Lagbanner
Tottenham Hotspur Stadium, 2024-09-15 15:00

Tottenham - Arsenal
0 - 1

Norra London är blodrött!
Gabriel blev stor matchhjälte när Arsenal vann derbyt.

Norra London är blodrött!

Ett decimerat Arsenal åkte till de deppigare delarna av norra London och hämtade traditionsenligt hem tre pinnar. Det var tredje gången i ordningen som Arsenal återvände ifrån toalettbesöket med full pott i portföljen. Nedan följer en dimmig redogörelse av en förnämlig eftermiddagsfärd.

Första halvlek

Ett Arsenal med fyra skadade försvarare och tre frånvarande mittfältare, inklusive lagkapten Martin Ödegaard, tog bussen ett stenkast till Seven Sisters. Med hela det före säsongen tilltänkta tremannamittfältet otillgängligt valde Mikel Arteta att prioritera rutin fullt ut. Åldermännen Thomas Partey och dagens kapten Jorginho fick sällskap av Leandro Trossard och bildade en någorlunda balanserad bridgeblandning i mittens rike. I övrigt startade Arsenal helt som förväntat. På bänken återfanns en halv mellanstadieklass samt Gabriel Jesus och Raheem Sterling i matchande The Wire-frisyrer. Det var Spurs som öppnade piggast men Arsenal åt sig så sakteliga in i matchen. Kai Havertz höll i och lugnade ned i anfallet när det behövdes och William Saliba och Gabriel bildade en sedvanlig betongmur i mittförsvaret. Mer om den sistnämnda lite senare. En jämn, fartfylld och ganska välvårdad första derby-halvlek, menade undertecknad. Sjöslag och sju gula kort, ansåg huvuddomare Jarred Gillett. Mållöst i paus och det var väl ganska rättvist, tyckte snubben vid pissoaren.

Andra halvlek

Båda lagen var oförändrade när den andra akten inleddes. Återigen var det Spurs som var mest proaktiva till en början. Pressade högt och försökte styra av och störa Arsenals uppspel. Det blev dock mest ställningskrig och där matchade vårt tröga men trygga mittfält Spurs väl. Några halvchanser åt båda håll men ingenting som hotade nämnvärt. När en dryg timme hade spelats av matchen fick dock Arsenal en högerhörna. Den för dagen ovanligt anonyme Bukayo Saka skickade in en hårt inåtskruvad vänster och Gabriel fick komma upp ostört mitt i boxen. Viccario stod livrädd kvar på linjen som en skitnödig tonåring i kön till bajamajan på Hultsfred när vår pansarkryssare till mittback skallade in ledningsmålet. Det påminde faktiskt en hel del om hur den stora hemmasonen Sol Campbell brukade stånga in bollar en gång i tiden. Han vann förövrigt ligan en gång på White Hart Lane. Med Arsenal. Minns ni? Klart ni gör. Nog om det. Den sista halvtimmen låg Arsenal lågt och lät Spurs spela handbollsanfall och bilda hästsko i sista tredjedelen. Några harmlösa vådaskott och ett par felriktade inlägg susade förbi Raya men det var väl egentligen det hela. Jesus fick göra comeback och Sterling fick göra debut innan slutvisslan ven. Full pott till Arsenal för tredje gången i rad på Tottenham Stadium. Three Points Lane har fått en värdig arvtagare.

Sammanfattning

Arsenal återvänder ifrån ett frustrerande landslagsuppehåll med halva truppen i sjukstugan men hämtar ändå hem tre poäng i bortaderbyt. Det var långt ifrån någon sprakande eller sprudlande insats idag men det var istället en väldigt vuxen insats av ett lag som hela tiden växer. Det gäller att hitta sätt att vinna även under dagar som denna och det gjorde Arsenal tillslut. Arteta måste vara väldigt belåten med hur laget tacklade den här utmaningen. Den defensiva disciplinen genomsyrade alla lagdelar och la grunden för den här segern. Offensiv vinner matcher men försvar vinner ligor och vi hade till och med en Maldini i matchtruppen idag.

Mot evigheten och vidare! 

Spelarbetyg (enligt följande skala):

1 = Underkänd
2 = Godkänt
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass
6 = Henry

David Raya - 4

Stadig och säker under hela eftermiddagen. I vanlig ordning. Grattis på födelsedagen David!

Ben White - 3.5

Lite svajig under första halvtimmen men växte in i det. 

Gabriel - 5

Bergsäker i defensiven och matchavgörande i offensiven. Världsklass rakt igenom.

William Saliba - 4

Stabil som satan utan att sticka ut nämnvärt idag. 

Jurriën Timber - 4.5

Hans bästa insats i Arsenaltröjan? Fullt möjligt. Underlaget är dessvärre tunt på grund av den förbannade korsbandsskadan. Ägde sin vänsterkant och visade lite holländsk grinta när det behövdes. Hoppas innerligt att han får vara hel nu. 

Jorginho - 4

Den vikarierande kaptenen var klok och trygg som centralt nav. Det som en inte längre har i benen behöver en ha i skallen och det har sannerligen Jorginho. Bar upp bildeln med den äran idag.

Partey - 4.5

Oroade mig inför matchen för hur hans ben och baksidor skulle hantera den här utmaningen men tyckte att han löste det riktigt bra idag. 

Trossard - 4

Ovan roll men slet som satan för att väga upp för det. Hans månsidighet är oumbärlig för det här laget.

Bukayo Saka - 3.5

Jobbade hårt hela matchen, framförallt defensivt, men kom aldrig riktigt loss offensivt på det sättet som vi är vana att se honom. Assisterade till målet dock.

Gabriel Martinelli - 3.5

Likt Saka. Slet som ett blötdjur men fick inte till det i sista tredjedelen. Han skulle må oerhört bra av att få göra ett mål snart.

Kai Havertz - 4

Stark i duellspelet och värderade väl. Lika bra som mittfältare som forward. Fysik som en dunder-dopad orienterare.

Gabriel Jesus - 3

Såg lite ringrostig ut men förbannat fint att ha honom tillbaka.

Raheem Sterling - 3

Spelade enkelt och tog inga risker under sina första rödvita minuter.

Ethan Nwaneri - X

Spelade för kort tid för att betygsättas. Vi behöver prata om att Ödegaard-bockskägget dessvärre verkar sprida sig inom truppen, men inte idag. Idag skrattar vi bara åt Spurs. Förmodligen imorgon också.

Cheers!

Ola Regen@Ola_Regen2024-09-15 21:48:00
Author

Fler artiklar om Arsenal