Lagbanner
2019-08-24 16:00

Charlton - Brentford

Inför Charlton-Brentford
Pontus Janssons återkomst på Elland Road blev ingen triumf. Leeds vann mot Brentford med 1-0 efter ett sent segermål.

Inför Charlton-Brentford

Idag är det dags för en ny bortamatch för Brentford när man besöker Charlton Athletic på The Valley i Londons östra förorter.

Charlton är nykomlingar i Championship. Men man har börjat säsongen övertygande och är ännu obesegrade. Charlton inledde ligaspelet med två vinster mot Blackburn och Stoke, därefter har det blivit två oavgjorda mot Barnsley och Nottingham. Just nu är man på en fin femteplats i tabellen, men då återstår förstås 42 matcher att spela.

Dagens motståndare
Charlton tycks ha ett fint flyt i anfallsspelet då man på sina fyra första matcher lyckats göra 8 mål. Det kan man jämföra med Brentford som bara lyckats med två mål på lika många matcher. I eftermiddag får Brentford se upp med anfallaren Lyle Taylor som gjort mål i varje match hittills för Charlton. Taylor, som nu är 29 år, har haft en intressant karriär med kortare vistelse i många olika klubbar på olika nivåer i England och Skottland. Han började i Millwall och hade sedan lyckade sejourer i Skottland med Falkirk och Partick Thistle. Men det stora genombrottet i engelsk ligafotboll fick han när han kom till Wimbledon AFC 2015. Under tre säsonger i Wimbledon svarade Taylor för 44 mål på 131 matcher. Förra sommaren, 2018, tog han sedan steget över till Charlton. Under sin första säsong i den röda tröjan gjorde Taylor 25 mål. Han bidrog därmed starkt till Charltons lyckade säsong som slutade med avancemang till Championship genom vinst mot Sunderland i play-off finalen. Taylors vassa start nu visar att han håller fint även i Championship. Charlton har också ett intressant nyförvärv i den israeliska anfallaren Tomer Hemed som köpts in från Brighton. Hemed hade ett par fina säsonger med Brighton i The Championship och lyckades då flera gånger göra mål mot Brentford. Dock fick han svårt att hävda sig i den tuffare konkurrensen när Brighton avancerade till Premier League och förra säsongen var han utlånad till QPR. Hemed kom till Charlton strax innan transferfönstret stängde och har ännu inte debuterat för Charlton, men kanske får han chansen i eftermiddag. Andra intressanta nyförvärv på The Valley är centrala mittfältaren Sam Jones från West Bromwich, mittbacken Tom Lockyer från Bristol Rovers, mittfältaren Josh Cullen som är inlånad från West Ham och mittfältaren Erhun Oztumer som tidigare spelat i bl.a. Bolton och Walsall. Charlton-fansen var dock säkert väldigt besvikna när Joe Aribo lämnade klubben för en övergång till Rangers unders sommaren. Aribo är en stor talang som hade en viktig roll på Charltons mittfält förra säsongen.
 
Charltons manager Lee Bowyer är förstås nöjd med säsongsstarten. Men han är ödmjuk inför dagens match “ Brentford spelar fin fotboll, så den här matchen kommer bli ett riktigt test för vårt lag”. Bowyer debuterade som spelare för Charlton 1994, för att sedan fortsätta karriären i Leeds, West Ham, Newcastle och Birmingham innan han avslutade spelarkarriären i Ipswich 2012. Under sin tid som spelare var Bowyer ofta inblandat i bråk och stök både på och utanför planen. Något som säkerligen hämmade hans utveckling som spelare. Förra säsongen blev ju en stor succé för Bowyer då han tog Charlton till Championship. Trots framgången var det länge oklart om han skulle fortsätta att leda Charlton även denna säsong. Klubbens omstridde ägare Roland Duchâtelet kom i juli ut med ett pressmeddelande att kontraktsförhandlingarna brutit samman och att Bowyer skulle lämna Charlton. Några timmar senare kom dock nya meddelanden som fastställde att Bowyer visst skulle vara kvar. Detta är exempel på den rörighet som präglat Charlton sedan Duchâtelet tog över ägarskapet. De senaste åren har inneburit ett flertal öppna konflikter mellan supportrarna och Duchâtelet. Duchâtelet har också under längre tid letat efter någon med intresse att ta över hans andel i klubben. Förra säsongen lyckats man dock hålla en någorlunda enad fasad, kanske tack vare Bowyer, och man nådde då också så stor framgång på planen. Det blir spännande att följa utvecklingen i Charlton nu, både på och utanför planen. Säsongen har börjat bra, men det verkar inte troligt att man kan hålla sig kvar i toppen särskilt länge. Snarare får man nog kämpa kring nedflyttningsstrecket under den kommande våren.

Förlust mot Leeds
I onsdag förlorade Brentford mot Leeds med 1-0 på bortaplan. The Bees höll länge ihop försvarsspelet men i den 81 minuten lyckades till slut Edward Nketiah avgöra för hemmalaget. Upprinnelsen till målet var att anfallaren Helder Costa på Leeds högerkant enkelt sprang ifrån en trött Ethan Pinnock i Brentfords försvar. Costa spelade sedan in bollen framför mål där Nketiah stod helt ensam utan någon försvarare i närheten. Nketiah kunde därmed enkelt stöta in bollen i mål. Resultatet var rättvist då Leeds dominerade matchen. Men Brentford hade i alla fall några chanser att göra mål. Närmast kom Brian Mbeumo som i mitten av första halvlek fick på ett fint skott som oturligt nog träffade stolpens insida och studsade ut på planen igen.  
Mot Leeds ställde Brentford upp enligt följande: Raya; Jeanvier, Jansson, Pinnock (ersatt av Marcondes, 89 min); Dalsgaard, Nørgaard, Jensen, Henry; Mbeumo (ersatt av Dasilva, 67 min), Canos (ersatt av Benrahma, 78 min), Watkins. Ersättare som inte spelade: Daniels, Thompson, Forss, Racic.

Historiska möten
Brentford har inte spelat på The Valley sedan oktober 2015. Då blev det en fin bortaseger med 3-0 för Brentford. Målen gjordes av John Swift, Alan Judge och Lasse Vibe. Efter matchen fick Charltons manager Guy Luzon sparken. Säsongen slutade sedan med nedflyttning till League One för Charlton.

Dagens Brentford
Brentford har inte öppnat årets säsong särskilt övertygande. Man har bara lyckats göra två mål och behöver verkligen få fart på målskyttet. Förlusten av skyttekungen Neal Maupay märks precis så tydligt som man kunde förvänta sig. Nu behöver verkligen Benrahma komma igång ordentligt efter sin skada för att laget ska få ett lyft. Prognosen just nu är att The Bees kommer at få kämpa på den nedre halvan av tabellen. Idag kommer det nog inte vara några större förändringar i startuppställningen jämfört med Leeds-matchen. En förhoppning är att Benrahma spelar från start. Annars är alla i truppen är hela och spelklara, med undantag av Mads Bech Sörensen som fortfarande är skadad.

Tips
Förväntad startuppställning: Raya; Jeanvier, Jansson, Pinnock; Dalsgaard, Nørgaard, Jensen, Henry; Canós, Benrahma, Watkins.
Mitt tips är att matchen slutar 2-2. Målskyttar för Brentford: Jansson och Benrahma.

Johan Edqvist2019-08-24 13:08:32
Author

Fler artiklar om Brentford