Lagbanner

Upprustningen av Ashton Gate

Bristol City har haft Ashton Gate som hemmaplan i över 100 år. Arenan har idag en kapacitet på 21 497 sittande åskådare. Genom åren har det varit diverse ombyggnationer och renoveringar, bland annat så drabbades arenan av andra världskrigets bomber. Under senare år har det blivit tydligt att Ashton Gate behöver anpassas till dagens krav på en modern fotbollsarena.


Bakgrund

Bristol City har spelat fotboll på Ashton Gate sedan 1904. Med åren har det stått klart att ökade möjligheter till intäkter vid sidan av fotbollen och en större publikkapacitet är nödvändiga för att klubben på allvar ska kunna sikta mot Premier League.   



Ashton Gate träffades av en bomb i ett tyskt flyganfall i februari 1941.

Från att bygga om Ashton Gate började det så småningom att talas allt mer om att bygga en helt ny arena i stället och man lyckades förvärva ett större landområde bara 1 km från Ashton Gate


Dagens Ashton Gate


En egen ny arena
Planen var alltså att klubben själv skulle bygga och bekosta en ny arena i Ashton Vale cirka 1 km från Ashton Gate, med plats för 40,000 åskådare. Men när det stod klart att England inte skulle få Fotbolls-VM 2018 ändrades planerna till 30,000 åskådare med möjlighet till utbyggnad. En stor del av finansieringen för den nya arenan var att Ashton Gate skulle säljas till Sainburys och byggas om till varuhus. Sainburys fick bygglov för detta och Bristol City beviljades bygglov för sin nya arena i Ashton Vale. Så långt var allt frid och fröjd men de boende i närområdet av den nya arenan ville annat och lyckades få det att bli klassat som ett 'village green' (grönområde) och därmed drogs bygglovet till en ny arena tillbaka.


Skiss över hur arenan i Ashton Vale var tänkt att se ut.


Ombyggnad av Ashton Gate
När planerna för en ny arena gick om intet så började det istället återigen att talas om en upprustning av nuvarande arenan. För att få mer ekonomi i projektet kommer även Bristols rugbylag att spela på Ashton Gate. Från och med säsongen 2014/15 så delar fotbollen och rugbyn på Ashton Gate. Planerna för ombyggnaden godkändes i slutet av 2013 och när projektet beräknas vara färdigt 2016/17 så kommer arenan att svälja 27,000 åskådare.


Skiss över ett upprustat Ashton Gate

Ashton Gate kommer de närmaste åren att genomgå en omfattande ombyggnad men samtidigt ska det gå att spela professionell fotboll och rugby på arenan. Detta medför att arenan måste byggas om i etapper. Totalt beräknas ombyggnaden av Ashton Gate kosta 45 miljoner pund. Nedan återfinns ett bildspel över hur de olika faserna i ombyggnaden kommer att fortlöpa.

De olika planerade faserna i ombyggnationen av Ashton Gate
 


I maj 2014 inleddes ombyggnationen med att ena kortsidan (Wedlock stand) revs. Detta medförde att antalet åskådarplatser tillfälligt reduceras till mindre än 14,000. Om Bristol City fortsätter sin säsong som de inlett den så finns det goda chanser till att det åtminstone kommer att spelas Championship-fotboll på arenan när den står färdig inför säsongen 2016/17. Den optimistiske Bristol City supportern drömmer självklart om att Bristol till och med ska ha ett lag med i den högsta serien igen, något vi inte haft sedan säsongen 1979/80. Med en kapacitet på 27,000 åskådare på Ashton Gate, konferensanläggning, shopping, hotell m.m. ökar chanserna till spel i högre divisioner. För självklart ska Bristol som är Englands sjätte största stad ha ett lag med i Premier League.
 

1891 B.C. & Isambard Kingdom Brunel2014-09-14 21:00:00

Fler artiklar om Bristol City

Fotboll, real ale & kultur - Påskresan 2024
Reserapport: Lasse Kongo i Cambridgeshire
Reserapport: We can do it on a warm sunny day in Stoke