American Express Community Stadium, 2022-12-31 18:30

Brighton - Arsenal
2 - 4

Matchrapport: Brighton - Arsenal (2-4)
Arsenal smällde av ett målfyrverkeri på nyårsafton.

Så var det äntligen slut, året inte säsongen. Årets sista match blev till slut en minst sagt målrik drabbning där Arsenal till slut vann.

Från ett evighetslångt uppehåll utan Arsenal till matcher som duggar tätt. Efter segern på annandagen var det dags för Arteta och hans mannar att åka söderut till Brighton för att, förhoppnings, avsluta året med en seger och tre nya poäng till sin serieledning.

Publiken på arenan som är döpt efter ett kreditkort hade knappt hunnit sätta sig på sina stolar innan det var dags att ställa sig igen. Åtminstone om man höll på Arsenal. För redan efter en minut rasslade det till i nätmaskorna.

MÅL 0-1! Martinelli drev in i straffområdet med bollen. Han försökte placera in bollen i bortre hörnet, men bollen studsade på försvarare och medspelare. Till slut hamnade bollen, något turligt, hos Saka som stod helt rätt. Hade inga som helst problem att placera in öppningsmålet bakom Sanchez i hemmalagets mål.

Jag ska erkänna att jag innan matchen var nervös. Speciellt med tanke på att den nu största tabellrivalen, City, tappade poäng. Då brukar Arsenal som bekant tappa poäng också. Men så fort Saka tryckt in ledningsmålet släppte all nervositet. Det såg det också ut att göra på spelarna i svart från London som bara fortsatte att gasa. Arsenal radade upp chanser efter ledningsmålet och visade varför man var serieledare.

Brighton var dock snabba med att ta sig in i matchen och tog över bollinnehavet allt mer i takt med att tiden gick. Trots ett tätt och lågt stående Arsenalförsvar lyckades man dess utom komma till ett par chanser en kvar in i halvleken. Så någon enkel match var det inte för Arsenal.

Även om Brighton stundtals hotade så var det ändå Arsenal som stod för både flest och kanske farligast chanser under matchens första halvlek. Laget rullade bollen på ett mycket fint sätt och visade verkligen vilket självförtroende man hade.

MÅL 0-2! Om första målet kom till något turligt så får man väl säga att andra målet också gjorde det. Efter en hörna nickades bollen till kanten av straffområdet. Där stod kaptenen från Norge. Utan dröjsmål klippte han till på halvvolley och såg bollen hamna i nät. Som målfirande gjorde han ett sorts basketkast. Elegant.

Matchens första halvlek slutade till slut 0-2. En halvlek där Arsenal skapade flest och farligast chanser. Brighton inte helt chanslösa, men Arsenal farligare när chanserna kom och såg säkrare ut.

MÅL 0-3! Precis som i början av första halvlek hinner inte publiken sätta sig i sina stolar innan nätet rasslar igen. Den här gången är det Eddie som ligger bakom målet. Och ja, även han får målet lite turligt. Fin framspelning av Martinelli som distinkt placerar in bollen framför mål.

En pigg start av Arsenal som direkt visade att man inte tänkte nöja sig med en tvåmålsledning. Direkt efter Eddies utökning satte gästerna fart mot Brightons mål igen och fortsatte att pressa hemmalaget. Gästerna visade att man också kunde skapa saker, men det var inte samma energi eller frenesi med 3-0 i baken.

Ett fortsatt tätt, lågt och kompakt Arsenalfösvar gjorde det svårt för Brighton att komma till lägen. Arsenal kunde istället passa runt bollen inom laget, i lugn och ro. Redan efter någon timmes spel lät det som att tillresta Gooners på läktarna hade börjat fira segern, när man jublade efter varje passning.

MÅL 1-3! Från ingenstans egentligen fick Brighton dock till en reducering. Efter ett par fina passningar slutade bollen till slut hos Mitoma. Lite väl bortglömd och fri kunde japanen enkelt trycka in Brightons första mål för kvällen.

Reduceringen fick liv i Brighton och hemmapubliken. Nu kändes matchen inte över längre. Hemmalaget pressade på för ett andra mål och hotade verkligen Arsenal efter reduceringen. Den tidigare så säkra försvaret såg nu lite darrigt ut nästan.

MÅL 1-4! När Brighton har som mest press gör Arsenal istället ett mål från ingenstans. Brighton har precis haft ett anfall när Arsenal slår ett par passningar via Ödegaard till en blixtsnabb Martinelli. Brassen kan inte göra något annat än placera in lagets fjärde mål för kvällen.

Nu var väl matchen ändå slut?

MÅL 2-4! Nej. Brighton vägrade att ge sig, utan skulle minsann göra årets sista match levande till sista spark. På något vänster hamnade bollen hos 18-årige Evan Ferguson som fick in Brighton andra reducering.

Nu fick Brighton verkligen energi. Ingen i hemmalaget hade någon som helst tanke på att ge upp. Laget pressade och pressade i hopp om att få till ytterligare en reducering. Strax innan full tid fick man faktiskt till ett tredje mål. Dock dömdes detta bort för offside efter en VAR-koll.

Arsenal kunde andas ut. Åtminstone för en sekund. När fjärdedomaren visade sex minuter på sin lilla tavla fick laget, om möjligt, ännu en gång ny energi. Hemmalaget vägrade verkligen att ge upp idag. På nytt satte man fart i hopp om att få in fler mål.

När domaren till slut blåste av matchen tvingades Brighton till slut att ge upp hoppet om ytterligare reduceringar och poäng. Arsenal vinner till slut med 4-2 och får fira nya året som serieledare, med sju poäng ner till tvåan.

Gott nytt år! Vilket år 2023 kan bli för Arsenal…