Lagbanner
Redaktionen tittar till spelarmaterialet: Anfallarna

Redaktionen tittar till spelarmaterialet: Anfallarna

Det har länge hängt ett frågetecken över Arsenals forwardsbesättning. Frågetecken över mål (Giroud), form (Walcott) och inte minst skador (Welbeck). Framförallt har det inte varit självklart vem som ska starta däruppe. En rimlig önskan till denna säsong är få se en forward spela huvudrollen, utan att det berörs av frågetecken likt ovanstående. Detta gäller främst den så viktiga nummer nio-positionen. Men även yttrarna har en del att bevisa när det både kommer till mål och understöd till den centrala anfallaren.

Frågetecken kan också, som alltid, resas över aktiviteten på transferfronten. Nu när Skhodran Mustafi är på ingång som mittbackslösning är Arsenal en tung forwardsvärvning ifrån att se ut som titelfavoriter. Hittills har det enda anfallstillskottet varit den unge japanen Takuna Asano. Gooners drömmer om Alexandre Lacazette och Riyad Mahrez som pricken över i:et på ett lyckat transferfönster. Även om de båda Frankrikebördiga spelarna utgår från olika positioner så har den en sak gemensamt, de producerar mål. Det är en egenskap som behövs i dagens Arsenal. Om knappa tre veckor vet vi om Arsène Wenger lyckats landa det stora namnet, eller om anfallarna i truppen bevisat tillräckligt mycket i de inledande omgångarna.  
 
Alexis Sánchez – 5, 5
Efter den fantastiska debutsäsongen i Arsenal 14/15 så gick det tyngre för Alexis ifjol. En skada i november gjorde att han missade viktiga delar av säsongen och därmed blev inte målproduktionen lika hög som året innan. Ingen borde ändå tvivla på den inneboende kvalitén hos den hårt jobbande chilenaren.  Under sommaren vann han Copa America för andra året i rad med sitt landslag. En otrolig bedrift med tanke på den notoriska förlorarmentalitet tidigare upplagor av Chile haft. Farhågan är att han igen kommer sliten till Premier League, vilket syntes under förra årets säsongsinledning.

2015/2016 Matcher från start: 38 (28 i ligan)
Inhopp: 4 (2)
Mål: 17

Olivier Giroud – 4, 5
Ständigt diskuterad fransman. En stark höst gjorde att han klev in i 2016 med stort självförtroende. Men våren blev ett misslyckande. Giroud gjorde endast mål mot Sunderland och Aston Villa i ligan, och blev petad av Danny Welbeck när denne kom tillbaka från skada. Giroud gjorde ett okej EM, men kunde inte ta hemmanationen till guld i ordinarie strikern Karim Benzemas frånvaro. Giroud snittar runt 15 mål varje säsong i ligan. Det snittet bör närma sig 20-strecket om det ska bli guld, och för att undvika framtida tvivel kring anfallarens kapacitet. För med sitt targetspel och boxnärvaro är han väldigt viktig för Arsenals spel.

Matcher från start: 38 (26)
Inhopp: 16 (12)
Mål: 24

Theo Walcott – 3
Firade tio år i Arsenal under våren - med att inte kunna fira någonting. Trots att han fick chansen på topp i säsongsinledningen slutade 15/16 i pannkaka. Förtroendet för Walcott har aldrig varit lägre bland fansen. Det är på den nivån att jag tänker en extra gång huruvida jag ska ta på 07/08-tröjan med ”32 WALCOTT” på ryggen till fotbollsträningen. Engelsmannen blev med rätta också petad från Roy Hodgsons EM-trupp. Wenger ser honom som ytter igen, men där har han flera spelare före sig i rangordningen. Make-or-break säsong.

Matcher från start: 22 (15)
Inhopp: 20 (13)
Mål: 9

Alex Iwobi – 3
Den 20-årige nigerianen kom in som en frisk fläkt i våras, främst genom avtrycket han satte i bortavinsten mot Everton i mars. Han hann även med att starta på Camp Nou mot Barcelona i CL-åttondelen. Iwobi, brorson till Jay-Jay Okocha, har redan visat upp ett stort register även om avslutningen på våren var sämre. Yttern är snabb och besitter en fin teknik och blick för spelet. Han har märkt att vägen till startelvan inte är så lång som man kan tro, men för det krävs jämnare spel över tid.

