Charlton krossade Preston med 5 - 2

Det som bara för en månad sedan såg ut som ett toppmöte blev rena rama slakten av Preston. Charlton gjorde mer eller mindre mål på varje målchans och vann till slut med rena bandysiffror, Prestons grekiske målvakt läckte som ett grekiskt finansdepartement. Charlton seglade därmed ifrån i ligatoppen och leder nu med fem poäng.

Powell mönstrade oförändrat lag och varför ändra på ett som vann med 4-0 borta förra lördagen? Vi var tio stycken från supporterklubben på plats för att beskåda dagens drabbning. Ingen kan klandra oss för att inte vara tillräckligt förberedda, kändes helt klart som om vi hade grundat bättre än laget själva. Så det var vid gott mod vi bänkade oss på West stand. Vädret var lite grått men ändå dryga tio grader så förutsättningarna var goda för en bra match.

Matchen började inte i något högre tempo och bollandet på mittfältet skulle bli talande för resten av matchen. Charlton tog sakta över bollinnehavet men något sprudlande anfallsspel var det inte tal om. Efter drygt en kvart skarvade Wright-Phillips bollen till Green vid mittlinjen som på ett tillslag tog med sig bollen och sprang sig fri. Hela vägen in mot straffområdet där han fick på ett bra skott och prövade Arestidou med matchens första skott. Greken fick inte tag på bollen utan tvingades tippa den utåt till en fristående Jackson som bara hade att raka in bollen i öppen kasse från ca femton meter. Charlton trummade på och höll sig mestadels kvar på offensiv planhalva och dryga fem minuter senare fick de en hörna. Jackson var nära att nicka in ett nytt mål men greken parerade. Returen snappades upp av Wright-Phillips men skottet räddades på mållinjen. Den nya returen kunde dock sättas tid av Morrison som därmed gjorde sitt första mål för klubben.

Preston var klart skakade och nu var det i stort sett bara Charlton som hade boll. En allt för svag bakåtnick av Parry (talande i sig att en anfallare nickar hem till egen målvakt) gjorde att greken kom på mellanhand när Kermorgant rusade fram. Fransmannen var först på bollen och Aerstidou hade ingen annan möjlighet än att fälla honom och domaren flöjtade för straff. Förste straffexekutor är Jackson och han gjorde inget misstag utan krutade in sitt andra mål för dagen och det hade bara gått tjugosex minuter av matchen! Preston repade ändå viss mod och de kommande tio minuterna skapade ett par halvchanser men sedan var det slut den framåtandan. Efter en frispark från Charlton som i sig inte var allt för lyckad men åter igen ställde Prestonförsvaret till det för sig helt i onödan. McLean hette syndabocken den här gången när han i bästa stil försökte reprisera Parrys bakåtnick. Måltjuven Wright-Phillips hann emellan och kunde vinkla in bollen i bortre gaveln och matchen var mer eller mindre slut efter 38 minuter, 4-0! Kliniska avslut måste man säga, sju skott mot mål och fyra mål och alla sju skotten kom i målsituationerna. Prestons manager kunde nog hålla sig för skratt när halvtidsvilan infann sig, 3-0 segern i Ligacupen 13 september då Charlton slogs ut av Preston på The Valley var mycket mycket långt borta.

Powell gjorde sitt bästa för att elda på sitt manskap och de fortsatte att rulla boll inledningsvis även i andra halvlek. Målchanserna var inte lika många men Charltons bollinnehav var fortsatt massivt. Om någon inte trodde att matchen redan var avgjord så sattes spiken i kistan definitivt i 68 minuten då publiken bjöds på matchens läckerbit. Wiggins drev ned bollen på vänsterkanten, rundade sin bevakare och slog ett inlägg snett inåt bakåt där Hollands mötte med en språngnick och placerade in bollen långt borta från en sprattlande grekisk målvakt. Arestidou gjorde säkert ingen av sina bättre matcher i karriären men han hade inte mycket hjälp av sina lagkamrater. Hemmalaget drog nu ned på tempot betydligt och sakta men säkert jobbade Preston in sig i matchen igen. Det verkade inte som någon i Charlton tänkte dra på sig någon onödig varning eller för den delen, skada. Med fem minuter kvar fick bortalaget en hörna där Morgan helt obehindrad kunde nicka in reduceringsmål nummer ett. Hamer var vansinnig på sina lagkamrater för att inte få någon hjälp med att hålla nollan och Powell kastade en vattenflaska i backen av ilska. Inget av detta hjälpte dock utan Preston tilläts reducera ytterligare en gång i första stopptidsminuten. Daley bjöd på en fin prestation där han tog emot bollen i Charltons straffområde med ryggen mot målet, chippade upp bollen och snurrade runt och slog till på halvvolley.

Visserligen kände båda Prestons mål helt onödiga att släppa in och det är bara att hoppas att det inte kommer att spela någon roll i slutänden. Men ändå var det en fantastisk målkavalkad och seger vi fick beskåda. Det var en dag som sent skulle glömmas, den som mest kommer att minnas femte november 2011 är Magnus som på sitt åttonde besök på The Valley äntligen fick se sina hjältar vinna. Närmast väntar Halifax i FA-cupen på söndag innan det är dags för två raka bortamatcher i ligan, Brentford och Huddersfield, Huddersfield som nu är uppe i smått otroliga 42 matcher i rad utan förlust. Skall det bri Charlton som bryter sviten?