Etihad Stadium, 2024-09-22 17:30

Manchester C - Arsenal
2 - 2

Släppte in kvitteringen i 98:e minuten – efter tidig utvisning

Trots en man mindre under 52 minuter såg Arsenal ut att ta den första trepoängaren på Etihad Stadium på nio år. Då kvitterade Manchester City långt in på tilläggstid.

När Haaland enkelt spelade fram till ett öppet läge att sätta dit 1-0 redan i den nionde minuten såg det ut att kunna bli en lång kväll för Arsenal. Manchester City tog kommandot och det var svårt att se hur Arsenal, som haft det ovanligt svårt att skapa lägen framåt i Ödegaards frånvaro, skulle ta sig in i den här matchen. Men det gjorde man …

I den 22:a minuten, på en snabbt tagen frispark, slogs bollen ut mot Martinelli på kanten. Snett inåt bakåt hittade Martinelli till Riccardo Calafiori som på ett tillslag skruvade in bollen från 25 meter in i Edersons vänstra burgavel. Arsenal var inne i matchen på allvar.

Halvleken ser ut att sluta 1–1 men i den 46:e minuten får Arsenal en hörna från vänster. Alla blickar riktas mot Gabriel i straffområdet som återigen når högst och stångar in ledningen från nära håll bakom en chanslös Ederson. Men total eufori och ett perfekt slut på den första halvleken skulle i stället sluta i totalt mörker. För nuförtiden är det ofta dommarna som har det sista ordet.

Två minuter efter att sex tilläggsminuter har gått hoppar Trossard upp i en nickduell mot Bernardo Silva mellan mittplan och Arsenals straffområde. Belgaren hoppar alldeles för aggressivt in i Silvas rygg och Michael Oliver blåser för frispark. Trossard fortsätter att spela och innan mer än en halv sekund har gått efter att Olivers blåser slår han upp bollen förbi sin försvarare. Vad vi kan anta bedöms aktionen som spelförstörande och Oliver tar upp det som blir Trossards andra gula kort. Arsenal går ut i paus med ledning, men vet att 45 minuter plus en lång stopptid med endast tio man väntar.

Domarkontroverserna fortsätter
Först var det Declan Rice, nu var det Trossard. Hur många spelare som kommer bli utvisade för att spela bort bollen vet jag inte. Idag är den endast Arsenalspelare som har blivit utvisade för den här typen av “offense”. Att en spelare medvetet sparkar bort bollen lång tid efter en avblåsning eller medvetet håller i bollen för att hindra motståndarna sätta igång spelet ska sluta med en varning håller nog många med om.  Men det verkar som att regeln är alldeles för komplex för domarkåren att känna av och bedöma den här typen av situationer efter att ha tappat räkningen på hur många gånger just detta händer per match. Två till tydliga exempel på går att hitta bara från den här matchen, utan åtgärd.

Men precis som Mikel Arteta sade efter matchen, ifall detta ska fortsätta kommer matcherna framöver att spelas på det här sättet. 11 mot tio, tio mot tio, eller tio mot nio. Jag vet inte vem som vill se den typen av fotboll och om detta är en regel som är nödvändig är en fråga värd att ställa sig, men det får bli en fråga för en annan dag.

Inför den andra halvleken klev en halvskadad Ben White in för Bukayo Saka. Bytet visade tydligt hur Arsenal ville ta sig an den andra halvleken. Utnyttja sitt starka försvarsspel, ligga lågt och spela på resultatet – och det var precis det man gjorde. I 52 minuter försvarade Arsenal sig i sitt eget straffområde likt ett handbollsförsvar och såg mirakulöst ut att lyckas ta med sig tre pinnar från Manchester. Men efter att 97 minuter hade gått kunde inbytte John Stones stänka in bollen bakom en besegrad David Raya efter en hörna.

Efter en hel del gruff på mittplan med Erling Haaland i spetsen skrevs slutresultatet till 2–2. Å ena sidan ett blytungt tapp för Arsenal som lika gärna hade kunnat få fira en seger på Etihad Stadium för första gången på nio år. Vilket hade inneburit tre poäng och ensam ledning. Men en, å andra sidan, blytung poäng hem till London som betyder att man fortfarande är inom räckhåll från förstaplatsen.

Efter ett svårare spelschema väntar nu Bolton i ligacupen på onsdag innan Leicester City kommer till Emirates Stadium på lördag. På återseende fram tills dess!