Lagbanner

Charlton vinnare i seriefinalen

Starkt försvar och bra effektivitet gjorde Charlton till det bättre laget i måndagskvällens seriefinal i League One. Huddersfields rekord på 43 raka ligamatcher utan förlust stannade vid just den siffran, och Addicks drog ifrån i toppen av tabellen.

Det var en rejäl laginsats som låg bakom Charltons övertygande seger mot Huddersfield Town på måndagskvällen. Chris Powell ställde upp samma startelva som annars förutom två byten på mittfältet – Johnnie Jackson är skadad och ersattes på vänsterkanten av Hogan Ephraim, på lån från QPR, medan Andy Hughes fick stå till sidan för Darel Russell, på lån från Preston.

Lagen marscherade in framför TV-kamerorna och de drygt 18 000 på läktarna, och ställde sedan upp sig vid mittcirkeln för en minuts applåd till Gary Speeds minne. Det formligen dånade runt arenan tills domaren blåste i pipan, och lagen formerade sig inför avspark. En passande hyllning till en man som gått bort på tok för tidigt.

Matchen började i relativt bra tempo, men med båda sidors välkänt starka försvar var det inte lätt att få till några vidare chanser. Under de första tjugo minuterna var det kanske lite övertag för Huddersfield, men endast en riktig målchans per lag. Wright-Phillips och Arfield stod för de två försöken, och Bennett och Hamer kunde lägga varsin räddning till statistiken. När matchuret hade tickat i 21 minuter drog Huddersfield på sig en frispark till vänster, snett utanför straffområdet. Danny Green stegade upp och slog in en väl avvägd boll framför mål, där Yann Kermorgant med precis rätt häng i luften kunde sätta pannan till. Bortamålvakten och drygt tusen tillresta Terriers kunde bara maktlöst se på när bollen seglade in i nätmaskorna. Nickmål som taget ur instruktionsboken – 1-0 Charlton! Fransmannen är minst sagt en lyckad gratisvärvning.

Matchen satte nu bättre fart, och båda lagen skapade läge på läge. Charltons backlinje imponerade. Mittbackarna Taylor (kapten för dagen) och Morrison stängde effektivt ned Huddersfields skotske anfallsstjärna Jordan Rhodes, ett mål bakom BWP i skytteligan. Rhoys Wiggins och Chris Solly stängde helt ned sina kanter och bidrog med att snabbt starta nya anfall. Charlton var riktigt pigga, vilket inte minst Danny Green visade. Runt 40-minutersstrecket kom han aningen sent in i en duell och fick en Terriers-mittfältare på fall. Halva Huddersfield stannade upp och tittade på domaren medan Green sprang ut till sidlinjen och tog ett snabbt inkast för Charlton. Målskytten Kermorgant skickade bollen framåt till Wright-Phillips, som tog sig förbi sin försvarare men enbart kunde peta bollen på en utrusande Bennett. Denne lämnade dock retur, och tillbakarusande Hudds-backar misslyckades totalt med att stoppa en framrusande Hogan Ephraim, som slog in bollen i högra sidan av målet. Mål direkt på debuten för den påpasslige QPR-mittfältaren – 2-0 Charlton! Lee Clark var rosenrasande och gick och ropade i domarens ansikte på väg ut genom tunneln, med sin filmskurksfrisyr käckt på svaj.

I halvtid gjorde Charlton ett byte, den skadade Russell gick ut till förmån för Hughes, som återtog sin rättmätiga plats i ”maskinrummet”, bredvid Hollands. Huddersfield å sin sida gjorde två byten, ut gick Miller och Roberts, in kom Robinson och Ward. Robinson utmärkte sig ganska omgående med en tveksam tackling på mittplan. Ingen åtgärd den gången från domare East. Kort därefter kastade Green in bollen i bortalagets straffområde på riktigt Delap-manér, och Kermorgant kom nära sitt andra mål för dagen när hans nicklobb försmädligt nog tog i ribban. Ett antal minuter senare försökte samme man med en välskruvad frispark från vänster, men då stod Bennett i vägen. I nästa sekvens kapade Robinson Kermorgant, men domaren lät spelet fortsätta på grund av fördel. Så fort bollen gick ur spel drog han dock upp det gula kortet.

Efter en dryg timmes speltid tog ett inlägg från Ward en oväntad bana och studsade med rejäl kraft ut från ribban. Hamer och Charlton kom undan med blotta förskräckelsen, och Huddersfield vaknade till rejält. Bortalaget hade mer och mer boll och pressade på rejält. Wiggins fick slita hund för att försvara sin kant men gjorde det föredömligt. Terriers kom nära genom Carlislelånet Parkin, men hans skott tippades i ribban av en lysande Ben Hamer i hemmamålet. Målvakten stod pall för ett flertal skott till, och Chris Solly stod även han för en rejäl insats. Om någon i hemmalaget kan kallas terrier så är det sannerligen han! Scott Wagstaff och Paul Hayes kom på i tur och ordning mot slutet, men fick mest hjälpa till i försvaret under Huddersfields tryck. Hörnstatistiken blev till slut 0-10. Effektiviteten segrade alltså. Charlton höll undan, och leder nu League One med sju poäng före Sheffield Wednesday. Huddersfield ligger åtta poäng bakom.

Sir Patrick Stewart fick gå hem missnöjd, och Celtics manager Neil Lennon fick väl knappast se den sida av Jordan Rhodes som han rest ner till London för. Curbishley satt och gottade sig i Sky-studion, och kunde minst sagt vara stolt över sin tidigare arbetsgivare. Nästa möte är Carlisle hemma, och prognosen för publik på den matchen ser mycket god ut. 18 000 i League One på en TV-sänd måndagsmatch är inte illa, och därmed lär en lördagsmatch säkerligen kunna dra en del. Extra bussar till The Valley har redan behövt beställas in för att täcka efterfrågan från Dover, Deal och Canterbury i Kent. Till våren blir det kanske svårare att få biljetter? Det är visserligen inte ens jul, men även då ska vi enligt beräkningarna kunna säga TOP OF THE LEAGUE!!!

Målen:

1-0 Kermorgant (23)
2-0 Ephraim (41)

Charlton:

Hamer
Solly – Wiggins – Taylor – Morrison
Green – Hollands – Russell (Hughes 46) – Ephraim (Wagstaff 84)
Kermorgant (Hayes 90) – Wright-Phillips

Ej använda avbytare: Sullivan, Cort.

Huddersfield:

Bennett
Hunt – Woods – Clarke – Kay
Arfield – Johnson – Miller (Robinson 46) – Roberts (Ward 46)
Parkin – Rhodes

Ej använda avbytare: Colgan, Bruce, Novak.

Domare: R. East

Publik: 18 029 (1053 Huddersfield)

Nils-Martin Lundsgård2011-11-29 20:37:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson