvleken men mattades under den andra. Som vanligt stabil dock.

William Saliba – 4
En fantastisk glidtackling i andra halvlek och i övrigt lika stadig som vi är vana att se honom.

Gabriel – 4
Måste vara hopplöst att stångas mot vår brasilianska best i boxen.

Jurriën Timber – 3.5
Inte lika framträdande som i söndags men ännu en fin insats. Börjar bli ordentligt varm i kläderna nu. Äntligen!

Declan Rice – 3.5
Höll ihop mittfältet på ett föredömligt sätt men var ovanligt oskarp vid de offensiva fasta situationerna.

Thomas Partey – 2
Gjorde en helt okej match men har inte riktigt benen för att spela flera matcher på en vecka längre känns det som. Det märktes tydligt vid straffsituationen. Det där hade han löst på ett annat sätt för ett par år sedan.

Kai Havertz – 4
Jobbade återigen oerhört hårt i båda riktningarna. Ovärderlig för Artetas systematik. Framförallt i Ödegaards frånvaro.

Bukayo Saka – 3
Nära med en frispark i första halvlek men i övrigt ganska anonym. Han är alltid bra men mindre involverad än vad han brukar vara. Förmodligen den som påverkas mest när Ödegaard inte spelar.

Gabriel Martinelli – 3
Gör ett hästjobb i båda riktningarna men det vill sig inte riktigt i de avgörande lägena. Sparar baljorna till helgen? Vi hoppas det.

Gabriel Jesus - 2.5
Gjorde sin första start för säsongen och det märktes. Slet som satan på topp men hittade aldrig riktigt rytmen eller timingen.

Leandro Trossard – 3
Arsenal såg lite farligare ut i offensiven med Trossard på planen.

Jorginho – 3
En stabiliserande faktor sista halvtimmen

Raheem Sterling – 2.5
Ville mycket men det märks att han inte riktigt är inspelad i systemet än.

Riccardo Calafiori - 3
Återvände till stöveln och såg fräsch ut i sin comeback.

Ola Regen@Ola_Regen2024-09-20 22:14:00
Author

Fler artiklar om Arsenal