Charlton sparkar Dean Holden

Charlton sparkar Dean Holden

Charlton Athletic tog sent under söndagskvällen beslutet att entlediga Dean Holden från sin tjänst som manager i klubben med omedelbar verkan.

Ja, tro det eller ej. Men nu är vi här igen. Charlton Athletic står utan manager efter att sent under söndagskvällen ha kommunicerat ut att Dean Holden har avskedats från sitt uppdrag i klubben. Beslutet föll efter en anmärkningsvärt svag prestation i bortamatchen mot Oxford Utd under lördagen. En match som innebar klubbens fjärde raka förlust i ligan och den femte tävlingsmatchen i rad. Med i beslutet inkluderas även assisterande tränaren Danny Senda och målvaktstränaren Glyn Shimell, som båda tillsammans med Holden lämnar klubben.

Holdens tid i klubben kan sammanfattas så kort som den faktiskt här. Han anställdes sent i december 2022, som ersättare till den i samma månad sparkade Ben Garner. Han anställdes av dåvarande ägare Thomas Sandgaard, men det är vida känt att det gjordes som en del i den planerade försäljningen av klubben till SE7 partners. En försäljning som sedan kom av sig och lades på is, för att sedan återupptas och genomföras senare under sommaren 2023. Under vårsäsongen – och tiden då SE7 Partners var ute ur bilden gällande ett övertagande – så var Holden med att lyfta klubben från en alarmerande bottenplacering och 18:e plats i tabellen, till en 10:e plats och placering på övre halvan. En slutplacering som sminkade en annars dålig säsong.

Nu, nästan exakt åtta månader senare, är det Holden som får lämna klubben på grund av bristande resultat och svag inledande progression. In i hans ställe kommer Jason Pearce – den före detta spelaren och lagkaptenen – tillfälligt, och till sin hjälp får han Anthony Hayes som assisterande.

Chariman Jim Rodwell, om att tacka av Holden för sitt arbete: 
I would like to thank Dean and his staff for their hard work and dedication and sincerely wish them all the best in their future careers. Dean’s work in steering the club clear of relegation last season should not be forgotten, nor his development of many younger players.
 


Kommentar
Ja ni, vad ska man säga egentligen. Det är klart att det mycket av en chock att vakna till nyheten i morse. Ännu en gång har Charlton gjort sig av med en manager på kort tid, den fjärde på två år. Man snittar sedan ett par år tillbaka två manager på en säsong och den kontinuiteten verkade inte de nya ägarkonsortiet vilja bryta.

Jag vet faktiskt inte hur lång harang eller utläggning jag orkar göra kring det här beslutet. Det är mest bara tröttsamt att skriva och reflektera kring de här besluten, oavsett om dem är rätt eller fel. Det känns mest som att man upprepar sig, faktiskt. Några takes ska väl dock kunna göras.

Det anmärkningsvärda i det här är att Dean Holden så uttalat varit ägare Global Football Partners – eller SE7 Partners – kandidat och val av manager för det här nya projektet. Det har liksom varit deras person och affischnamn för sitt intåg i klubben under flera månaders tid. Men det skulle visst hinna ändra sig, efter en ojämn försäsong och en svag säsongsstart. Så mycket trodde de alltså (inte) på honom. Åt vilken riktning man väljer att gå nu går inte att gissa, inte heller hur lång tid det kommer ta innan en ersättare är på plats.

Något annat som är anmärkningsvärt är beslutet att genomföra denna åtgärd redan nu i augusti. Sommarens transferfönster stänger på fredag, och till dess kommer det inte hinna in någon som kan påverka de affärerna i enlighet med sina värderingar. Således kommer klubben fram till dess helt vara styrd av vad de ansvariga för rekryteringen anser som ska vara Charlton inför kommande säsong. Beslut som kommande manager inte kommer kunna påverka, utan kommer finna sig i när hen väl är presenterad och klar. Sedan får tiden utvisa om klubben gjorde rätt i att agera anmärkningsvärt tidigt i det här fallet och faktiskt gjorde en förändring, men det får tiden helt och hållet utvisa. 

Samtidigt säger det väldigt mycket att ägarna väljer att gå den här vägen, med sin tidigare önskade manager, när det enbart spelats fem matcher av säsongen. Antingen är man redan nojiga över att säsongen skulle gå i spillo och inte har tron på att Holden är benägen att rätta till det, eller så är det annat namn på marknaden som lockar och som inte går att bortse från för att så snabbt som möjligt kunna uppnå önskade mål.

Med facit i hand kan man i alla fall förstå att Holden anade vad det barkade redan under lördagen, och speciellt efter att en ny förlust var ett faktum mot Oxford. Han uppträdde desperat vid sina systemändringar innan och under matchen, han talade endast om bortförklaringar i eftermatchen intervjun och tackade halvdant av de tillresta supportrarna – som han annars pratat så varmt om och värnat relationer med under sina få månader i klubben, för att skapa kulturen han vill ha under sitt ledarskap.

Hur som helst, vare sig man vill inse det eller inte så har Charlton utvecklats till en sämre version av Watford. Managers kommer och går som aldrig förr och det är inte tal om något långsiktigt tänk på den fronten i den här klubben. På två år har Nigel Adkins, Johnnie Jackson och Ben Garner kommit och gått under liknande former. Nu var det Dean Holdens tur. Frågan ställs kanske varje gång – men vilka signaler sänder det här utåt egentligen? Vilka managers är egentligen benägna att komma till Charlton när man vet hur kulturen fungerar i det här fallet? Det är säkerligen många aktörer och klubbar som skrattar bakom klubbens rygg gällande det här, och med all rätt vill jag säga. Det är vi supportrar som får lida av det medan vi ser på.

För att förtydliga det som står ovan mer explicit kan de senaste tio tränarna i klubben radas upp och presenteras med antalet ligamatcher som de var huvudansvariga för:

Bob Peeters (2014-15) – 25 matcher (ägare Roland Duchatelet)
Guy Luzon (2015) – 33 matcher (Duchatelet)
José Riga (2016) – 36 matcher (Duchatelet)
Russel Slade (2016) – 16 matcher (Duchatelet)
Karl Robinson (2016-18) – 63 matcher (Duchatelet)
Lee Bowyer (2018-2021) – 137 matcher (Duchatelet & Thomas Sandgaard)
Nigel Adkins (2021) – 23 matcher (Sandgaard)
Johnnie Jackson (2021-22) – 34 matcher (Sandgaard)
Ben Garner (2022) – 20 matcher (Sandgaard)
Dean Holden (2022-23) – 30 matcher (Sandgaard & GFA)

Endast en av de senaste tio har kommit över 100 matcher som ansvarig. Endast två har tagit sig över 46 matcher, som avser antalet för ordinarie omgångar av en vanlig EFL-säsong. En allt annat än smickrande statistik att rada upp. Den fylls väl på om cirka åtta eller nio månader igen. Eller, så är känslan nu såklart.

Nej, vi sätter väl punkt här och får passivt se på vart klubben tar vägen nu. Kanske blir det bättre, kanske blir det sämre, eller kanske så fortsätter vi samma lunk som varat nu i tre års följd. Fortsättning följer och nya tag väntar återigen. Och tack för det lilla Dean Holden, ta hand om dig! 


 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-28 20:30:34
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson