Charlton till topp igen

Charlton återvände till delad serieledning efter att programenligt besegrat Exeter. Med facit i hand så var det mer än fråga om hur stor Charltons seger skulle bli. Övertaget kom först efter att Exeters forward snackat till sig ett rött kort och tio man på bortaplan mot ett av seriens bästa lag såg till att Charlton kunde återvända till de vinnandes skaror.

Som väntat mönstrade Powell samma startelva som spelade oavgjort hemma mot Wednesday i måndags. Säsongsstarten har varit oerhört jämn och inför matchen mot Exeter parkerade Charlton på tredje plats trots att de var obesegrade med fyra vunna matcher och två oavgjorda. Samtliga vinster förutom säsongsöppningen hemme mot Bournemouth har producerats på bortaplan så det var dags för Charlton att plocka tre poäng på The Valley för att inte tappa greppet om toppen. Motståndet var på pappret inte alltför skräckinjagande Exeter men för dem som inte har allt för mycket teflonminne har nog förra säsongens magplask färskt i minnet. Varje säsong väljs en match ut där publiken går in för facila £5 och 19 februari förra säsongen föll det valet på hemmamatchen mot Exeter. Tabelläget mellan lagen var ungefär detsamma då som igår och publiken slöt till i massor, rekord för säsongen med 24 767 personer som säkert till stor del lämnade matchen i förtid efter att Exeter vann med 3-1. Kanske var det minnet från den matchen som gjorde att gårdagens match inte ens lockade 15 000 åskådare.

De som väl hade tagit sig dit fick nog vissa inte allt för angemnäma deja vu känslor när Exeter såg ut att ta ledningen i fjortonde minuten. Jones satte Hamer ordentligt på prov när hans inlägg mer blev som ett skott och Hamer lyckades bara rensa undan halvt med en handflata. Returen snappades upp av den forna Man Unitedtalangen Nardiello som fick till ett halvtamt skott som såg ut att trilla in i Charltonkassen. En tappert kämpande Hamer gav inte upp och vilt fäktande lyckades han vifta ut bollen på mållinjen, eller? Exeterspelarna hävdade bestämt att bollen passerat mållinjen innan Hamer skyfflade ut bollen men den assisterande domaren var bestämd i sin uppfattning efter att domare Tierney rådgjort med honom och målet godkändes inte. Nardiello var minst sagt vansinnig och protesterade vilt mot linjedomaren.

Charlton vände snabbt spelet och i nästa anfall var Wright-Phillips nära att öppna målprotokollet men en utrusande Pidgeley i Exetermålet lyckades sparka bort bollen framför fötterna på Wright-Phillips. Strax därefter blev det ett uppehåll i samband med en skada och Nardiello hade fortfarande inte lugnat ned sina upprörda känslor och gick i clinch med den assisterande domaren. Vilka ord som yppades vet vi inte men hyfsat barnförbjudna kan vi utgå ifrån att de var då den assisterande domaren påkallade Tierneys uppmärksamhet. Efter en synnerligen kort överläggning plockade Tierney upp det röda kortet. Fantastiskt orutinerat gjort av en kille med över två hundra matcher bakom sig. Fem minuter senare var det dags för nästa kontroversiella situation då Solly drog på från tjugo minuter i ribbans underkant och ned på mållinjen och ut. Charlton hävdade att bollen var inne men udda fick väl vara jämt. I och med att Exeter fick gå ner till tio man så tog Charlton över matchen helt. Bortalaget försvarade sig med alla medel men det var mer än fråga om och inte när Charlton skulle ta ledningen. Det dröjde ändå till slutet av halvleken innan Wright-Phillips väggade sig fram med Hayes och till slut kunde ge Charlton ledningen från nära håll.

Exeter gjorde två byten efter halvtidsvilan för att försöka förändra matchbilden. Drygt tio minuter in kom deras tredje byte och strax efter det producerade de inom loppet av några minuter två kvalificerade målchanser. När man ser till matchstatistiken ser man att det var mer eller mindre det som bortalaget producerade förutom det eventuella målet i första halvlek. Charlton vann bollinnehavet med förkrossande 63 - 37 och skottstatistiken med 14 - 3. En storspelande Pidgely kunde dock se till att siffrorna hölls nere men med knappa tio minuter kvar att spela fick han se sig besegrad. Wagstaff spelade fram Wright-Phillips på högerkanten som bröt in i straffområdet och spelade snett inåt bakåt till Stephens som enkelt kunde placera in det förlösande 2-0 målet.

Charlton var tillbaka som ett vinnande lag på hemmaplan efter två raka oavgjorda och var nära att gå upp i serieledning men ett mål i 72 minuten av Sheffield United borta mot ett decarmerat Scunthorpe gav dem en poäng och de flöt upp i serieledning med ett måls bättre målskillnad än Charlton. Wednesday besegrade MK Dons som därmed fick inkassa sin första förlust för säsongen medan Sheffield United och Charlton fortfarande är obesegrade. Det var meningen att Charlton skulle ha mött MK Dons på tisdag men den matchen är uppskjuten till 27 september till följd av Charltons seger i Ligacupen mot Reading och istället blir det cupmatch hemma mot ligakollegan Preston.