Matcher från start: 14 (8)
Inhopp: 7 (5)
Mål: 2

Yaya Sanogo – 2
Efter hattricket mot Benfica i Emirates Cup för två år sedan har Arsenalkarriären inte blivit vad fransmannen hoppats på. Under hösten lånades han ut till Ajax och fick där bara spela fyra matcher. Han kom tillbaka till N5 i januari men skickades åter på lån till krisande Charlton i the Championship. I sin första start för Londonklubben gjorde Sanogo tre mål mot Reading, vilket också blev hans enda tre för säsongen. Våren 2015 hade han ytterligare medioker lånesejour i Crystal Palace. Sanogo är långt ifrån en startelva och ett lån känns inte lika aktuellt denna gång.

Matcher 15/16: 13
Mål: 3

Danny Welbeck – 4
Poor Danny boy. Gjorde sin comeback efter långtidsskadan mot Leicester i februari, och avgjorde matchen på tilläggstid. Welbeck petad därmed Giroud längst fram och såg ut att vara i fin form. Sedan kom nästa skada, som kommer hålla honom borta till efter årsskiftet. Welbeck höjde de matcher vi såg sin nivå jämfört med säsongen han kom till Arsenal. Man kan bara hoppas att han har styrkan som krävs för att komma tillbaka på samma nivå igen.

Matcher från start: 9 (7)
Inhopp: 6 (4)
Mål: 5

Serge Gnabry – 2,5
Under hösten var tysken utlånad till West Bromwich, där han endast gjorde en match i ligan och två i Ligacupen. Våren hos Gunners spenderades mest i u21-laget. Sommarens OS har däremot varit lyckat för Gnabry. Han har gjort fem mål i gruppspelet och sällat sig till skaran av spelare som fått möta Fiji i fotboll. Portugal väntar i kvartsfinalen, och Gnabry kan behöva dosen av självförtroende han fått av målen. Även om han det innebär att han missar starten i England så kan OS-succé för tyskens del vara vitalt för resterande säsong. Gnabry får i nuläget rikta i sig på speltid i cuperna, men Alex Iwobi har visat att vägen till startelvan i PL inte är omöjlig.

Matcher 15/16: 3
Mål: 0

Joel Campbell – 3, 5
Fick äntligen sitt genombrott i den rödvita tröjan efter lånesejourerna i Villareal och Olympiakos. Costaricanen visade prov på fint passningsspel och vågade ofta utmana sin försvarare. Dock blev han obegripligt petad av Wenger under våren och frågan är hur mycket det har tagit på hans självförtroende. Baserat på hans prestationer innan petningen borde han gå före både Iwobi och Walcott på ytterplatserna.

Matcher från start: 21 (11)
Inhopp: 10 (8)
Mål: 4

Chuba Akpom – 2
Tillbringade förra säsongen på lån hos Hull City i the Championship. Det blev en del speltid hos The Tigers som senare vann playoff-finalen och tog steget upp. Osäkert vad som blir av 20-åringen den här säsongen. I Welbecks frånvaro och med Walcotts formsvacka kan Akpom agera vice-Giroud. Engelsmannen har dock väldigt lite PL-erfarenhet och får främst ställa in sig på cupspel.

Matcher 15/16: 41
Mål: 7

Takuna Asano -?
För en månad sedan säkrades 21-åringen från Sanfrecce Hiroshima i J-League. Som många andra anfallare som värvats in beskriver Wenger honom som ”talangfull, ung spelare”. Asano är kort och snabb, och har i J-League visat sig vara både avslutare och framspelare. Jag har bara sett honom under en timme i den urtråkiga OS-matchen mellan Japan och Sverige. På den tiden hann han väl inte visa så mycket förutom att vara just snabb och bra med bollen. Rimligen hamnar han längst ned i hackordningen bland yttrarna, nu när japanens OS-äventyr är över.

Matcher 2016: 16
Mål: 8

Erik Hadzic@ErikHadzic2016-08-12 14:39:00
Author

Fler artiklar om Arsenal

Summan av året