Turf Moor, 2021-01-09 16:00

Burnley - Milton Keynes Dons
5 - 4

Debutanterna stal showen när Burnley avancerade i FA-cupen

The Clarets undvek en FA-cup-skräll när de vann mot MK Dons på straffar - rampljuset föll dock på Joel Mumbongo som blev den tredje svensken att representera Burnley

Burnley lyckades undvika en pinsam förlust mot League 1-laget MK Dons som hade tagit ledningen i den första halvleken tack vare ett nickmål av den erfarne anfallaren Cameron Jerome. Sean Dyches mannar kvitterade genom Matej Vydra i den 94:e minuten för att ta matchen till förlängning och till sist straffar, där debutantmålvakten Will Norris blev matchhjälte med två straffräddningar.

Trots mycket prat om skadebekymmer och ett covid-utbrott i truppen lyckades Burnley ställa upp med en stark startelva. James Tarkowski och Ben Mee utgjorde mittlåset i Burnleys försvar framför den debuterande målvakten Will Norris och flankerades av Phil Bardsley och Erik Pieters på ytterbackspositionen. I mittfältet blev det efterlängtade återkomster för Johann Berg Gudmundsson och Jack Cork, medan Dale Stephens och Robbie Brady fyllde ut ett erfaret mittfält. Den största förvåningen var nog att Dyche gav chansen till hans förstahandsval på anfallspositionerna - Chris Wood och Ashley Barnes - vilket innebar att de andra alternativen i Joel Mumbongo och Matej Vydra fick ta sina platser på bänken.

Wood och Barnes fick en central roll i den första halvleken när de ledde ett bombardemang mot MK Dons mål. I motståndarmålet stod dock en grönklädd superhjälte i form av Tom Nichols som länge såg ut att bli matchavgörande med sina räddningar.

Redan efter 30 sekunder tvingades Nichols till sitt första ingripande, när han styrde över en nick från Wood.

Senare ingrep han två gånger inom kort tid mot Woods anfallspartner, Barnes. Först befann sig Barnes i ett en-mot-en-läge mot Nichols när han tog tillvara på en skev rensning från Dons-försvaret, men Barnes försök att runda målvakten stoppades av en utsträckt hand från Nichols. Sedan tvingade Barnes fram en till räddning från Nichols när han sköt ett fint skott på volley.

Det kändes som att det bara var en tidsfråga tills hemmalaget skulle ta ledningen, men istället blev det MK Dons som i deras första läge för matchen gjorde mål. Det blev den föredetta Norwich-spelaren Jerome som inledde målgörandet när han nickade in ett skarvat inlägg.

Bild: Jerome och Bardsley duellerar i luftrummet.

Målet kom minst sagt tvärt emot spelfördelningen och The Clarets var sedan några centimeter ifrån att kvittera nästan direkt efter Jeromes mål efter att ett öppet mål gapade framför Tarkowski när en nick från Mee hamnade hos mittbacken, men Tarkowski lyckades inte en, men två gånger att missa - först genom en felträff och sedan genom att liggandes sikta returen mot stolpen.

I halvlekens slutskede missade sedan återigen Wood mål med en fri nick och han var därefter inblandad i en VAR-situation. MK-dons-mittbacken Richard Keogh hamnade som siste man i duell mot Wood och slog tydligt bollen med handen, varefter domaren Jon Moss visade Keogh rött kort.

Moss valde sedan att kika på situationen igen genom VAR och bestämde sig för att Keogh enbart hanterat bollen till följd av att Wood dragit honom i armen. Det resulterade i ett tillbakadraget rött kort och The Dons gick in i halvtid med elva man och framförallt en 1-0-ledning.

Den andra halvleken blev en mer tillbakadragen affär och Burnley lyckades inte alls sätta samma tryck på gästerna som i första halvlek.

Det såg länge ut som att The Dons ganska ostört skulle ta sig till FA-cupens fjärde runda, men Dyche valde att byta in en kombination av unga och erfarna ansikten för att ändra matchbilden. Josh Benson, Matej Vydra, Anthony Driscoll-Glennon och svenske Joel Mumbongo slängdes alla in i hetluften på jakt efter en kvittering.

