Lagbanner
Analys: Vad har hänt med Burnleys målskytte?

Analys: Vad har hänt med Burnleys målskytte?

Burnley har inlett svagt på målfronten denna säsong, här tar jag mig en titt på vad det kan bero på.

Med ett målsnitt på 0.5 mål per match denna säsong så är det tydligt att det är något som inte står rätt till med Burnleys anfall. Visst har Burnley alltid varit kända för att vara målsnåla, men årets torka framför mål har lett till en trög start på säsongen och med en tredjedel av alla ligamatcher spelade befinner sig The Clarets en poäng och en plats utanför nedflyttningszonen. 

Trots detta prekära läge har Sean Dyches lag hållit fem nollor, speciellt med denna säsong är dock att Burnley enbart fått med sig en poäng i de matcher där mål släppts in (Everton Hemma 1-1). Det är tydligt att det inte går att enbart förlita sig på att ta poäng när försvaret lyckas stänga ute motståndarna, till viss del behöver man även göra mål i de fall när försvaret inte presterar till max. 

Tankesättet som presenteras här har genomsyrat Burnleys taktik sedan Dyche tog över för 8 år sedan, ibland har det fungerat bättre och ibland sämre. Särskilt bra fungerade det när Premier League återupptogs i somras och Burnley lyckades klättra till en tiondeplacering på de åtta sista matcherna. Det intressanta här var att Burnleys spelsätt under dessa matcher präglades extra mycket av en defensiv approach, vilket framförallt berodde på det begränsade spelarmaterial som fanns till Dyches förfogande. På så sätt liknar det även årets PL-säsong då laget återigen har haft stora skadebekymmer - gårdagens match var första gången på hela säsongen som Burnley kunnat ställa upp med samma startelva för tredje matchen i rad. 

Trots dessa likheter plockade Burnley fem poäng mer på fyra färre matcher i somras, att något har förändrats går det alltså inte att förneka. Frågan är bara vad som är skillnaden. Den enkla slutsatsen blir att det är i målskyttet som Burnley blivit sämre - denna säsong har målsnittet minskat från 1,125 mål per match (de sista 8 matcherna) till 0,5 mål per match. Det är en stor minskning som uppenbarligen haft en inverkan på Burnleys nuvarande resultatrad. 

En liknande minskning går även att skåda om man kollar på det relativt nya statistiska måttet, xG (förväntade mål). Det intressanta här är dock att Burnley under säsongens sista åtta matcher i princip matchade sina förväntade mål med faktiskt gjorda mål (1,12 i jämförelse med 1,125), denna säsong har xG sjunkit till 0,76 - en siffra som tyder på att Burnley borde ha gjort några fler mål än de faktiskt har gjort.

Samtidigt visar siffrorna att inte lika många förväntade mållägen som tidigare skapats, vilket definitivt är en anledning till varför målstatistiken ser ut som den gör. Förra säsongen var det dock inte alltid det lag med högst xG som vann matchen. En trend under de sista matcherna var att Burnley presterade över förväntan i en del av matcherna. Exempelvis vann The Clarets på bortaplan mot Crystal Palace med 1-0 trots att xG var 0,36-1,07, detsamma gällde bortavinsten mot West Ham som även den slutade 1-0 men med ett xG på 1,05-2.


Bild: Mees mål gav Burnley en (oförtjänt?) bortaseger mot Crystal Palace i somras. 

I år har Burnley enbart presterat över förväntan en gång när de vann borta mot Arsenal med 1-0 trots att xG stod på 0,82-1,85. Annars har det snarare handlat om att laget presterat under förväntan, en slutledning som inte enbart går att konstatera genom att kolla på Woods alla missar under säsongen, men som även är tydlig om man kollar på xG. Statistiken visar till exempel att Burnley i den inledande förlusten mot Leicester, i krysset mot West Brom och hemmaförlusten mot Tottenham hade ett högre xG-tal än motståndaren. 

xG ger såklart inte en helt rättvis bild av matchen, men det verkar ändå ligga lite förklaringsgrad i det faktum att Burnley var effektivare i sina avslut förra säsongen. Just anledningen till skillnaden i effektivitet är svår att dra någon konkret slutsats kring och det handlar nog mycket om i vilken form Burnleys anfallare är i. Den tidigare säsongens mesta målskyttar, Wood och Jay Rodriguez ligger långt bakom förra säsongens målsnitt - Wood gör 0,16 mål per match i jämförelse med 0,44 förra säsongen och Rodriguez gör 0 mål per match jämfört med 0,22.


Bild: Kan Wood hitta tillbaka till sin tidigare målform?

En lika stor skillnad går även att uttyda vid en analys av anfallarnas förväntade mål per 90 minuter (xG90). Woods xG90 har nästan halverats från 0,63 till 0,35 och Rodriguez xG90 har sjunkit från 0,41 till 0,07 - en siffra som är lägre än Matej Vydra, Josh Benson samt Ashley Barnes. Denna stora skillnad i bra mållägen hos våra två första strikers gör det helt klart mycket svårare för laget att göra mål - frågan är om det kanske är läge att ge chansen till Vydra som i jämförelse med Rodriguez bevisligen har kommit till en del lägen med ett xG90 på 0,25 under säsongen (notera dock även här en minskning från 0,45). Känner vi Dyche rätt är det dock större sannolikhet att Barnes skulle ersätta Rodriguez. 

Denna ganska kortfattade analys ger såklart inga större svar till Burnleys målproblem, men just kontrasterna i målchansskapande och målgörande mellan säsongerna är för stora för att bortse ifrån - är det helt enkelt så att Dyche ställt upp oss mer defensivt i år? Så kan mycket väl vara fallet, men då hoppas jag att vi nu byggt en tillräcklig defensiv struktur för att spela med lite mer frihet i anfallet, annars tror jag att vi riskerar fler matcher som den mot Aston Villa senast och slutligen kan det bristande anfallshotet riskera att vi hamnar under strecket när säsongen ska summeras.

Vad tycker ni om analysen? Vilka möjliga orsaker ser ni ligga bakom den dåliga målformen? Kommentera gärna era tankar! UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992020-12-18 14:29:00
Author

Fler artiklar om Burnley