Aston Villa - Arsenal
1 - 0

Marginalerna var avgörande när Arsenal åkte på säsongens andra förlust

Fotboll är fotboll – som innehåller tur, marginaler, och VAR… I en match som hade kunnat sluta hur som helst var Arsenal det laget som hade allt emot sig, när man blev besegrade mot Aston Villa på Villa Park.

Aston Villa gick som väntat ut i högt tempo direkt från start, något som skulle bära frukt. Redan i sjunde minuten kunde John McGinn göra 1-0 efter ett rappt anfall längs högerkanten.
Målet kom som en väckarklocka för Arsenal som såg avslagna ut från start. Efter tio minuter spelade började Arsenal dominera bollinnehavet och skapa chanser.

Saka, Jesus och Martinelli kom alla till bra lägen, men det var Martin Ödegaard som borde ha skjutit dit kvitteringen. Efter fint förarbete av Havertz och Jesus fick norrmannen fritt skottläge från nära avstånd, men Martinez i Villa-målet kunde avvärja.

Genom hela andra halvlek jagade Arsenal en kvittering medan Aston Villa satsade på kontringar. Arsenal som kollektiv, men framförallt Ödegaard kunde, och borde ha gjort mål även i andra, men skärpan fanns inte där.

Vi trodde dock att kvitteringen kom – men VAR hade annat att säga till om. Bollen slås mot bortre stolpen och Kai Havertz som är tätt markerad av Matty Cash. Bollen studsar fram och tillbaka mellan spelarna innan Havertz petar in kvitteringen, men domaren blåser bort målet för hands. På reprisbilderna kan vi se att bollen först tar på Cash hand, innan den snuddar vid Havertz hand. Konstigt nog hade domaren redan i realtid blåst för hands, 30 (!) meter ifrån situationen och VAR kunde inte “clear and obvious” ändra beslutet.

Arsenal skulle aldrig komma närmare än så innan svaga fem minuter var tillagda och den andra förlusten för säsongen var ett faktum.
En bra prestation i 75 minuter räckte inte idag. Nu väntar istället PSV Eindhoven i Champions League på tisdag där vi nog får se en del rotationer med tanke på att Arsenal redan är klar gruppetta.

David Raya - 3
Kan ej lastas för målet och gjorde en del bra ingripanden idag.

Ben White - 2
Såg inte påkopplad ut under matchen och lyckades aldrig kombinera sig offensivt.

William Saliba - 4
Full kontroll matchen igenom. Kan ej lastas för målet och var väldigt följsam matchen igenom.

Gabriel - 3
Återigen är det inte våra mittbackar som gör dåliga matcher. Stabil idag men hade kanske kunnat göra det bättre vid 1-0 målet…

Oleksandr Zinchenko - 3 (ut 94´)
För dålig i försvar men väldigt viktig i anfall. Hade bra passningar framåt och öppnade upp Villa i andra. Men hans försvarsspel kostar för mycket emellanåt.

Declan Rice - 4
En gigant på mittfältet idag igen. Otrolig trygghet på mittfältet som bidrog framåt och bakåt.

Martin Ödegaard - 1
Ska göra MINST 1 mål idag men skärpan fanns inte där. Otrolig besvikelse som kostade oss matchen. Men för all del helt okej i spelet.

Kai Havertz - 4
En av Kai Havertz bästa matcher och bör ha haft minst 1 poäng idag och en hockeyassist till Ödegaards mål som uteblev. Väldigt bra med boll och stark i närkamperna.

Bukayo Saka - 2 (Ut 93´)
Väldigt osynlig och blev som vanligt hårt uppvaktad. Såg däremot väldigt “loj” ut och gick snarare runt och hängde med huvudet än att driva upp tempot.

Gabriel Martinelli - 2 (Ut 70´)
Bra löpningar men ingen slutprodukt, punkt.

Gabriel Jesus - 3 (Ut 82´)
Försöker, försöker och försöker. Var bra på små ytor och bör (med vissa jämförelser och kontinuitet) fått straff idag.