Födelsedagsbarnet och debuterande Mumbongo var den som kom närmast efter att han använt sin fart för att nå en djupledspassning från Benson, men återigen stod Nichols i vägen.

Bild: Nichols sträcker ut en arm för att rädda Mumbongos skott.

Tillslut lyckades Burnley spräcka Nichols nolla i den absolut sista matchminuten. Den inbytte Mumbongo var återigen inblandad när han skapade oreda i straffområdet på en frispark och styrde ner bollen till Vydra som föste in en välbehövlig kvittering.

Nytt för i år var att ett oavgjort resultat efter 90 minuter ledde till förlängning. MK Dons tränare Russell Martin var minst sagt missnöjd med att Burnley hade tillåtits att ta sin frispark trots att tilläggstiden var slut och blev under pausen uppskickad på läktaren.

Inte för att det försvårade för Martin att coacha laget - matchen spelades som bekant framför tomma läktare och Martins utrop hördes klart och tydligt under en förlänging som inte förde med sig särskilt många chanser för något av lagen.

Både hemmalaget och bortalaget hann dock med varsin chans, först siktade Dons-spelaren Ben Gladwin ett hårt skott mot stolpen från utanför straffområdet och sedan tvingade Vydra fram en dubbelräddning från den storspelande Nichols.

Ställningarna förblev därmed 1-1 och det blev straffar som skulle avgöra matchen. Känslan var att Nichols hade det mentala övertaget till följd av hans stora räddningar under matchen, medan målvaktens motsvarighet i Burnley-målet, Norris, knappt hade behövt göra ett ingripande på 120 minuter.

Det blev också först Nichols som skulle göra en straffräddning från Burnleys första straffspark. Efter det var det dock istället Norris som tog rampljuset med två fina straffräddningar som gjorde att Bardsley fick chansen att ta Burnley vidare med den femte straffsparken. Bardsley som inte vanligtvis är känd för sina straffsparkar rullade in den avgörande straffen förbi en Nichols som likt många andra trodde att den barske högerbacken skulle gå på kraft i mitten av målet.

Bild: Norris imponerade med två straffräddningar.

Efter många om och men ser vi alltså Burnley avancera i FA-cupen, men frågor måste ställas till förstahandsvalen i anfall - Wood och Barnes. Anfallsduon missade otaligt många chanser och såg allmänt ointresserade ut.

Istället var det den inbytta duon Mumbongo och Vydra som imponerade, och tillslut kombinerade för kvitteringen.

Ur ett svenskt perspektiv var det såklart extra kul att se Mumbongo prestera så bra och faktiskt ha en påverkan på matchen, förhoppningsvis har han imponerat tillräckligt på Dyche för att nu få chansen från bänken i kommande PL-matcher och även få starta i nästkommande FA-cup-runda.

När det kommer till Vydra så är han något av ett enigma. Gårdagens mål var hans tredje mål för säsongen (alla har kommit i cuper), vilket är lika mycket som Woods tre mål. Samtidigt verkar Dyche envist insistera att Vydra är långt bak i rangordningen trots att han uppenbarligen bidrar med något helt annorlunda i jämförelse med de andra seniora anfallarna.

I övrigt är det många spelare som får underkänt, däribland Pieters och Bardsley som inte bidrar med tillräckliga offensiva kvaliteter - en uppgradering på dessa positioner i sommar är verkligen nödvändig och jag hoppas att vi inte förlänger med dem på sentimentala grunder.

Det var åtminstone kul att se JBG och Cork tillbaka i startelvan. Båda såg livliga ut under första halvlek, men tappade av förklarliga skäl energin i andra halvlek - förhoppningsvis har de en roll att spela i kommande matcher.

I slutändan är detta dock enbart en cup-match och det brukar inte vara Dyches prioritering, varför en undermålig insats som ändå genererade avancemang kan godtas. Förhoppningsvis ser vi en förbättring när Manchester United kommer till stan på tisdag - sist vi mötte United slutade det trots allt i en vinst. Mer av samma, tack!